تأثیر سایکوسل بر فعالیت آنتیاکسیدانی و میزان مالوندیآلدئید در ارقام ماری و میشن زیتون( Olea europaea L.) تحت تنش خشکی | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 10، دوره 7، شماره 2، آذر 1394، صفحه 121-135 اصل مقاله (785.21 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
وحید اکبری* 1؛ رسول جلیلی مرندی2؛ علیرضا فرخزاد3 | ||
1فارغالتحصیل کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
2دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
3استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر سایکوسل بر برخی شاخصهای بیوشیمیایی دو رقم زیتون (ماری و میشن) در شرایط تنش خشکی، آزمایش گلخانهای با سه فاکتور شامل سه سطح سایکوسل (صفر، 500 و 1000 میلیگرم در لیتر)، سه سطح تنش خشکی (دور آبیاری فواصل 5، 10 و 15 روز یکبار) و دو رقم زیتون (ماری و میشن) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و در مدت چهار ماه انجام شد. در پایان آزمایش نتایج نشان داد که افزایش فواصل دور آبیاری، موجب افزایش فعالیت آنزیمهای کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گوایاکول پراکسیداز بهترتیب 486/10، 129/10 و 879/17 میکرومول در دقیقه بر گرم وزن تر برگ در دور آبیاری 15 روز یکبار شد، همچنین میزان آنتوسیانین، فنل کل و میزان مالوندیآلدئید در هر دو رقم افزایش یافت. تیمارهای مختلف سایکوسل نیز موجب افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز و گوایاکول پراکسیداز و کاهش میزان مالوندیآلدئید در مقایسه با شاهد شدند. تیمار 500 میلیگرم در لیتر سایکوسل موجب کاهش معنیدار میزان آنتوسیانین برگ نسبت به شاهد شد (بهترتیب 137/12 و 629/13 میکرومول بر گرم وزن تر برگ). رقم میشننسبت به رقم ماری مقاومت بیشتری به خشکی نشان داد. بهطورکلی نتایج نشان داد که استفاده از سایکوسل میتواند برخی از اثرات منفی ناشی از تنش خشکی در ارقام ماری و میشن زیتون را بهبود دهد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنزیم کاتالاز؛ آسکوربات پراکسیداز؛ گوایاکول پراکسیداز؛ فنل کل | ||
مراجع | ||
ایلکایی، م. ن.، حبیبی، د.، پاکنژاد، ف.، خدابنده، ن.، علیاکبر بوجار، م. و صدیقی، ف. 1389. تأثیر کلروکولین کلراید (CCC) و زمان محلولپاشی بر عملکرد، صفات فیزیولوژیک و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت ذرت (Zea mays cv. Sc 704) در شرایط تنش خشکی. مجله دانش نوین کشاورزی، 6 (19): 11-18. Abd El-Rhman, I. E. 2010. A study on some treatments which mitigate drought effects on Barrani grapevines, Journal of Applied Sciences Research, 6 (6): 704-711.
Aebi, H. 1984. Catalase in vitro. Methods in Enzymology, 105: 121-126.
Awad, M. A. and De-Jager, A. 2002. Formation of flavonoids, especially anthocyanin and chlorogenic acid in “Jonagold” apple skin: influences of growth regulators and fruit maturity. Scientia Horticulturae, 93: 257-266.
Bacelar, E. A., Moutinho-Pereira, J. M., Gonçalves, B. C., Lopes, J. I. and Correia, C. M. 2009. Physiological responses of different olive genotypes to drought conditions. Acta Physiologia Plantarum, 31: 611-621.
Blokhina, O., Virolainen, E. and Fagersted, K. V. 2003. Antioxidants, oxidative damage and oxygen deprivation stress. A review. Annals of Botany, 91: 179-194.
Bosabalidis, A. M. and Kofidis, G. 2002. Comparative effects of drought on leaf anatomy of two olive cultivars. Pakistan Journal of Biological Science,163: 375-379.
Boughalleb, F. and Mhamdi, M. 2011. Possible involvement of proline and the antioxidant defense systems in the drought tolerance of three olive cultivars grown under increasing water deficit regimes. Agricultural Journal, 6 (6): 378-391.
