
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,290,892 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,358 |
ارزیابی محتوای ترکیبات فنلی، آلکالوئید و پروآنتوسیانیدین کل و فعالیت آنتیاکسیدانی در سه گونه عسلک (تیره گاوزبان) از ایران | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 2، دوره 10، شماره 2، آذر 1397، صفحه 17-29 اصل مقاله (783.87 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2018.9956.1565 | ||
نویسندگان | ||
رویا کرمیان1؛ فاطمه آراوند2؛ حسین جهانیان نجف آبادی3؛ رامتین پاکزاد2 | ||
1استاد گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران | ||
2دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران | ||
3استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران | ||
چکیده | ||
جنس عسلک (Onosma L.) یکی از جنسهای مهم تیره گاوزبان (Boraginaceae) است. در فلور ایرانیکا برای این جنس 55 گونه معرفی شدهاست که 17 گونه آن انحصاری ایران هستند. گونههای این جنس حاوی متابولیتهای ثانویهای هستند که فعالیت آنتیاکسیدانی و آنتیبیوتیکی نشان میدهند. در این مطالعه محتوای فنل، فلاونوئید، پروآنتوسیانیدین و آلکالوئید کل و نیز پتانسیل آنتیاکسیدانی عصاره متانولی بخشهای هوایی سه گونه از جنس OnosmaشاملOnosma pachypoda L.، Onosma sericea L. وOnasma microcarpa DC. از فلور ایران ارزیابی شد. نتایج نشان داد که گونه Onosma microcarpa بیشترین محتوای فنل کل و گونههای Onosma sericea و Onosma pachypoda بیشترین محتوای فلاونوئید کل را دارا هستند. بیشترین محتوای آلکالوئید و پروآنتوسیانیدین کل بهترتیب در دو گونه Onosma sericea و Onosma pachypoda مشاهده شد. تمام گونههای موردمطالعه پتانسیل آنتیاکسیدانی قوی از خود نشان دادند و در بین آنها گونه Onosma sericea با کمترین میزان IC50، بیشترین پتانسیل آنتیاکسیدانی را به خود اختصاص داد .به نظر میرسد که ترکیبات فنلی نقش قابلتوجهی در ارائه فعالیت آنتیاکسیدانی گونههای موردمطالعه دارند. | ||
کلیدواژهها | ||
مهار رادیکال آزاد DPPH؛ بتاکاروتن- لینولئیک اسید؛ محتوای فیتوشیمیایی؛ فلور ایران | ||
مراجع | ||
احمدی، ع.، احسان زاده، پ. و جباری، ف. 1383. مقدمهای بر فیزیولوژی گیاهی. جلد اول، انتشارات دانشگاه تهران. 653 صفحه. امیدبیگی، ر. 1384. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد اول. انتشارات آستان قدس رضوی، مشهد. 346 صفحه. صمصام شریعت، ه. 1382. پرورش و تکثیر گیاهان داروئی. انتشارات مانی. 165 صفحه. Al-Shahbaz, I. 1999. The genera of Boraginaceae in the southeastern United States. Arnold Journal Arborist Supplies, 1: 1-169. Apak, R., Gucla, K., Ozyurek, M., Karademir, S. E. and Ercag, E. 2006. The cupric ion reducing antioxidant capacity and polyphenolic content of some herbal teas. International Journal of Food Science and Nutrition, 57: 292-304. Arabshahi-Deloue, S. and Urooj, A. 2007. Antioxidant properties of various solvent extracts of mulberry (Morus indica L.) leaves. Food Chemistry, 102: 1233-1240. Attar, F. and Hamzehee, B. 2007. Onosma biostunensis (Boraginaceae), a new species from western Iran. Novon, 17 (3): 279-281. Bagchi, D., Bagchi, M., Stohs, S. J., Das, D., Ray, S. D., Kuszynski, C. A., Joshi, S. S. and Pruess, H. G. 2000. Free radicals and grape seed proanthocyanidin extract: importance in human health and disease prevention. Toxicology, 148 (2-3): 187-197. Barriere, C., Centeno, D., Lebert, A., Leroy-Setrin, S., Berdague, J. L. and Talon, R. 2001. Roles of superoxide dismutase and catalase of Staphylococcus xylosus in the inhibition of linoleic acid oxidation. Federation of European Microbiological Societies Microbiology Letters, 201: 181-185. Bell, E. A. and Charlwood, B. V. 1980. Secondary Plant Products, Springer Verlag, Berlin. Pp. 123-125. Bravo, L. 1998. Polyphenols: chemistry, dietary sources, metabolism, and nutritional significance. Nutrition Reviews, 56: 317-333. Cai, Y., Luo, Q., Sun, M. and Corke, H. 2004. Antioxidant activity and phenolic compounds of 112 traditional Chinese medicinal plants associated with anticancer. Life Science, 74: 2157-2184. Chang, C., Yang, M., Wen, H. and Chern, J. 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food Drug Analysis, 10: 178-182. Conn, E. E. 1981. Secondary Plant Products. 