بررسی اثر ضدقارچی اسانس چند گیاه دارویی و دو نوع پارابن درکشت درونشیشهای گیاه سیب (Malus domestica cv. Gala) | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 11، دوره 6، شماره 1، خرداد 1393، صفحه 133-148 اصل مقاله (1.15 M) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
سیده زینب قاضی مطلق* 1؛ علی تهرانی فر2؛ حسین آروئی3؛ وحید جهانبخش4 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد | ||
2استاد گروه علومباغبانی و عضو پیوسته گروه گیاهانزینتی پژوهشکده علومگیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد ، مشهد | ||
3استادیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد | ||
4استادیار گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد | ||
چکیده | ||
آلودگی محیط در کشتبافت، یکی از مشکلات رایج میباشد که میتواند بخشی از کشت و یا تمامی آن را از بین ببرد. در این تحقیق، بهمنظور حذف و یا کاهش آلودگی القا شده توسط قارچ پنیسیلیوم دیجیتاتوم در محیطکشت درونشیشهای گیاهچههای سیب رقم گالا از اسانس دارچین، اسطوخودوس، مرزه، آویشن شیرازی، زیره سیاه و نعناعفلفلی و همچنین دو نوع پارابن استفاده گردید. آزمایشات اولیه نشان داد که بهترین اسانس برای کاهش درصد جوانهزنی اسپور قارچ، اسانس دارچین با غلظت 50 و 75 پیپیام و ماده متیلپارابن و پروپیلپارابن با غلظتهای 600 و 225 پیپیام میباشد. آزمایشات اندازهگیری رشد هیف، بیشترین رشد را مربوط به اسانس دارچین و کمترین را مربوط به تیمارهای متیلپارابن نشان داد. در تیمارهای مورد آزمایش جوانهزنی اسپور بهتر از رشد هیف کنترل شد. سپس ریزنمونههای گیاهان انتخابی سیب در محیطکشت MS همراه با اسانس و پارابنها در غلظتهای موردنظر کشت شدند. بهترین رشد گیاه سیب در اسانس دارچین مشاهده گردید. در مرحله بعد، تأثیر پارابنها یا اسانس بههمراه اسپور قارچ بر رشد گیاه در محیطکشت MS بررسی گردید. نتایج نشان داد که تیمارهای متیلپارابن و پروپیلپارابن با غلظتهای 600 و 225 پیپیام در کنترل جوانهزنی اسپور مناسب میباشند اما قادر به ممانعت از آلودگی محیطکشت نبوده و باعث صدمه به گیاه نیز میشوند. بهطورکلی بهترین تیمار، اسانس دارچین با غلظت 50 و 75 پیپیام معرفی میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس دارچین؛ پارابن؛ جوانهزنی اسپور؛ رشد هیف؛ گیاهچه سیب | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,594 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,251 |