رابطه بین ویژگیهای فیزیکوشیمیایی خاک و کیفیت میوه برخی ارقام و ژنوتیپهای"به" طی دوره پس از برداشت | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 3، دوره 16، شماره 2، دی 1403، صفحه 35-50 اصل مقاله (1.62 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2024.27301.2090 | ||
نویسندگان | ||
میترا میرعبدالباقی* 1؛ مهیار طاووسی نائینی2 | ||
1دانشیار، پژوهشکده میوههای معتدله وسردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. | ||
2دانشآموخته کارشناسی ارشد، پژوهشکده میوههای معتدله وسردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. | ||
چکیده | ||
این پژوهش بهمنظور تعیین ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و غلظت عناصر غذایی در میوه "به" رقمهای ویدوجا، به اصفهان و بهتا و ژنوتیپهای امیدبخش ( NB4، NB2،KVD2) تحتتأثیر تنش آهک خاک (خاکهایی با بافت سیلت-لومی-رسی (13 درصد کربنات کلسیم معادل خاک)، لومی-رسی (14 درصد کربنات کلسیم معادل خاک)، سیلت-لومی-رسی (15 درصد کربنات کلسیم معادل خاک) و لومی (16 و 18 درصد کربنات کلسیم معادل خاک) در زمان برداشت و در طول دوره نگهداری در سردخانه (زمانهای 0، 60 و 120روز) در سالهای 1399 و 1400 انجام شد. نتایج بهدستآمده از آزمون لاندای ویلکز نشان داد که از بین متغیرهای تحقیق، متغیر دوره انبارمانی در سردخانه بیشترین تأثیر بر کیفیت میوه نسبتبه دو متغیر دیگر (رقم و مقدار کربنات کلسیم معادل خاک) را داشت، هرچند که ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و غلظت عناصر غذایی در میوه رقمها در دوره انبارمانی در مقادیر مختلف کربنات کلسیم معادل خاک متفاوت بود. بیشترین شاخص طعم میوه در ژنوتیپ امیدبخش NB2 و رقم به تا در خاکهایی با بافت لومی و با 18 درصد کربنات کلسیم معادل خاک و تا سه ماه انبارمانی نسبتبه دیگر رقمها مشاهده گردید. در هیچکدام از رقمها و ژنوتیپهای موردمطالعه در سطوح بالای آهک خاک و در سه ماه انبارمانی، نسبتهای عناصر غذایی ( Ca/Mg+K ،N/Ca, و B×10-3/Ca) در میوه، که نقش تعیینکنندهای در بروز عوارض فیزیولوژی تغذیهای در طول دوره انبارمانی در میوه (لکه قهوهای در میوه، آب گزیدگی، شیرینی کمتر، بدرنگ و بیمزه شدن) دارند، با اعداد مرجع استاندارد مطابقت نداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
غلظت عناصر غذایی در میوه؛ شاخص طعم؛ درصد رطوبت میوه؛ pH میوه | ||
مراجع | ||
Abdollahi, H. (2019). A review on history, domestication and germplasm collections of quince (Cydonia oblonga Mill.) in the world. Genetic Resources and Crop Evolution, 66(5), 1041-1058. https://doi.org/10.22092/spij.2017.110836 Alae-Carew, C., Nicoleau, S., Bird, F. A., Hawkins, P., Tuomisto, H. L., Haines, A., Dangour AD, Scheelbeek PF (2020). The impact of environmental changes on the yield and nutritional quality of fruits, nuts and seeds: a systematic review. Environmental Research Letters, 15(2), 023002. 15(2):023002. https://doi.org/10.1088/1748-9326/ab5cc0 Alcántara, E., Montilla, I., Ramírez, P., García-Molina, P., & Romera, F. J. (2012). Evaluation of quince clones for tolerance to iron chlorosis on calcareous soil under field conditions. Scientia horticulturae, 138, 50-54.https://doi.org/10.1016/j.scienta.2012.02.004 Aruani, M. C., & Behmer, S. (2004). Efecto de la granulometría y la compactación del suelo sobre la distribución de raíces en manzano. RIA. Revista de Investigaciones Agropecuarias, 33(2), 43- 53 . http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=86433204 Aruani, M.C., N. Barnes, G. Striebeck, B. Osre, & Machuca, Y. (2011). Physical and physico-chemical properties of saline soils and effects on yield and quality of ‘Williams’ pear in the Upper RioNegro Valley, Argentina. Acta Horticulturae 909:303-308. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2011.909.33 Bakhshi, B. (2009). The use of SPSS in agricultural statistical analyses. [in Persian]. https://www.researchgate.net/publication/305958846 Bergmann, W. (1992). Colour Atlas. Nutritional Disorders of Plants. Gustav Fischer Verlag Jena. https://doi.org/10.1016/S0176-1617(11)81989-9 Casero, T., Benavides, A., Puy, J. (2004). Recasens I. Relationships between leaf and fruit nutrients and fruit quality attributes in golden smoothee apples using multivariate regression techniques. J. Plant Nutrition. 