7. The biochemistry of plants. Academic Press, New York. Ebrahimzade, M. A., Nabavi, S. F., Nabavi, S. M., Eslami, B. and Asgarirad, H. 2010. In vitro antioxidant and free radical scavenging activity of Leonurus cardiac subsp. persicus, Grammosciadium platycarpum and Onosma demawendicum. African Journal of Biotechnology, 9 (51): 8865-8871. Foo, Y., Lu Y., Howell A. B. and Vorsa, N. 2000. A-Type proanthocyanidin trimers from cranberry that inhibit adherence of uropathogenic P-fimbriated Escherichia coli. Journal of Natural Product, 63 (9): 1225-1228. Firmin, J. L., Wilson, K. E., Rossen, L. and Johnston, A. W. B. 1986. Flavonoid activation of nodulation genes in Rhizobium reversed by other compounds present in plants. Nature, 324: 90-92. Harborne, J. and Williams, C. 2000. Advances in flavonoid research since 1992. Phytochemistry, 55 (6): 481-504. Mazandarani, P. M., Zarghami Moghaddam, P., Zolfaghari, M. R., Badeleh, M. T. and Ghaemi, E. A. 2012. Antibacterial and antioxidant activities of root extract of Onosma dichroanthum Boiss. in north of Iran. African Journal of Microbiology Research, 6 (8): 1776-1781. Mc Call, M. R. and Frei, B. 1999. Can antioxidant vitamins materially reduce oxidative damage in humans? Free Radical Biology and Medicine, 26: 1034-1053. Middleton, E. J. R., Kandaswami, C. and Theoharides, T. C. 2000. The effects of plant flavonoids on mammalian cells: implications for inflammation, heart disease and cancer. Pharmacological Reviews, 52 (4): 673-751. Mothes, K., Schutte, H. R. and Luckner, M. 1985. Biochemistry of alkaloids. VEB. Deutscher Verlag, Berlin. Murphy, K. J., Chronopoulos, A. K., Singh, I., Francis, M. A., Moriarty, H., Pike, M. J., Turner, A. H., Mann, N. J. and Sinclair, A. J. 2003. Flavanols and procyanidin oligomers from cocoa (Theobroma cacao) inhibit platelet function. American Journal of Clinical Nutrition, 77: 1466-1473. Onwuka, G. I. 2006. Soaking, boiling and antinutritional factors in pigeon peas (Cajanus cajan) and cowpeas (Vigna unguiculata). Journal of Food Processing and Preservation, 30(5): 616-630. Pietta, P., Simonetti, P., Gardrna, C., Brusamolino, A., Morazzoni, P. and Bombardelli, E. 1998. Relationship between rate and extent of catechin absorbtion and plasma antioxidant status. International Union of Biochemistry and Molecular Biology Life, 46 (5): 895-903. Pourmorad, F., Hosseinimehr, S. J. and Shahabimajd, N. 2006. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of some selected Iranian medicinal plants. African Journal of Biotechnology, 5 (11): 1142-1145. Ranjbar, M. and Almasi, M. 2014. Taxonomic notes on Onosma sect. Aponosma from ran (Boraginaceae). Edinburgh Journal of Botany 71 (1): 1-8. Reed, J. 2002. Cranberry flavonoids, atherosclerosis and cardiovascular health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 42 (3): 301-316. Sezik, E., Yesilada, E., Tabata, M., Honda, G., Takaishi, Y. and Fujita, T. 1997. Economic Botany, 51: 195. Silva, E. M., Souza, J. N. S., Rogez, H., Rees, J. F. and Larondelle, Y. 2007. Antioxidant activities and polyphenolic contents of fifteen selected plant species from the Amazonian region. Food Chemistry, 101 (3): 1012-1018. Singleton, V. L. and Rossi, J. A. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16: 144-158. Smith, D. A. and Banks, S. W. 1986. Formation and biologicalproperties of isoflavonoid phytoalexins. In: Cody, V., Middleton, E. and Harborne, J. B. (eds). Plant Flavonoids in Biology and Medicine: Biochemical, Pharmacological, and Structure-Activity Relationships. Liss. Inc. New York, 113-124. Steinberg, F. M., Am J., Bearden, M. M. and Keen, C. L. 2003. Cocoa and chocolate flavonoids: Implications for cardiovascular health. Journal of the American Dietetic Association, 103 (2): 215-223. Stojicevic, S. S., Stanisavljevic, I. T., Velickovic, D. T., Veljkovic, V. B. and Lazic, M. L. 2008. Comparative screening of the anti-oxidant and antimicrobial activities of Sempervivum marmoreum L. extracts obtained by various extraction techniques. Journal of the Serbian Chemical Society, 73 (6): 597-607. Sun, B., Ricardo-Da-Silva, J. M. and Spranger, I. 1998. Critical factors of vanillin assay for catechins and proanthocyanidins. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 46: 4267-4274. Trease, G. E. and Evans, W. C. 1989. A textbook of Pharmacognosy. 13th ed, Bailliere Tinall Ltd, London. Pp. 45-46. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 601 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 760 |