محیطکشت بهینه برای رشد درون شیشهای گلآذین انگور | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 16، دوره 7، شماره 2، آذر 1394، صفحه 203-219 اصل مقاله (906.31 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
اعظم صدیقی1؛ منصور غلامی* 2؛ حسن ساری خانی3؛ عبدالکریم چهرگانی راد4 | ||
1دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران | ||
2استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران | ||
3دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران | ||
4استاد گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران | ||
چکیده | ||
رشد گل آذین و تولید میوه در محیط درون شیشهای میتواند ابزار ارزشمندی در اختیار پژوهشگران برای بررسی دقیق مراحل مختلف فرایندهای فیزیولوژیکی مربوط به تکوین اندامهای زایشی و مراحل حساس در این دوره قرار دهد. در این پژوهش گلآذین در حال رشد از دو رقم انگور شامل، بیدانه سفید و روبی سیدلس از شاخههای جوان و در حال رشد طبیعی بهاره جدا شدند. برای کشت درون شیشهای گلآذینها از محیطکشت پایه MS با نصف غلظت استفاده شد. پس از کشت، رشد و نمو گلآذینها تا تشکیل میوه و سپس رسیدن حبهها ادامه داشت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با فاکتور رقم در دو سطح، جیبرلین در دو سطح (صفر و 89/2 میکرومولار)، بنزیل آمینوپورین در سه سطح (صفر، غلظتهای 5/2 و 4 میکرومولار) و هورمون ایندول بوتیریک اسیددر سه سطح (صفر، غلظتهای 5/2 و 9 /4 میکرومولار) با سه تکرار در هر تیمار انجام شد. نوع هورمون و غلظت آن در موفقیت رشد گلآذینهای کشت شده مؤثر بود، بهطوریکه در تیمار ایندول بوتیریک اسید با غلظت 9/4 و بنزیل آمینوپورین با غلظت 4 میکرومولار و بدون حضور جیبرلین، گلآذین کشت شده رشد کرد و گلها باز شدند و نهایتاً تولید میوه کردند (محیطکشت 15 و 17). در اینجا نقش هورمون اکسین و سیتوکینین بهعنوان هورمونهای کلیدی در باز شدن و تولید میوه در انگور مشخص درحالیکه نقش جیبرلین ناچیز بود. در مقایسه بین ارقام، ریز نمونههای رقم بیدانه سفید نسبت به روبی سیدلس از لحاظ ماندگاری و طول دوره رشد، سازگاری بهتری را به شرایط درون شیشهای نشان دادند. در تیمار شاهد بدون هورمون گلهای روی گلآذین قهوهای و بعضاً شیشهای شده و از رشد باز ایستادند. | ||
کلیدواژهها | ||
رقم بیدانه سفید؛ رقم روبی سیدلس؛ ایندول بوتیریک اسید؛ تکوین اندامهای زایشی | ||
مراجع | ||
Amiri, M. E. and Fallahi, E. 2007. Influence of mineral nutrients on growth, yield, berry quality, and petiole mineral nutrient concentrations of table grapes. Journal of Plant Nutrition, 30: 463-470.
Baldwin, J. G. 1966. The effect of some cultural practices on nitrogen and fruitfulness in Sultana vine. American Journal of Enology and Viticulture, 17: 58-62.
Bessis, R., Charpentier, N., Hilt, C. and Fourioux, J. C. 2000. Grapevine fruit set: physiology of abscission zone. Australian Journal of Grape and Wine Research, 6: 125-130.
Berghoef, J. and Bruinsma, J. 1979. Flower development of Begonia franconis Liebm. II. Effects of nutrition and growth regulating substances on the growth of floral buds in vitro. Plant Physiology, 93: 345-357.
Boss, P. K., Vivier, M., Matsumoto, S., Dry, I. B. and Thomas, M. R. 2001. A CDNA from grapevine (Vitis vinifera L.), which shows homology to Agamous and Shatteproof, is not only expressed in flowers but also throughout berry development. Plant Molecular Biology, 45: 541-553.
Bouard, J. 1968. The influence of the carbohydrate and nutrient element content of the canes of the vine on the production of grapes. Potash Revenue, 29: 1-7.
CarmoVasconcelos, M., Greven, M., Chris, S., Winefield, M., Trought, C. T. and Raw, V. 2009. The flowering process of Vitisvinifera: A Review. American Journal of Enology and Viticulture, 60: 4-9.
Carmona, M. J., Martınez-Zapater, J. J. M. and Thomas, M. R. 2008. A molecular genetic perspective of reproductive development in grapevine. Journal of Experimental Botany, 59: 2579-2596.
De Jong, A. W. and Bruinsma, J. 1974. Pistil development in Cleome flowers. III. Effects of growth-regulating substances on flower buds of Clome iberidella Welw. ex Oliv. grown in vitro. Zeitschrift fűr Pflanzenphysiolie, 73: 142-151.