27 (2):313-24. https://doi.org/10.1081/PLN-120027656 Draghi, L., Jorajuría, D., Cerrisola, C., & Márquez Delgado, L. (2005). Resistência específica do solo de um pomar frutícola relacionada ao manejo entrelinhas e intensidade de tráfego. Engenharia Agrícola, 25, 385-394. https://doi.org/10.1590/S0100-69162005000200012 Drouneou, G. (1942). Dosage rapid, du calcaire actif des sols. Ann Agron. 12:441–450. Faostat, 1977. Calcareous Soils. FAO Soils Bulletin 21. Faostat, (2016). FAO Statistical Year Book. Food and Agriculture Organization. Publication, Rome, Italy. 307pp. http://faostat.fao.org/site/291/default.aspx Fallahi, S. (1977). Preferential soil reports of Isfahan province. Soil and Water Research Institute of Iran. SID.0.0t (531). [In Persian]. Farooq R.A, Khan I. (2012). Physico- Chemical Quality of Apple cv. Gala fruit Stored At Low Temprature. FUUAST Journal of Biology 2, 103-107. https://fuuastjb.org/index.php/fuuastjb/article/view/323 Ghasemi, A. (2002). Collection and identification of different quince genotype (Cydonia oblonga Mill.) in Isfahanprovince. Final Report of Research Project. Agriculture and Natural Resources Research Center of Isfahan, Iran123p. (in Persian with English abstract) Goldin, A. (2001). Relation between aspect and plant distribution on calcareous soils near Missoula, Montana Northwest Science 3:197-203. https://hdl.handle.net/2376/936 Graph-Pad Statistics., (2020). Discriminate Analysis with SPSS Software. Statistical tutorials and software guides., https://graphpad.ir/discriminate-analysis-with-spss/.php Gunes, N.T., Dumanoglu, H.& Poyrazoglu, E.S (2012). Use of 1-MCP for keeping postharvest quality of Ekmek’quince fruit. Acta Horticulturae; 934: 297– 302. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2012.934.37 Imami, A. (1996). Plant analysis method. The Institute of Soil and Water Research, Technical Publication No. 982. (Vol. 1), 128 pages. (In Farsi). Habibi, A. (2017). SPSS practical training. Pars electronic publication, manager. Number of pages: 200. [in Persian]. Haj- Najari, H. (2017). Atlas of fruit tree cultivars of Iran. Publisher: Agricultural Promotion, Education and Research Organization, Agricultural Education Publication Promotion. 232 pages. [In Persian]. Isaac, R.A.and, Kerber, J.D. (1971). Atomic absorption and flame photometry: Techniques and uses in soil plant and water analysis. In: Walsh, L.M. (ed.), Instr Method Anal Plant Tissue, pp: 17–37. Soil Sci Soc Amer. Madison, WI. Ismailpour, A., Marashi, S., Omid, A.H.;; Imani, M.H.R., Azadi, P., Bouzeri, N., Haj- Najjar, H., Dastjerdi, R., Fathullah-Taleghani, D., Fleck-Rowe, K., Gulin, B & Azimi, M.H. (2016). Garden cultivars, past and future. 2019. Ministry of Agricultural Jihad, Agricultural Education and Extension Research Organization, Research Affairs Office, Horticultural Science Research Institute. Frost number 51965, 214 pages. [in Persian]. Jamshidi, H., Mirnaser Navidi, K., &d Momeni, A. (2014). Forty years of soil science studies at the Soil and Water Research Institute. Soil and Water Research Institute/Soil Formation, Classification and Identification Research Department Publisher: Agriculture Research, Education and Promotion Organization. With registration number 61-94 K. 62 pages.[in Persian]. Lekshmi, S., Rugmini, P.& Thomas, J. (1998). Characteristics of defaulters in agricultural credit use: A micro level analysis with reference to Kerala. Indian Journal of Agricultural Economics. 