Caruso, C., Chilosi, G., Caporale, C., Leonardo, L., Bertini, L., Margo, P. and Buonocore, V. 1999. Induction of pathogenesis-related proteins in germinating wheat seeds infected with fusarius culmorum. Plant Science, 140: 87-97.
Chartzoulakis, K., Patakas, A. and Bosabalidis, A. M. 1999. Change in water relations, photosynthesis and leaf anatomy induced by intermittent drought in tow olive cultivars. Environmental and Experimental Botany, 42: 113-120.
Chen, W. P., Li, P. H. and Chen, T. H. H. 2000. Glycinebetaine increases chilling tolerance and reduces chilling- induced lipid peroxidation in Zea mays L., Plant Cell and Environment, 23: 609-618.
Connor, D.J. 2005. Adaptation of olive (Olea europaea L.) to water limited environments. Australian Journal of Agricultural Research, 56: 1181-1189.
Dichio, B., Romano, M., Nuzzu, V. and Xiloyannis, C. 2002. Soil water availability and relationship between canopy and roots in young olive trees cv. Coratana. Acta Horticulturae, 586: 419-422.
Elfving, D. 1988. Economic effects of excessive vegetative growth in deciduous fruit trees. Horticultural Science, 233: 461-463.
Ennajeh, M., Vadel, A. M. and Khemira, H. 2009. Osmoregulation and osmoprotection in the leaf cells of tow olive cultivars subjected to severe water deficit. Acta Physiologiae Plantarum, 31: 711-721.
Farooq, U. and Bano, A. 2006. Effect of abscisic acid and cholorocholine chloride on nodulation and biochemical content of Vigna radiata L. under water stress. Pakistan Journal of Botany, 38 (5): 1511-1518.
Farooq, M., Wahid, A., Kobayashi, N., Fujita, D. and Basra, S. M. A. 2009. Plant drought stress: effects, mechanisms and management. Agronomy for Sustainable Development, 29: 185-212.
Fulcki, T. and Francis, F. J. 1968. Quantitive metod for anthocyanins extraction and determination of total anthocyanin in Cranberries. Journal of Food Science, 33: 72-77.
Guerfel, M., Ouni, Y., Boujnah, D. and Zarrouk, M. 2009. Photosynthesis parameters activities of enzymes of oxidative stress in two young Chemlali and Chetoui olive trees under water deficit. Photosynthetica, 47 (3): 340-346.
Hagidimitrio, M. and Pontikis, M. A. 2004. Seasonal changes on CO2 assimilation in leaves of five major greek olive cultivars. Scientia Horticulturae, 104: 11-24.
Heath, R. L. and Packer, L. 1968. Photoperoxidation in isolated chloroplasts. Archives Biochemistry Biophysics, 125: 850-857.
Hoekstra, F. A., Golovina, E. A. and Buitink, J. 2001. Mechanisms of plant desiccation tolerance. Trends in Plant Science, 6: 431-438.
Horii, A., Mccup, P. and Shetty, K. 2007. Enhancement of seed vigour following insecticide and phenolic elicitor treatment. Bioresour Technology,98: 623-632.
Jaana, L., Rikala, R. and Aphalo, P. J .2002. Effect of CCC and daminozide on growth of silver birch container seedlings during three years after spraying. New Forests, 23: 71-80.
Jiang, Y. and Hung, B. 2001. Drought and heat stress injury to two cool-season turfgrasses in relation to antioxidant metabolism lipid peroxidaion. Crop Science, 41: 436-442.
Jiang, M. and Zhang, J. 2001. Effect of abscisic acid on active oxygen species, antioxidative offence system and oxidative damage in leaves of maize seedlings. Plant and Cell Physiology, 42: 1265-1273.
Kang, H. M. and Saltiveit, M. E. 2002. Chilling tolerance of maize, cucumber and rice seedling (leaves and roots) and differentially affected by salicylic acid. Physiologia Plantarum, 115: 577-576.
Kreslavski, V. D., Balakhnina, T. I., Zharmukhamedov, S. K., Shabnova, N. I. Khristin, M. S. and Lyubimov, V. Y. 2010. Mechanism of enhancing photosystem 2 thermoresistance in wheat plants by chlorocholine chloride. Russian Agricultural Sciences, 36 (3): 156-159.
