اثرتنش کمآبی و نیتروژن بر روند پُر شدن و عملکرد دانه ذرت (Zea Mays L.) | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 3، دوره 5، شماره 1، خرداد 1392، صفحه 33-46 اصل مقاله (1.31 M) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
روح اله سرورزاده1؛ علی سپهری* 2؛ گودرز احمدوند3 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
2استادیار گروه زراعت واصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
3دانشیار گروه زراعت واصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
چکیده | ||
به منظور ارزیابی اثرات سطوح نیتروژن (100 و 200 کیلوگرم درهکتار) و سطوح آبیاری (تنش کمآبی در مرحله 8 تا 10 برگی، تنش کمآبی در مرحله شیری تا خمیری دانه و آبیاری کامل) بر روند پُر شدن و عملکرد دانه ارقام ذرت (سینگلکراس 500 و 647) آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سال 1387 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلیسینا اجرا شد. ترکیبات نیتروژن و آبیاری بهصورت فاکتوریل در کرتهای اصلی و ارقام در کرتهای فرعی قرارگرفتند. سرعت رشد گیاه در زمان گلدهی به ازای دانه (PGRflw-kernel)، سرعت و دوره پُر شدن دانه، سرعت رشد گیاه در زمان پُر شدن دانه به ازای دانه (PGRM-M) ، تعداد و وزن دانه، سنجش کلروفیل در مرحله خمیری دانه و عملکرد دانه اندازهگیری و محاسبه شد. کاهش مصرف نیتروژن و تنش کمآبی در دورهی شیری تا خمیری دانه، منجر به کاهش سرعت رشد گیاه در زمان پُر شدن دانه و کم شدن سرعت پُر شدن و وزن دانه شد. دوره مؤثر پُر شدن دانه در اثر تنش کمآبی در مرحله 8 تا 10 برگی کاهش یافت. بیشترین عملکرد دانه با آبیاری کامل و مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بهدست آمد. مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با تنش کمآبی در مرحله شیری تا خمیری دانه، اثر کمتری بر کاهش عملکرد دانه داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
پُر شدن دانه؛ تنش کمآبی؛ ذرت؛ سرعت رشد گیاه؛ نیتروژن | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,223 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 436 |