53(4):640-7. Marschner, P. (2012). Mineral Nutrition of Higher Plants, 3rd Ed. Academic Press, San Diego, CA, USA.2012. https://www.sciencedirect.com/book/9780123849052/marschners-mineral-nutrition-of-higher-plants Mirabdulbaghi, M., Tavusi, M., Abdollahi, H. & Zarghami, R. (2023). Fruit Mineral Content and Postharvest Quality of Quince (Cydonia oblonga Mill.) as Affected by Soil Lime Stress. Erwerbs-Obstbau, 65(6), pp.2623-2631. https://doi.org/10.1007/s10341-023-00978-6 Moradi, S., Koushesh- Saba, M., Mozafari, A.A. & Abdollahi, H. (2017) Physical and biochemical changes of some Iranian quince (Cydonia oblonga Mill) genotypes during cold storage. J. Agric. Sci. Technol, 19: 377-388. URI: http://hdl.handle.net/123456789/3697 Nurbakhsh, F. (1999). Soil science studies and general land classification of the central region of Isfahan province (Shahreza and Dahaghan). Soil and Water Research Institute. technical publication; 1095 . [In Persian]. Olsen, R.A& Sommers, L.E. (1982) In: A L Miller RH, and Kenney DR (eds.). Phosphorus in Methods of Soil Analysis, Part 2, pp: 403–30. Soil Sci Soc Amer Inc Madison, WI. Pirmoradian, P. (2019). The role of root and variety in iron chlorosis caused by lime in fruit trees of temperate regions. Research Institute of Horticultural Sciences, Temperate Fruits Research Institute. No. 56323. This publication has been registered in the Information and Information Technology Center of the country.[in Persian]. Rasheed, M., Hussain, I., Rafiq, S., Hayat, I., Qayyum, A., Ishaq, S.& Awan, M.S. (2018). Chemical composition and antioxidant activity of quince fruit pulp collected from different locations. Int. J. Food Prop. 21(1):2320-2327. DOI:10.1080/10942912.2018.1514631 Radović, A., Milatović, D., Nikolić, D., Đurović, D., Đorđević, B. & Bakić, I. (2020). Changes in fruit quality of quinces during cold storage. InIV Balkan Symposium on Fruit Growing 1289 2020; (pp. 73-78). https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2020.1289.11 Rodger, C.E. & Campbell. C.S. (2002). The origin of the apple subfamily (Maloideae; Rosaceae) is clarified by DNA sequence data from duplicated GBSSI genes. American Journal of Botany, 89: 1478–1484. https://doi.org/10.3732/ajb.89.9.1478 Rop, O., Balik, J., Řezníček, V., Juríková, T., Škardová, P., Salaš, P., Sochor, J., Mlček, J. & Kramářová, D. (2011). Chemical characteristics of fruits of some selected quince (Cydonia oblonga Mill.) cultivars. Czech Journal of Food Sciences. https://doi.org/10.17221/212/2009-CJFS Stephanie, G. (2015). "Wilks’ Lambda: Simple Definition" From Statistics How To.com: Elementary Statistics for the rest of us! 2015. https://www.statisticshowto.com/wilks-lambda Tatari, M., Mahlouji, M.&, Ghorbani, E. (2019). Determination of the Appropriate Harvest Time and Storability of some Cultivars and Promising Genotypes of Quince (Cydonia oblonga Mill.) in Cold Storage Conditions. Journal of Horticultural Science. Vol. 33, No.4, Winter 2019, P. 639-653. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v33i4.74752 Walky, A.& Black, I.A. (1934). An examination of the digital method for determining soil organic matter and proposed modification of the chromic acid titration method. Soil Sci. 37: 29–38. https://doi.org/10.1097/00010694-193401000-00003 Weibel, F., Widmer, F.&, Husistein, A. (2004). Comparison of production systems: integrated and organic apple production. Part III: Inner quality: composition and sensory. Schweizer Zeitschrif tfür Obst- und Weinbau 140, 10-13. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/20043063973 Yamamoto, T., Kimura, T., Soejima, J., Sanada, T., Ban, Y.& Hayashi, T. (2004). Identification of quince varieties using SSR markers developed from pear and apple. Breeding Science, 54: 239–244. https://doi.org/10.1270/jsbbs.54.239 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 224 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 115 |