بررسی تأثیر کودهای زیستی، آلی و شیمیایی بر روی کمیت و کیفیت اسانس گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare) | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 7، دوره 5، شماره 2، آذر 1392، صفحه 63-72 اصل مقاله (383.58 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
امیر یونسیان* 1؛ پرویز رضوانی مقدم2؛ احمد غلامی3 | ||
1کارشناس ارشد اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد | ||
2استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد | ||
3دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تاثیر کودهای زیستی، آلی و شیمیایی بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی رازیانه Foeniculum vulgare Mill.))، آزمایشی با 11 تیمار و 3 تکرار، بهصورت بلوکهای کامل تصادفی به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: 1- کود اوره(N)، 2- گـــونه M1 میکوریزا (G)(Glomus mosseae) 3- گونه M2میکوریــــزا (Glomus intraradices)، 4- کود گاوی (F)، 5- گـــونه + M1گونه M2، 6- کود اوره (N) + گونه M1 7- کود اوره (N) + گونه M2، 8-کود گاوی (F) + گونه M1، 9- کود گاوی (F) + گونه M2، 10- کود گاوی (F) + کود اوره (N)، 11- شاهد C (عدماستفاده از کود). نتایج این بررسی نشان داد که بین تیمارها از نظر تأثیر بر درصد اسانس اختلاف معنیداری وجود نداشت ولی این تیمارها از نظر تأثیر بر اجزای تشکیلدهنده اسانس (عملکرد) اختلاف معنیداری را نشان دادند. نتایج حاصل از آزمایش نشان دادکه بیشترین و کمترین درصد اسانس بهترتیب در تیمارهای شــاهد ( 85/1%) و تیمــار + M1 M2 (25/1%) حاصل شد. بیشترین عملکرد اسانس بهمقدار 64/24 (لیتر در هکتار) با کاربرد کود گاوی (8 تن در هکتار) بهدست آمد. مهمترین ترکیبات تشکیلدهنده اسانس شامل: آنتول، فنکون، لیمونن و استراگول میباشد و بیشترین میزان آنتول در اسانس (301/81%) و کمترین درصد فنکون (532/8%)، استراگول (05/3%) و لیمونن (231/3%) در اسانس در تیمار میکوریزا گونه (Glomus intraradices) M2 بهدست آمد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ رازیانه؛ کود اوره؛ کود گاوی؛ میکوریزا | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,321 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,434 |