تأثیر باکتری های ریزوبیوم و محرک رشد گیاه بر عملکرد و اجزاء عملکرد لوبیا چیتی | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 6، دوره 5، شماره 1، خرداد 1392، صفحه 71-81 اصل مقاله (581.75 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
علی افشاری1؛ سیدحسین صباغ پور* 2؛ محمدرضا حاج سیدهادی3؛ هادی اسدی رحمانی4 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، تهران | ||
2دانشیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان | ||
3استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، تهران | ||
4استادیار آزمایشگاه میکروبیولوژی خاک، موسسه خاک و آب کشور، کرج | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر سویههای مختلف ریزوبیوم و باکتریهای محرک رشد گیاه بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاه لوبیا چیتی، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابعطبیعی شهرستان همدان بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور A شامل باکتریهای Rhizobium legominusarum bv. Phaseoli در 4 سطح (Rb 147، Rb 114، Rb 116 و عدمآغشتگی) و فاکتور B شامل 4 سطح باکتریهای محرک رشد گیاه (Azospirillum lipoferum21، Azotobacter chroococcum5 ،Pseudomonas putida168 و عدم آغشتگی بذر) بود. نتایج نشان داد که سویههای مختلف ریزوبیوم و باکتری محرک رشد گیاه تأثیر معنیداری در سطح احتمال 1 درصد بر روی تعداد غلاف در بوته، عملکرد دانه و شاخص برداشت داشتند، اما اثر معنیداری بر روی تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه و ارتفاع بوته نداشتند. تلقیح گیاه با سویه ازتوباکتر به همراه ریزوبیوم Rb116 توانست 87/42 درصد تعداد غلاف در بوته بیشتری نسبت به شاهد تولید کند. بیشترین شاخص برداشت از تیمار سویه باکتری Rb116 بدون محرک رشد حاصل گردید که 57 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داشت. بیشترین عملکرد (3812 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تلقیح سویههای باکتری ازتوباکتر بههمراه باکتری Rb116 بود که موجب افزایش عملکرد 80 درصدی نسبت به تیمار بدون تلقیح بود. | ||
کلیدواژهها | ||
ریزوبیوم؛ باکتری های محرک رشد گیاه؛ عملکرد دانه؛ اجزاء عملکرد؛ لوبیا چیتی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,422 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 538 |