مقایسه درصد و اجزای اسانس برگ و گل تازه نعنا دشتی (Mentha spicata L.) کشت شده در مناطق حمیدیه و شوشتر در زمانهای مختلف برداشت | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 14، دوره 8، شماره 1، خرداد 1395، صفحه 193-205 اصل مقاله (788.35 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2016.1774 | ||
نویسندگان | ||
محمد محمودی سورستانی* 1؛ مهرداد اکبرزاده2 | ||
1استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
2فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته علوم باغبانی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
چکیده | ||
نعنا دشتی (Mentha spicata L.) یکی از مهمترین گیاهان دارویی خانواده نعنا میباشد که بهدلیل خواص دارویی ارزشمند کاربرد زیادی در صنایع غذایی، آرایشی-بهداشتی و داروسازی دارد. در این تحقیق تغییرات درصد و اجزای اسانس نعنادشتی کشت شده در مناطق حمیدیه و شوشتر طی پنج ماه از سال 1390 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی بررسی گردید. نمونههای برگ تازه در اواسط ماههای اردیبهشت، تیر، مرداد، شهریور و مهر و نمونههای گل تازه در اواسط ماههای تیر، مرداد و شهریور برداشت شدند. نمونهها بهوسیله کلونجر و به روش تقطیر با آب اسانس گیری شدند و اجزای اسانس با دستگاه GC و GC-MS آنالیز شدند. نتایج نشان داد که زمان برداشت گیاه اثر معنیداری بر درصد اسانس برگ و گل تازه در هر دو منطقه داشت. بیشترین درصد اسانس برگ (74/0%) و گل تازه (84/2%) در منطقه حمیدیه بهترتیب در ماههای تیر و مرداد و در منطقه شوشتر در ماه مرداد (بهترتیب 98/0% و 07/2%) ثبت گردید. کمترین درصد اسانس برگ تازه در هر دو منطقه در اردیبهشت (26/0 و 42/0% بهترتیب در منطقه حمیدیه و شوشتر) و گل تازه در تیر (52/1 و 64/1% بهترتیب در منطقه حمیدیه و شوشتر) مشاهده شد. بیشترین (60/69%) و کمترین (92/51%) مقدار کاروون برگ تازه حمیدیه بهترتیب در ماههای مهر و اردیبهشت و بیشترین (80/63%) و کمترین (33/53%) مقدار کاروون گل تازه بهترتیب در ماههای شهریور و مرداد ثبت گردید. در نمونههای شوشتر، حداکثر مقدار کاروون برگ (03/64%) و گل تازه (95/58%) بهترتیب در ماههای تیر و مرداد و حداقل مقدار آن در شهریور (34/60 و 26/54% بهترتیب در برگ و گل) بهدست آمد. بیشترین مقدار لیمونن برگ (30/23%) و گل تازه (87/30%) حمیدیه بهترتیب در ماههای تیر و مرداد و بیشترین مقدار در برگ (99/20%) و گل (52/28%) شوشتر بهترتیب در ماههای مرداد و شهریور مشاهده شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
کاروون؛ لیمونن؛ کلونجر؛ تقطیر با آب | ||
مراجع | ||
امیدبیگی، ر. 1386. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد دوم، چاپ چهارم با بازنگری کامل، انتشارات آستان قدس رضوی، 438 صفحه. سلطانی، ف.، شریفی، م.، خواجه، خ. و یوسفزادی، م.1387. بررسی ترکیبات اسانس، فعالیت آنزیم منتون ردوکتاز و فعالیت ضدمیکروبی گونه Mentha piperita در دو مرحله از رشد. مجله زیستشناسی ایران، 21 (5):70-62. Adams, R. P. 2007. Identification of essential oil components by gas chromatography/mass spectroscopy. Allured: Carol Stream, IL, USA. Akbari, M. T., Esmaeili, A., Zarea, A. H., Saad, N. and Bagheri, F. 2010. Chemical composition and antibacterial activity of essential oil from leaves, stems and flowers of Prangos ferulacea (L.) Lindl. grown in Iran. Bulgarian Chemical Communications, 42 (1): 36-39. Chamorro, E. R., Ballerini, G., Sequeira, A. F., Velasco, G. A. and Zalazar, M. F. 2008. Chemical composition of essential oil from Tagetes minuta L. leaves and flowers. Journal of the Argentine Chemical Society, 96 (1-2): 80-86. Chauhan, R. S., Kaul, M. K., Shahi, A. K., Kumar, A., Ram, G. and Tawa, A. 2009. Chemical composition of essential oils in Mentha spicata L. accession [IIIM (J) 26] from North-West Himalayan region, India. Industrial Crops and Products, 29: 654-656. Dudai, N., Larkov, O., Ravid, U., Putievsky, E. and Lewinsohn, E. 2001. Developmental control of monoterpene content and composition in Micromeria fruticosa (L.) Druce. Annals of Botany, 88: 349-354. Gomes, P. C. S., Oliveira, H. R. C., Vicente, A. M. S. and Ferreira, M. F. 2006. Production, transformation and essential oils composition of leaves and stems of lemon verbena [Aloysia triphylla (L’Herit.) Britton] grown in Portugal. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, 8: 130-135. Hadjiakhoondi, A., Aghel, N., Zamanizadeh-Nadgar, N. and Vatandoost, H. 2000. Chemical and biological study of Mentha spicata L. essential oil from Iran. Daru, 8 (1 and 2): 19-21. Jaafar, F. M., Osman, Ch. P., Ismail, N. H. and Awang, Kh. 2007. Analysis of essential oils of leaves, stems, flowers and Rhizomes of Etlingera elatior (jack) r. M. Smith. The Malaysian Journal of Analytical Sciences, 11 (1): 269-273. Jia, P., Liu, H., Gao, T. and Xin, H. 2013. Glandular trichomes and essential oil of Thymus quinquecostatus. The Scientific World Journal, Article ID 387952, 8 pages. doi:10.1155/2013/387952. Kofidis, G., Bosabalidis, A. and Kokkini, S. 2004. Seasonal variations of essential oils in a linalool-rich chemotype of Mentha spicata grown wild in Greece. Journal of Essential Oil Research, 16: 469-472. Lim, S. S., Jang, J. M., Park, W. T., Uddin, M. R., Chae, S. C., Kim, H. H. and Park, S. U. 2013. Chemical composition of essential oil from flower and leaf of Korean mint (Agastache rugosa), Asian Journal of Chemistry, 25 (8): 4361-4363. Omar, N. A., El- Sayed, Z. I. A. and Romeh, A. A. 2009. Chemical constituents and biocidal activity of the essential oil of Mentha spicatal. grown in Zagazigregion, Egypt. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 5 (6): 1089-1097. Rao, B. R. R. 1999. Biomass and essential oil yields of cornmint (Mentha arvensis L. f. piperascens Malinvaud ex Holmes) planted in different months in semi-arid tropical climate. Industrial Crops and Products, 10: 107-113. Santos, V. M. C. S., Pinto, M. A. S., Bizzo, H. and Deschamps, C. 2012. Seasonal variation of vegetative growth, essential oil yield and composition of menthol mint genotypes at Southern. Brazilian Bioscience Journal, 28 (5): 790-798. Telci, I. and Sahbaz, N. 2005. Variation of yield, essential oil and carvone contents in clones selected from carvone-scented landraces of Turkish Mentha species. Journal of Agronomy, 4 (2): 96-102. Telci, I., Demirtas, I., Bayram, E., Arabaci, O. and Kacar, O. 2010. Environmental variation on aroma components of pulegone/piperitone rich spearmint (Mentha spicata L.). Industrial Crops and Products, 32: 588-592. Telci, I., Kacar, O., Bayram, E., Arabac, O., Demirtas, I., Yılmaz, G., Ozcan, I., Sönmez, C. and Göksu, E. 2011. The effect of ecological conditions on yield and quality traits of selected peppermint (Mentha piperita L.) clones. Industrial Crops and Products, 34: 1193-1197. Toncer, O., Karaman, S. and Diraz, E. 2010. An annual variation in essential oil composition of Origanum syriacum from Southeast Anatolia of Turkey. Journal of Medicinal Plants Research, 4 (11): 1059-1064. Werker, E., Putievsky, E., Ravid, U., Dudai, N. and Katzir, I. 1993. Glandular hairs and essential oil in developing leaves of Ocimum basilicum L. (Lamiaceae). Annals of Botany, 71: 43-50. YesilCeliktas, O., HamesKocabas, E. E., Bedir, E., Vardar, S. F., Ozek, T. and Baser, K. H. C. 2007. Antimicrobial activities of methanol extracts and essential oils of Rosmarinus officinalis, depending on location and seasonal variations. Food Chemistry, 100: 553-559. Zheljazkov, V. D., Cantrell, C. L., Tekwani, B. and Khan, S. I. 2008. Content, composition, and bioactivity of the essential oils of three basil genotypes as a function of harvesting. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 5: 380-385. Zheljazkov, V. D., Cerven, V., Cantrell, Ch. L., Ebelhar, W. M. and Horgan, T. 2009. Effect of nitrogen, location, and harvesting stage on peppermint productivity, oil content, and oil composition. Hortscience, 44 (5): 1267-1270. Zheljazkov, V. D., Cantrell, C. L., Astatkie, T. and Hristov, A. 2010 (a). Yield, content, and composition of peppermint and spearmints as a function of harvesting time and drying. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58: 11400-11407. Zheljazkov, V. D., Cantrell, C. L., Astatkie, T. and Ebelhar, M. W. 2010 (b). Productivity, oil content, and composition of two spearmint species in Mississippi. Agronomy Journal, 102 (1): 129-133. Znini, M., Bouklah, M., Majidi, L., Kharchouf, S., Aouniti, A., Bouyanzer, A., Hammouti, B., Costa, J. and Al-Deyab, S. S. 2011. Chemical composition and inhibitory effect of Mentha spicata essential oil on the corrosion of steel in molar hydrochloric acid. International Journal of Electrochemical Science, 6: 691-704. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,232 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,225 |