بررسی و مقایسه ترکیبات اسانس 5 گونه مختلف بابونه رومی (Anthemis) استان کردستان | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 6، دوره 16، شماره 1، مرداد 1403، صفحه 77-88 اصل مقاله (1.01 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2024.19202.1927 | ||
نویسندگان | ||
زینب رشیدی1؛ رقیه نجف زاده* 2 | ||
1دانشجوی کارشناسیارشد، گروه گیاهان دارویی، مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
2استادیار، گروه گیاهان دارویی، مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
چکیده | ||
بابونه جنس Anthemis بهعنوان یک گیاه دارویی مهم حاوی اسانس میباشد. در پژوهش حاضر برای اولین بار ترکیبات اسانس پنج گونه مختلف بابونه شامل بابونه زرد (Anthemis tinctoria)، شفاف (A. hyalina)، آناتولی (A. wiedemanniana)، شیرازی (A. pseudocotula) و زاگرسی و سوری (A. haussknechtii) که از رویشگاههای طبیعی استان کردستان جمعآوری شده بودند، موردارزیابی قرار گرفت. اسانسگیری از گیاهان خشک شده با دستگاه کلونجر انجام شد و درصد اسانس گونهها محاسبه شد. شناسایی ترکیبات اسانس با دستگاه کروماتوگرافی متصل به طیفنگار جرمی (GC/MS) انجام شد. نتایج نشان داد که بین گونههای مختلف بابونه از نظر درصد اسانس و نوع ترکیبات اسانس تفاوت وجود دارد. درصد اسانس بین گونهها از 0.02 تا 0.15 متغیر میباشد که بیشترین آن مربوط به بابونه شفاف (0.15 درصد) و سپس بابونه آناتولی (0.08 درصد) است. طبق نتایج حاصل، 14 ترکیب در اسانس بابونه زرد، 18 ترکیب در اسانس بابونه شفاف، 17 ترکیب در اسانس بابونه آناتولی، 16 ترکیب در اسانس بابونه شیرازی و 17 ترکیب در اسانس بابونه زاگرسی و سوری مشاهده گردید. ترکیبات کامفور، گاما- ادیسمول، بتا-میرسن، کریزانتنیل استات، ترپینین 4- ال، 8،1-سینئول و تیمول مقادیر بیشتری را به خود اختصاص دادند. بیشترین درصد اسانس مربوط به کامفور میباشد که در بابونه آناتولی (53.57 درصد) مشاهده شد. تجزیه خوشهای گونهها را به 2 گروه تقسیم نمود که گونه بابونه آناتولی بهتنهایی در یک گروه مجزا قرار گرفت. طبق این نتایج، بابونه آناتولی بهدلیل داشتن میزان بیشتر ترکیبات اسانس بخصوص کامفور برتر بوده و میتواند در صنایع دارویی، غذایی و برنامههای بهنژادی مورداستفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ بابونه آناتولی؛ کروماتوگرافی متصل به طیفنگار جرمی (GC/MS)؛ کامفور | ||
مراجع | ||
Andrade, E. H. A., Alves, C. N., Guimarães, E. F., Carreira, L. & Maia, J. G. S. (2011). Variability in essential oil composition of Piper dilatatum LC Rich. Biochemical Systematics and Ecology, 39 (4): 669-675. https://doi.org/10.1016/j.bse.2011.05.021 Azadbakht, M. (2008). Classification of Medicinal Plants, Tehran, 401 pp (In Persian). Azizi, M. (2006). Study of four improved cultivars of Matricaria chamomilla L. in climatic condition of Iran. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 22 (4): 386-397. (In Persian). https://ijmapr.areeo.ac.ir/article_101766.html?lang=en Azizi, M., Chizzola, R., Ghani A. & Oroojalian, F. (2010). Composition at different development stages of the essential oil of four Achillea species grown in Iran. Natural Product Communications, 5 (2): 283-290. https://doi.org/10.1177/1934578X1000500224 Bernath, J. (2002). Strategies and recent achievements in selection of medicinal and aromatic plants. Acta Horticulture, 576: 233-238. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2002.576.19 British Pharmacopoeia. (1988). British Pharmacopoeia, Vol. 2. Her Majesty's Stationery Office, London. Cirecelav, G., De Mastro, G., D' Andrea, L. & Nano, G. M. (2002). Comparison of chamomile biotypes (Chamomilla recutita L. Rauschert). ISHS Acta Horticulturae 330: WOCMAP I - Medicinal and Aromatic Plants Conference, p: 44. D' Andrea, L. (2002). Variation of morphology, yield and essential oil components in common chamomile (Chamomilla recutita (L.) Rauschert) cultivars grown in southern Italy. Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants, 9 (4): 359-365. https://doi.org/10.1300/J044v09n04_14 Duke, J. A. (2012). Handbook of Medicinal Herbs. 2nd Edition. CRC Press, USA, 896 p. Eiadthong, W., Nakatsubo, F., Utsunomiya, N. & Subahadrandhu, S. (2000). Studies on some Ispecies. Acta Horticulturae, 509: 143-151. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2000.509.13 Ghahrman, A. (1996). Flora of Iran, Volume 15, Publications of Research Institute of Forests and Rangelands. Tehran, Iran. 250 pp (In Persian). Ghanavati, M., Houshmand, S., Zainali, H. & Abrahimpour, F. (2010). Chemical composition of the essential oils of Matricaria recutita L. belonging to central and South Parts of Iran. Journal of Medicinal Plant (JMP), 2 (34): 102-108 (In Persian). http://jmp.ir/article-1-290-en.html Hadian, J., Ebrahimi, S. N. & Salehi, P. (2009). Variability of morphological and phytochemical characteristics among Satureja horteis L. accessions of Iran. Industrial Crops and Products, 32: 62-69. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2010.03.006 Hashemi, M. M., Hosaini, B., Hasani, A., Gholinezhad, A., Gusta, Y. & Sirus Mehr, A. (2016). Phytochemical study of (Salvia leriifolia Benth.) in different growth stages, natural and greenhouse habitats. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 4 (3): 67-78 (In Persian). magiran.com/p1629987 Izadi, Z., Modarres Sanavi, S., Sorooshzadeh, A., Esna Ashari, M. & Davoodi, P. (2013). Antimicrobial activity of chamomile (Matricaria chamomilla L.) and feverfew (Tanacetum parthenium L.). Armaghane Danesh, 18 (1): 31-43 (In Persian). http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-381-en.html Kapoor, R., Giri, B. & Mukerji, K. G. (2004). Improved growth and essential oil yield and quality in Foeniculum vulgare Mill. on mycorrhizal inoculation supplemented with P-fertilizer. Bioresource Technology, 93: 307-311. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2003.10.028 Libester, M. (2008). Delmar's Integrative Herb Guide for Nurses. Oxford University Press, 931 p. Majdjabari, T., Rustaiyan, A. & Vatan puor, H. (2003). Study the ingredients of in essential oil Tanacetum khorassanicum (Krasch.) Parsa. Journal of Medicinal Plants, 6: 15-20. http://jmp.ir/article-1-776-en.html Mann, C. & Staba, E. J. (1986). The chemistry, pharmacology, and commercial formulation of chamomile. Herbs Spices and Medicinal plants: Recent Advances in Botany, Horticulture, and Pharmacology. Craker, L. E. & Simon, J. I. (Eds.). Oryx Press, Phoenix, AZ, pp: 235-280. Mozaffarian, V. (2008). Flora of Iran No. 59: Compositae: Tribes of Anthemideae and Echinopeae. Institute and of Forestry and Rangelands of Iran, Tehran, 169 pp (In Persian). Nascimento, G., Locatell, J. & Freitas, C. (2000). Antibacterial activity of plant extract and phytochemical antibiotic resistant bacteria. Brazilian Journal of Microbiology, 31 (2): 347-351. https://doi.org/10.1590/S1517-83822000000400003 Nemeth, E., Bernath, J. & Hethelyi, E. (2000). Chemotypes and their stability in Achillea crithmifolia populations. Journal of Essential Oil Reasearch, 12: 53-58. https://doi.org/10.1080/10412905.2000.9712041 Omidbagi, R. (1999). Study on chemotypes of Iranian wild grown chamomile and its comparison with improved types. Journal of Agricultural Science and Technology, 1: 45-53. (In Persian). Omidbaigi, R. (2005). Production and processing of medicinal plants, Volume 2, Astan Quds Razavi Publication, Tehran, Iran, 438 pp (In Persian) Panahi MirzaHasanlou, J. & Nazifi, A. (2009). Introducing medicinal plants in the Southern slopes of Sabalan. Quarterly Recognition and Application of Medicinal Plants, 1(4): 27-36 (In Persian). Pirkhezri, M., Hassani, M. E. & Fakhre Tabatabai, M. (2008). Evaluation of genetic diversity of some German chamomile populations (Matricaria chamomilla L.) using some morphological and agronomical characteristics. Journal of Horticultural Science (Agricultural Science and Technology), 22 (2): 87-99 (In Persian). https://doi.org/10.22067/jhorts4.v1387i2.1087 Rechinger, K. H. (1986). Flora Iranica (No. 158). Akademische Druck und Verlagsatalt, Graz. Salamon, I., Ganavati, M. & Khazaei, H. (2010). Chamomile biodiversity and essential oil qualitative-quantitative characteristics in Egyptian production and Iranian landraces. Journal of the Science of Food and Agriculture, 22 (1): 59-64. https://doi.org/10.9755/ejfa.v22i1.4907 Shafaedin, S. (2007). Collection of plant hereditary reserves. Genetic novin, 2(2): 5-16 (In Persian). SID. https://sid.ir/paper/116659/fa Shibamoto, K., Mochizuki, M. & Kusuhara, M. (2010). Aroma therapy in antiaging medicine. Anti-Aging Medicine, Siddiqui, M. H., Oad, F. C. & Jmaro, M. G. H. (2006). Emergence and nitrogen use efficiency of maize under different tillage operation and fertility levels. Asian Journal of plant Sciences, 5 (3): 508-510. https://doi.org/10.3923/ajps.2006.508.510 Vanvuren, S. F., Suliman, S. & Viljoen, A. M. (2009). The antimicrobial activity of four commercial essential oils in combination with conventional antimicrobials. Letters in Applied Microbiology, 48(4): 440-446. https://doi.org/10.1111/j.1472-765X.2008.02548.x Vaverková, S., Hollá, M., Mikulásová, M., Habán, M., Otepka, P. & Vozár, I. (2007). Qualitative properties and content of essential oil in the flowerheads of Anthemis tinctoria L., Acta Horticulturae, 749: 283-287. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2007.749.36 Yavari, A. R., Nazeri, V., Sefidkon, F. & Hassni, M. E. (2010). Chemical composition of Thymus migricus Klokov and Desj.-Shost. essential oil from different regions of West Azerbaijan province. Iranian Medicinal and Aromatic Plants Research, 26 (1): 14-21 (In Persian). https://doi.org/10.22092/ijmapr.2010.6963 Yazdani, D. & Shahnazi, S. (2005). Production and trade of medicinal plants in Iran and the world. National Congress of Sustanable Agriculture, Mashhad, 635-636 (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 234 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 197 |