Ksouri, R., Megdiche, W., Falleh, H., Trabelsi, N., Boulaba, M., Srnaoui, A. and Abdelly, C. 2008. Influence of biological, environmental and technical factors on phenolic content and antioxidant activities of Tunisian halophytes. Comptes Rendus Biologies, 331: 856-873.
Laurer, J. 2003. What happens within the corn plant when drought occurs? Wisconsin Crop Manager, 22: 153-155.
Lima, A. L. S., Damata, F. M., Pinheiro, H. A., Totola, M. R. and Loureio, M. E. 2002. Photochemical responses and oxidative, stress in tow clones of coffcanephora under water deficit conditions. Environmental and Experimental Botany, 47: 239-247.
Marinova, D., Ribarova, F. and Atanassova, M. 2005. Total phenolics and total flavonoids in Bulgaria fruits and vegetables. The University of Chemical Technology and Metallurgy, 40: 255-260.
Mittler, R. 2002. Oxidative stress, antioxidants and stress tolerance. Trends in Plant Science, 7: 405-410.
Mittova, V., Guy, M., Tah, M. and Volokita, M. 2004. Salinity up-regulates the antioxidative system in root mitochonderia and proxisomes of the wild salt-tolerant tomato species Lycopersicon pennellii. Journal of Experimental Botany, 55: 1105-1113.
Nakano, Y. and Asada, K. 1981. Hydrogen peroxide is scavenged by ascorbate specific peroxidase in spinach chloroplasts. Journal of Plant Cell Physiology, 22: 867-880.
Nejadsahebi, M., Moallemi, N. and Landi, A. 2010. Effects of cycocel and irrigation regimes on some physiological parameters of three olive cultivars. American Journal of Applied Sciences, 7 (4): 459-465.
Nogues, S. and Baker, N. R. 2000. Effects of drought on photosynthesis in Mediterranean plants grown under enhanced UV-B radiation. Journal of Experimental Botany, 51 (348): 1309-1317.
Rademacher, W., Temple-smit, K. E., Griggs, D. L. and Hedden, P. 2000. Growth retardants: Effect on gibberellins biosynthesis and other metabolic pathways. Annual Review of Plant Physiology and Molecular Biology, 51: 501-531.
Reddy, A. R., Chaitanya, K. V. and Vivekanandan, M. 2004. Drought-induced responses of photosynthesis and antioxidant metabolism in higher plants. Journal of Plant Physiology, 161: 1189-1202.
Sofo, A., Dichio, B., Xiloyannis, C. and Masia, A. 2004. Effects of different irradiance levels on some antioxidenzymes and on malondialdehyde content during rewatering in olive tree. Plant Science, 166: 293-302.
Sofo, A., Dichio, B., Xiloyannis, C. and Masia, A. 2005. Antioxidant defences in olive trees during drought stress: change in activity of some antioxidant enzymes. Functional Plant Biology, 32: 45-53.
Sofo, A., Manfreda, S., Fiorentino, M., Dichio, B. and Xiloyannis, C. 2008. The olive tree: a paradigm for drought tolerance in Mediterranean climates. Hydrology and Earth System Sciences, 12: 293-301.
Takeda, T., Yokota, A. and Shigeoka, S. 1995. Resistance of photosynthesis to hydrogen peroxide in algae. Plant and Cell Physiology, 36: 1089-1095.
Tu, J., Shen, W. B. and Xu, L. L. 2003. Regulation of nitric oxide on the aging process of wheat leaves. Acta Botanica Sinica, 45: 1055-1062.
Updhyaya, A., Sankhla, D., Davis, T. D., Sankhla, N. and Smidth, B. N. 1985. Effect of paclobutrazol on the activities of some enzymes of activated oxygen metabolism and lipid peroxidation in senescing soybean leaves. Journal of Plant Physiology, 121: 453-461.
Woodall, G. S. and Stewart, G. R. 1998. Do antocyanins play a role in UV protection of the red juvenile leaves of syzygium? Journal of Experimental Botany, 49: 1447-1450. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,851 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,760 |