اثر اسانس اسطوخودوس و متیل سالیسیلات بر کنترل قارچ آسپرژیلوس و کیفیت پس از برداشت میوه توتفرنگی رقم سلوا | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 1، دوره 8، شماره 2، آذر 1395، صفحه 1-11 اصل مقاله (490.96 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2016.1851 | ||
نویسندگان | ||
محمد سیاری* 1؛ رضا غریبی2؛ خشنود توراللهی3 | ||
1استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
3استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
چکیده | ||
توتفرنگی یکی از محصولات باغبانی با فسادپذیری زیاد میباشد که در مرحله حمل و نقل و انبارمانی، حساسیت بسیار زیادی به بیماریهای قارچی دارد. در این تحقیق، اثر اسانس اسطوخودوس و متیل سالیسیلات بر فعالیت قارچ آسپرژیلوس در مرحله پس از برداشت توتفرنگی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل کاربرد اسانس اسطوخودوس در غلظتهای صفر، 500 و 1000 میکرولیتر در لیتر حل و متیل سالیسیلات در غلظتهای صفر، 0/1 و 0/2 میلیمولار بود. پس از اعمال تیمارها، میوهها با قارچ آسپرژیلوس آلودهسازی شده و به انبار با دما 2درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 85 درصد منتقل شده و پس از 7، 14 و 21 انبارمانی صفات مختلف آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد گسترش رشد قارچ آسپرژیلوس و بروز بیماری در میوههای تیمار شده با 0/2 میلیمولار متیل سالیسیلات و 1000 میکرولیتر در لیتر اسانس اسطوخودوس بهترتیب 39 و 63 درصد کمتر از میوههای شاهد بود. با افزایش دوره انبارداری، درصد میوههای آلوده افزایش یافت. میوههای تیمار شده با 500 میکرولیتر در لیتر اسانس و 0/1 میلیمولار متیل سالیسیلات، ویتامین ث، مواد جامد محلول و فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتری نسبت به میوههای شاهد داشتند. لذا متیل سالیسیلات و اسانس اسطوخودوس بهدلیل داشتن خاصیت قارچکشی بالا میتوانند جایگزین قارچکشهای شیمیایی در کنترل بیماریهای قارچی توتفرنگی شده و سبب حفظ کیفیت آن در انبار شوند. | ||
کلیدواژهها | ||
بیماری قارچی؛ انبارمانی؛ مواد جامد محلول؛ فعالیت آنتیاکسیدانی | ||
مراجع | ||
اصغری مرجانلو، ا.، مستوفی، ی.، شعیبی، ش. و مقومی، م. 1387. تأثیر اسانس ریحان بر کنترل پوسیدگی خاکستری و کیفیت پس از برداشت توتفرنگی، فصلنامه گیاهان دارویی، 28: 139-131. پیغامی آشنایی، س.، فرزانه، م.، هادیان، ج.، شریفی تهرانی، ع. و قربانپور، م. 1386. بررسی اثر چند اسانس گیاهی درکنترل کپک خاکستری سیب در اثر Botrytis cinerea، مجله پژوهش کشاورزی آب، خاک و گیاه در کشاورزی، 3: 10-1. رنجبر، ح.، فرزانه، ه.، هادیان، ج.، میر جلیلی، م. ح. و شریفی، ر. 1387. اثر ضدقارچی چند اسانس گیاهی بر بیماریهای پس از برداشت میوه توتفرنگی، مجله پژوهش و سازندگی در زراعت و باغبانی، 81: 60-54. ماجدی، م. 1373. روشهای آزمون شیمیایی مواد غذایی. انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران، 108 صفحه. مسکوکی، ع. و مرتضوی، س. ع. 1383. تأثیر اسانسهای آویشن و زنیان در کنترل رشد قارچ Aspergillus parasiticus روی گلابی در سرد خانه، مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 8 (2): 207-215. Aras, G. and Usai, M. 2001. Fungitoxic activity of 12 essential oils against four postharvest citrus pathogen: chemical analysis of Thymus capitatusoil and its effect in sub-atmospheric pressure conditions, Food Protection, 64: 1009-1025.
Bruni, R., Medici, A., Andreotti, E., Fantin, C., Muzzoli, M. and Dehesa, M. 2003. Chemical composition and biological activities of Isphingo essential oil, a traditional Ecuadorian spice from Ocoteaquixos (lam) kosterm. (lauraceae) flower calkes. Food Chemestry, 85: 415- 421.
Chebli, B., Hmamouchi, M., Achouri, M. and Idrissi-Hassani, L. M. 2004. Composition and in vitro fungitoxic activity of 19 essential oils against two post-harvest pathogens. Journal of Essential oil Research, 16: 507-511.
Ding, C. K., Wang, C. Y., Gross, K. C. and Smith, D. L. 2002. Jasmonate and salicylate induce the expression of pathogensis-related-protein genes and increase resistance to chilling injury in tomato fruits. Planta, 214: 895-901.
Dris, R., Nishkanen, R. and Jain, S. M. 2001. Crop management and postharvest handing of horticultural product. Science Publishers, 1: 363-370.
Elad, Y., Gulliono, M. L., Shtienbery, D. and Aloli, C. 1995. Managing Botrytis cinerea on tomatoes in greenhouses in the Mediterranean. Crop Protection, 14: 105-109.
Georgopoulos, S. G. 1987. The development of fungicide resistance In: Wolf, M., Catan C. E. Papulations of plant pathogens-their dynamics and genetics Blank Well Scientific Publications, oxford, pp. 239-251.
Lee, S. O., Choi, G. L., Jang, K. S., Lim, H. K., Cho, K. I. and Cheol Kim, J. 2007. Antifungal activity of five plants essential oils as fumigant against postharvest and soil-borne plant pathogenic fungi. Plant Pathology Journal, 23: 97-102.
Moon, J. H. and Terao, J. 1998. Antioxidant activity of caffeic acid and dihydrocaffeic acid in lard and human low- density lipoprotein. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 46: 5062-5065.
Nishikawa, F., Kato, M., Hyodo, H., Ikoma, Y., Sugiura, M. and Yano, M. 2003. Ascorbate metabolism in harvested broccoli. Journal of I- aminocyclopropane- 1- carboxylic acid and emission in apple fruit flesh disks during storage. Postharvest Biology and Technology, 1: 101-109.
Reddy Bhaskara, M. V., Angers, P., Gosselin, A. and Arul, J. 1997. Characterization and Rhizopus stolonifer in strawberry fruits. Phytochemistry, 47: 1515-1520.
Sayyari, M., Babalar, M., Kalantari, S., Martinez-Romero, D., Guillen, F. and Valero, D. 2011. Vapour treatment with methyl salicylic or methyl jasmonate alleviated chilling injury and enhanced antioxidant potential during postharvest storage of pomegranates. Food Chemistry, 124: 964-970.
Staub, T. 1991. Fungicide resistance; pratical experience with antiresistance strategies and role of integrated use. Annual Review of Phytopathology, 29: 421-442.
Wang, L., Chen, S., Kong, W., Li, S. and Archbold, D. 2006. Salicylic acid pretreatment alleviates chilling injury and affects the antioxidant system and heat shock protein of peaches during cold storage. Postharvest Biology and Technology, 41: 244-251.
Yaoa, H. and Tiana, S. 2005. Effects of pre- and post-harvest application of salicylic acid or methyl jasmonate on inducing disease resistance of sweet cherry fruit in storage. Postharvest Biology and Technology, 35: 253-262. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,340 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,414 |