تأثیر سطوح مختلف پتاسیم در محلول غذایی بر کیفیت میوه فلفل دلمهای | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 3، دوره 8، شماره 2، آذر 1395، صفحه 25-37 اصل مقاله (646.57 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2016.1853 | ||
نویسندگان | ||
محمدکاظم سوری* 1؛ صدیقه مردانلو2 | ||
1استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
2دانش آموخته کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
فلفل دلمهای به سبب ارزش تغذیهای بالایی که دارد امروزه از مهمترین سبزیجات مصرفی در سراسر دنیاست و همواره جایگاه ویژهای در رژیمهای غذایی جوامع مختلف دارد. تأمین بهینه عناصر غذایی ازجمله پتاسیم، در کشتهای بدون خاک نقش مهمی در بهبود کیفیت محصولات کشاورزی دارد. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر سطوح پتاسیم (150، 235، 300، 400 و 500 میلیگرم در لیتر محلول غذایی) بر کیفیت میوه فلفل دلمهای تحت سیستم کشت هیدروپونیک انجام گردید. براساس نتایج بهدست آمده از این آزمایش، اثر غلظتهای مختلف پتاسیم محلول غذایی بر طول میوه، سفتی بافت میوه و فاکتورهای بیوشیمیایی معنیدار، ولی بر قطر میوه غیرمعنیدار بود. از نظر طول میوه و سفتی بافت میوه، بیشترین مقادیر بهترتیب در میوه گیاهان تحت تیمار 400 و 500 میلیگرم در لیتر پتاسیم مشاهده شد. بیشترین مقدار مواد جامد محلول و پی اچ آب میوه نیز در غلظت400 میلیگرم در لیتر این عنصر بهدست آمد، ولی بیشترین اسیدیته قابل تیتراسیون و همچنین ویتامین ث میوه در گیاهان تحت تیمار غلظت 500 میلیگرم در لیتر مشاهده شد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که برای دستیابی به کیفیت بهتر میوه فلفل دلمهای در سیستم کشت هیدروپونیک بایستی مقادیر بیشتری پتاسیم (400 میلیگرم در لیتر) نسبت به غلظتهای معمول (حدود 235 میلیگرم در لیتر) مصرف شود. | ||
کلیدواژهها | ||
هیدروپونیک؛ سفتی بافت؛ اسیدیته قابل تیتراسیون؛ ویتامین ث | ||
مراجع | ||
پیوست، غ. ع. 1384. سبزیکاری. چاپ چهارم. رشت: دانش پذیر. 346 صفحه. جلیلیمرندی، ر. 1383. فیزیولوژی بعدازبرداشت .انتشارات جهاد دانشگاهی ارومیه، ارومیه.276صفحه. جهانبین، ر.، یاوری، س.، عشقی، س. و تفضلی، ع. 1378. اثر توفوردی و سولفات پتاسیم بر ویژگیهای کمی و کیفی پرتقال نافی. مجله علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی)، 22 (20): 112-110. حسینی، ک. ز. 1373. روشهای متداول در تجزیه مواد غذایی. انتشارات دانشگاه شیراز. شیراز. 210 صفحه. مردانلو، ص.، سوری، م. ک. و دهنورد، س. 1393. بررسی ویژگیهای کمی و کیفی میوه فلفل قلمی تحت تأثیر غلظتهای مختلف پتاسیم محلول غذایی در کشت بدون خاک. مجله پژوهشهای خاک، 28 (2): 398-406. مسیحا، س. م.، کریمایی، ص. و مقدم، م. 1378. مقایسه اثر سه محلول غذایی بر میزان رشد و غلظت عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در کاهو با استفاده از سیستم هیدروپونیک. مجله نهال و بذر، 4: 375-389. ملکوتی، م. ج.، کشاورز، پ. و کریمیان، ن. ع. 1387. روش جامع تشخیص، توصیه بهینه کود برای کشاورزی پایدار. چاپ هفتم، انتشارات دانشگاه تربیت مدرس. 755 صفحه. Almeslemani, M., Pant, R. and Singh, B. 2009. Potassium level and physiologyical response and fruit quality in hydroponically grown tomato. International Journal of Vegetable Science, 16: 86-95. Arancon, N. Q., Edwards, C.A., Lee, S. and Byrne, R. 2006.Effects of humic acids from vermicomposts on plant growth. European Journal of Soil Biology, 42: 65-69. El-Bassiony, A. M. 2006. Effect of potassium fertilization on growth, yield and quality of onion plants. Journal of Applied Sciences Research, 2 (10): 780-785. El-Bassiony, A. M., Fawzy, Z. F., El-Samad, E. A. and Riad, G. S. 2010. Growth, yield and fruit quality of sweet pepper plants (Capsicum annuum L.) as affected by potassium fertilization. Journal of American Science, 6 (12): 722-729. Fawzy, Z. F., El-Nemr, M. A. and Saleh, S. A. 2007. Influence of levels and methods of potassium fertilizer application on growth and yield of eggplant. Journal of Applied Sciences Research, 3 (1): 42-49. Gruda, N. 2005. Impact of environmental factors on product quality of greenhouse vegetables for fresh consumption. Critical Review in Plant Science, 24: 227-274. Hartz, T. K., Miyao, G., Mullen, R. J., Cahn, M. D., Valencia, J. and Brittan, K. L. 1999. Potassium requirements for maximum yield and fruit quality of processing tomato. Journal of American Society for Horticulture Science, 124: 199-204. Howard, L. R., Talcott, S. T., Brenes, C. H. and Villalon, B. 2000. Changes in phytochemical and antioxidant activity of selected pepper cultivars as influenced by maturity. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 48: 1713-1720. Johnson, C. D. and Decoteau, S. R. 1996. Nitrogen and Potassium fertility effects Jalapeno pepper plant growth, pod yield and pungency. Hort Science, 31: 1119-1123. Khayyat, M., Vazifeshenas, M. R., Rajaee, S. and Jamalian, S. 2007. Potassium effect on ion leakage, water usage, fruit yield and biomass production by strawberry plants grown under NaCl stress. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 17: 79-88. Lester, G. E., Jifon, J. L. and Makus, D. J. 2006. Supplemental foliar Potassium applications with or without a surfactant can enhance netted muskmelon quality. Hort Science, 41 (3): 741-744. Lin, D., Huang, D. and Wang, S. 2004. Effects of Potassium levels on fruit quality of muskmelon in soilless medium culture. Scientia Horticulturae, 102: 53-60. Mapson, L. W. 1970. Vitamins in fruits. In: Hulme, A. C. (Ed.), Biochemistry of fruits and their products. London: Academic Press, 369-383. Marschner, H. 1995. Mineral nutrition of higherplants. 2ndEdition. Academic press, London. pp: 889. Okur, B. and Yagmur, B. 2004. Effects on enhanced Potassium doses on yield, quality and nutrient uptake of watermelon. In IPI regional workshop on Potassium and fertigation development in West Asia and North Africa. Rubio, J. S., Garcia-Sanchez, F., Flores, P., Navarro, J. M. and Martinez, V. 2010. Yield and fruit quality of sweet pepper in response to fertilization with Ca2+ and K+. Spanish Journal of Agricultural Research, 8 (1): 170-177. Tisdale, S. L., Nelson, W. L. and Beaton, J. D. 1985. Soil Fertility and Fertilizers. 4th Ed., Macmillan Pub. Co., NewYork. Topuz, A. and Ozdem, F. 2007. Assessment of carotenoids, capsaicinoids and ascorbic acid composition of some selected pepper cultivars (Capsicum annuum L.) growen in Turkey. Journal of Food Composition Analysis, 20: 596-602. Willumsen, J., Petersen, K. and Kaack, K. 1996. Yield and blossom-end rot of tomato as affected by salinity and cation activity ratios in the root zone. Journal of Horticultural Science, 71 (1): 81-98. Wuzhong, N. 2002. Yield and quality of fruit of solanaceous crops as affected by Potassium fertilization better crops. Atlantatica, 13: 6-8. Xisheng, G. 1999. Study on the K fertilizer responses of vegetables. Journal of Hebei Agricultural Sciences, 1: 91-95. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,371 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,307 |