تأثیر کودهای بیولوژیک، دامی و شیمیایی و اندازه بنه مادری بر ویژگیهای بنههای دختری زعفران (Crocus sativus) | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 2، دوره 7، شماره 2، آذر 1394، صفحه 13-24 اصل مقاله (598.57 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
زینب علی پور* 1؛ سهراب محمودی2؛ محمدعلی بهدانی1؛ محمدحسن سیاری1 | ||
1دانشگاه بیرجند | ||
2دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر بهمنظورارزیابی تأثیر کودهای زیستی، دامی و شیمیایی و وزن بنه مادری بر ویژگیهای بنههای دختری زعفران،در سال زراعی 91-1390و در شهرستان مهولات انجام شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح اسپلیت پلات و با چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شامل کودشیمیایی و دامی در سه سطح (100%، 50% و عدممصرف کود دامی و شیمیایی) بهعنوان عامل کرت اصلی و ترکیب فاکتوریل از کود بیولوژیکدر سه سطح (کود نیتروکسین، بیوسوپرفسفات و شاهد) و اندازه بنه مادری در سه سطح (بنههای با وزن 6-4 گرم، 10-8 گرم و 14-12 گرم) بهعنوان عامل کرت فرعی بود. نتایج نشان داد با مصرف کود دامی و شیمیایی از صفر به 100%، تعداد بنه دختری زعفرانو وزن بنه بهصورت معنیداری افزایش یافت، اما تأثیری بر قطر بنه نداشت. مصرف کود بیولوژیک وزن بنه را بهطور معنیداری (7/3) درصد افزایش داد، درحالیکه تغییری در تعداد و قطر بنه ایجاد نکرد. بیشترین تعداد، قطر و وزن بنه دختری نیز با استفاده از بزرگترین بنه مادری بهدست آمد. از آنجا که بنه های درشت در سالهای بعد عملکرد بیشتری دارند پیشنهاد میشود در کشت زعفران از بنههای درشت استفاده شود. همچنین استفاده از کودهای بیولوژیک ضمن بهبود ویژگیهای بنه دختری زعفران میتواند مصرف کودهای دامی و شیمیایی را کاهش دهد. | ||
کلیدواژهها | ||
بیوسوپرفسفات؛ قطر بنه؛ کود گاوی؛ کود مرغی؛ نیتروکسین | ||
مراجع | ||
امیدبیگی، ر.، رمضانی، آ.، صادقی، ب. و زیارتنیا، م. 1382. اثر وزن پیاز روی عملکرد زعفران در اقلیم نیشابور. سومین همایش ملی زعفران ایران، مشهد. 11 تا 12 آذر. ص. 37-34. امیدی، ح.، نقدیبادی، ح.، گلزاد، ع.، ترابی، ح. و فتوکیان، م. 1388. تأثیر کود شیمیایی و زیستی نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفی زعفران. فصلنامه گیاهان دارویی، 30: 109-98. تیموری، ص. 1391. تأثیر کودهای آلی و شیمیایی بر صفات زراعی و مورفولوژیک زعفران (Crocus sativus L.). پایاننامه کارشناسیارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند. 64 صفحه. صادقی، ب. 1372. اثر وزن بنه بر گلآوری زعفران. انتشارات سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، مرکز خراسان. 53 صفحه. صالحراستین، ن. 1380. کودهای بیولوژیک و نقش آنها در راستای نیل به کشاورزی پایدار. مجموعه مقالات ضرورت تولید صنعتی کودهای بیولوژیک در کشور. انتشارات آموزش کشاورزی، کرج. 54 صفحه. شریفی عاشورآبادی، ا.، نورمحمدی، ق.، متین، ا.، قلاوند، ا. و لباسچی، م. ح. 1381. مقایسه کارآیی انرژی حاصلخیزی خاک در سیستمهای مختلف کشت. مجله پژوهش و سازندگی، 56: 97-91. عجم، ع.، بخش کلارستاقی، ک. و صدرآبادی، ر. 1390. بررسی اثرات تراکم کاشت و وزن بنه برعملکرد و ویژگیهای بنه دختری زعفران زراعی. ششمین همایش ملی ایده های نو در کشاورزی، ایران، خوراسگان. 11-10 اسفند. ص. 63-59. کافی، م.، راشدمحصل، م. ح.، کوچکی، ع. و ملافیلابی، ع. 1381. زعفران: فناوری تولید و فرآوری. انتشارات زبان و ادب، مشهد. 280 صفحه. کوچکی، ع.، جهانی، م.، تبریزی، ل. و محمدآبادی، ع. 1390. ارزیابی اثر کودهای بیولوژیکی و شیمیایی و تراکم بر عملکرد گل و ویژگیهای بنه زعفران. نشریه آب و خاک (علوم وصنایع غذایی)، 25: 206-196. نادری درباغشاهی، م. ر.، خواجهباشی، س. م.، بنیطباء، س. ع. ر. و دهدشتی، س. م. 1387. اثر روش، تراکم و عمق کاشت بر عملکرد و مدت بهرهبرداری از مزرعه زعفران زراعی در منطقه اصفهان (Crocus sativus L. ). مجله نهال و بذر، 24 (4): 657-643. نقدیبادی، ح. ع.، امیدی، ح.، گلزاد، ع.، ترابی، ح. و فتوکیان، م. ح. 1390. تغییرات میزان کروسین، پیکروسین و سافرانال و ویژگیهای زراعی زعفران (Crocus sativus L.) تحت تأثیر کودهای زیستی و شیمیایی فسفره. فصلنامه گیاهان دارویی، 40: 67-57. نصیریمحلاتی، م.، کوچکی، ع.، برومند رضازاده، ز. و تبریزی، ل. 1386. بررسی اثر وزن و دوره انبارداری بنه بر نحوه تخصیص مواد فتوسنتزی در گیاه زعفران (Crocus sativus L.). مجله پژوهشهای زراعی ایران، 5: 166-155. Amiri, M. E. 2008. Impact of animal manures and chemical fertilizers on yield components of saffron (Crocus sativus L.). American-Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences, 4: 274-279.