Feree, D. C., Bishop, B. L., Schupp, J. R., Tustin, D. S. and Cashmore, W. M. 2001. Influence of flower type, position in the cluster and spur characteristics on fruit set and growth of apple cultivars. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 76: 1-8.
Friend, A. P., Creasy, G. L., Trought, M. C. T. and Lang, A. 2003. Use of tagging to trace cap fall and development of individual Vitis vinifera L. cv. Pinot noir flowers. American Journal of Enology and Viticulture, 54: 313-317.
Hale, C. R. and Weaver, R. J. 1962. The effect of developmental stage on direction of translocation of photosynthate in Vitis vinifera. Hilgardia, 33: 89-141.
Imran, M. and Gurmani, Z. A. 2011. Role of macro and micro nutrients in the plant growth and development.Science, Technology and Development, 30: 30-37.
Keller, M. 2010. Managing grapevines to optimize fruit development in a challenging environment: a climate primer for viticulturists. Australian Journal of Grape and Wine Research, 16: 56-69.
Kieber, J. 2006. Cytokinins Regulators of cell division. In:Plant Physiology. Taiz, L. and Zeiger, E. (eds.), pp. 543-569. Sinauer Associates, Sunderland, Massachusetts.
Koblet, W. 1969. Translocation of photosynthate in vine shoots and influence of leaf area on quantity and quality of the grapes. Wein-Wiss, 24: 277-319.
Kozma, P. 2003. Exploration of flower types in grapes. InFloral Biology, Pollination and Fertilisation in Temperate Zone Fruit Species and Grape. pp: 75-226
Lebon, G., Brun, O., Mangé, C. and Clement, C. 2005. Photosynthesis of the grapevine (Vitis vinifera) inflorescence. Tree Physiology, 25:633-639.
Lombard, P. J., Cook, N. C. and Bellstedt, D. U. 2006. Endogenous cytokinin levels of table grape vines during spring budburst as influenced by hydrogen cyanamide application and pruning. Horticultural Science, 109: 92-96.
Longbottom, M., Dry, P. and Sedgley, M. 2004. Foliar application of molybdenum pre-flowering: Effects on yield of Merlot. Australian Grape Grower, 491: 36-39.
Loveys, B. R., Dry, P. R., Stoll, M. and McCarthy, M. G. 2000. Using plant physiology to improve the water use efficiency of horticulture crops. Acta Horticultural, 537: 187-197.
May, P. 2004. Flowering and Fruitset in Grapevines. Lythrum Press, Adelaide.
May, P. and Cellier, K. M. 1973. The fruitfulness of grape buds. II. The variability in bud fruitfulness in ten cultivars over four seasons. Annals Amelior Plant, 23: 13-26.
Mchughen, A. 1982. Induction organ generation in vitro: sepal-petal structures from tobacco buds. Canadian Journal Botany, 60: 845-849.
Mullins, M. G., Bouquet, A. and Williams, L. E. 1992. Biology of the Grapevine. Cambridge University Press, Cambridge, UK. pp: 239.
Okamoto, G., Tada, H., Suyama, A., Hayashi, Y. and Hirano, K. 2001. Effect of shoot vigor on the development of transmitting tissue and pollen tube growth in pistils of tetraploid grape, cv. Pione. Vitis, 40: 105-110.
Rastogi, R. and Sawhney, VK. 1987. The role of plant growth regulators, sucuros and pH in development of floral buds of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) culture in vitro. Journal Plant Physiology, 128: 285-295.
Rao, V., Venkatachalam, S., Natarajan, C. and Srinivasan, C. 1971. Uptake and movement of phosphorus (32P) in grapes. Vitis, 10: 103-106.
Robard, K., Prenzler, P. D., Tucker, G., Swatsitang, P. and Glover, W. 1999. Phenolic compounds and their role in oxidative processes in fruit. Journal Food Chemistry, 66: 401-436.
Schick, J. L. and Toivonen, P. M. A. 2002. Reflective traps at harvest reduce stem browning and improving fruit quality of cherries during subsequent storage. Postharvest Biology and Technology, 25: 117-121.
Srinivasan, C. and Mullins, M. G. 1981. Physiology of flowering in the grapevine. Review, American Journal of Enology and Viticulture, 32: 47-63.
Vasconcelos, M. C. and Castagnoli, S. 2000. Leaf canopy structure and vine performance. American Journal of Enology and Viticulture, 51: 390-396.
Yahyaouim, T., Barbier, M. and Bessis, R.1998. In vitro morphogenesis of grapevine (Vitis vinifera L.) inflorescence primordial, cvs Piont Noir and Chardonnay. Australian Journal of Grape and Wine Research, 4: 111-120. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,913 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,587 |