Aytekin, A. and Acikgoz, A. O. 2008. Hormone and microorganism treatments in the cultivation of Saffron (Crocus sativus L.). Plant Molecular, 13: 1135-1146.
De Juan, A., Moya, A., Lopez, S., Botella, O., Lopez, H. and Munoz, R. 2003. Influence of the corm size and the density of plantation in the yield and the quality of the production of corms of Crocus sativus L. ITEA-Informacion Tecnica Economica Agraria, 99: 169-180. De Masstro, G. and Ruta, C. 1993. Relation between corm size and saffron (Crocus sativus L.) flowering. Acta Horticulturae, 334: 512-517.
Dokora, F. D., Matiru, V., king, M. and Phillips, D. A. 2002. Plant growth promotion in legumes and cereals by lumichrome, a rhizobial signal metabolite. In: Finan, T. M., O'Brain, M. R., layzell, D. B., vessey, K. and Newton, W. E. eds. Nitrogen Fixation: Global Perspectives. Wallingford, UK. Canadian Association of Business Incubation publishing, Pp. 321-322.
Gull, M., Hafee, F. Y., Saleem, M. and Malik, K. 2004. Phosphorus uptake and growth promotion of chickpea by co-inoculation of mineral phosphate rentoizing bacteria and mixed rhizobial culture. Journal of Experimental Agriculture,44: 623 -628.
Hosseini, M., Sadeghiand, B. and Aghamiri, S. A. 2004. Influence of foliar fertilization on yield Saffron (Crocus sativus L.). Acta Horticulturae, 650: 195-200.
Molina, R.V., Valero, M., Navarro, Y., Guardiola, L. E. and Garcia-Luice, A. 2005. Temperature effects on flower formation in saffron (Crocus sativus L.). Scientia Horticulturae, 103: 361-379.
Munshi, A. M., Sindha, J. S. and Baba, G. H. 1989. Improved cultivation practices for saffron. Indian Farming, 39: 27-30.
Negbi, M., Dagan, B., Dror, A. and Basker, D. 1989. Growth, flowering, vegetative reproduction, and dormancy in the saffron crocus (Crocus sativus). Israel Journal of Botany, 38: 95-113.
Pandy, D. P. and Srivastava, R. P. 1979. A note on the effect of the size of croms on the sprouting and flowering of saffron. Progressive Horticulturae, 6: 86-92.
Patten, C. L. and Glick, B. R. 1996. Bacterial biosynthesis of indole-3-acetic acid. Canadian Journal of Microbiology, 42: 207- 220.
Renau-morata, B., Nebauer, S. G., Sanchez, M. and Molina, R. V. 2012. Effect of corm size, water stress and cultivation conditions on photosynthesis and biomass partitioning during the vegetative growth of saffron (Crocus sativus L.). Industrial Crops and Products, 39: 40-46.
Richardson, A. E. 2001. Prospects for using soil microorganisms to improve the acquisition of phosphorus by plants. Plant Physiology, 28: 897- 906.
Sharaf-Eldin, M., Fernandez, J. and Al-Khedhairi, A. 2010. The effect of corm weight on Saffron (Crocus sativus L.) Planta Medica, 13: 396-403.
Sharma, A. K. 2002. Biofertilizers for sustainable agriculture. Agrobios, India. 407 pp.
Singh, S. and Kapoor, K. K. 1998. Inoculation with phosphate solubilizing microorganisms and a vesicular arbuscular mycorrhizal fungus improves dry matter yield and nutrient uptake by wheat grown in a sandy soil. Biology and Fertility of Soils, 28: 139.
Sofi, J. A., Nayar, A., Kirmani, S. and Ansar-ul, H. 2008. Effect of integrated nutrient management on saffron yield and soil fertility. An Asian Journal of Soil Science, 3: 117-119.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,320 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,669 |