بررسی اثر زمان برداشت و روش خشک کردن بر ترکیبات و عملکرد اسانس تودههای مختلف نعناعفلفلی ایران | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 4، دوره 16، شماره 1، مرداد 1403، صفحه 51-64 اصل مقاله (1022.85 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2024.28226.2104 | ||
نویسندگان | ||
زهرا بشیرزاده1؛ مهدی محب الدینی* 2؛ رقیه فتحی3 | ||
1دانشآموخته ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکدهی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
2استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکدهی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
3دانشآموخته دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکدهی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
چکیده | ||
نعناعفلفلی (Mentha piperita L.) گیاهی دارویی از خانواده نعناعیان است که اسانس استخراج شده آن نشاندهندهی یک منبع مناسب برای اهداف درمانی، صنعت عطر و یک ماده طعمدهنده یا بویایی است. اهمیت دارویی این گیاه معطر بهدلیل حضور ترکیباتی است که در اسانس آن وجود دارد که انجام مطالعات فیتوشیمیایی بیشتر بر روی آن ضروری میباشد. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی اثر متقابل سه عامل توده، زمان برداشت و روش خشک کردن بر ترکیبات و عملکرد اسانس در تودههای مختلف نعناعفلفلی میباشد که به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1400 اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که اثر متقابل دوجانبهی توده با زمان برداشت، توده با روش خشک کردن و همچنین زمان برداشت با روش خشک کردن هم در سطح احتمال 1 درصد معنیدار بودند. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که گیاهان توده نورآباد در مرحله 100 درصد گلدهی که در سایه خشک شده بودند، بیشترین عملکرد اسانس را داشتند. در مجموع 30 ترکیب مهم شناسایی شد که بیشترین مقدار ترکیبات در توده ارومیه و همچنین بیشترین تعداد ترکیبات در توده نورآباد مشاهده شد. نتایج همبستگی در مرحله تمام گلدهی و خشک شده در سایه نشان داد که بیشترین میزان همبستگی بین ترکیب پروپازولن با اگزالیک اسید r=0.98 مشاهده گردید. مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس عبارت بودند از: منتول (52.20 درصد)، اوکالیپتول (31.08 درصد)، منتیل استات (27.89 درصد) و کاریوفیلین (12.62 درصد). در مجموع میتوان نتیجه گرفت، تودههای گیاهان نعناعفلفلی در مرحله رسیدن به گلدهی کامل و با روش خشک شدن با سایه بیشترین میزان اسانس و ترکیبات را داشتند. بنابراین میتوان تودههای مورد نظر را انتخاب و صفات برتر را شناسایی و در برنامههای اصلاحی از آنها استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
آون؛ تجزیه؛ فاکتوریل؛ گیاهان دارویی؛ منتول | ||
مراجع | ||
Abedi, S., Ebrahimi, R., & Khalighi, A. (2020). Effect of different drying methods on some quantitative and qualitative traits of peppermint. Journal of Vegetables Sciences, 4(7), 71-83. https://doi.org/10.22034/iuvs.2020.125749.1095 Abyar, S., Fakheri, B., Mahdinajad, N., & Harati Rad, M. (2017). Effects of different levels of vermicompost on growth indices and essential oils essential oil of peppermint (Mentha piperita L.) under different irrigation regimes. Journal of Agronomy and Plant Breeding, 31(2), 29-42. (In Persian) https://doi.org/ magiran.com/p1760127 Adiguzel, A., Ozer, H., Kilic, H., & Cetin, B. (2007). Screening of antimicrobial activity of essential oil and methanol extract of Satureja hortensis on foodborne bacteria and fungi. Czech Journal of Food Sciences, 25, 81-89. http://dx.doi.org/10.17221/753-CJFS Andrade, EHA., Alves, CN., Guimarães, EF., Carreira., LMM., & Maia, JGS. (2011). Variability in essential oil composition of Piper dilatatum LC Rich. Biochem Syst Ecol, 39(4), 669-75. https://doi.org/10.1016/j.bse.2011.05.021 Asadi, G. A., Shabahang, J., & Khorramdel, S. (2013). Effect of drying methods on drying time, essential oil quantitative and qualitative of some of medicinal plants. Eco- phytochemical Journal of Medical Plants, 1(1), 1-14. (In Persian) https://sid.ir/paper/247765/en Azizi, A., Ardalani, H., & Honermeier, B. (2016). Statistical analysis of the associations between phenolic monoterpenes and molecular markers, AFLPs and SAMPLs in the spice plant Oregano. Herba Polonica, 62, 42-56. DOI: 10.1515/hepo-2016-0010 Bardaweel, S. K., Bakchiche, B., ALSalamat, H. A., Rezzoug, M., Gherib, A., & Flamini, G. (2018). Chemical composition, antioxidant, antimicrobial and Antiproliferative activities of essential oil of Mentha spicata L. (Lamiaceae) from Algerian Saharan atlas, BMC Complementary and AlternativeMedicine, 18(1), 201- 220. https://doi.org/10.1186/s12906-018-2274-x Benlarbi, K., Elmtili, N., Macı, F., & Galindo, J. (2014). Influence of in vitro growth conditions in the production of defence compounds in Mentha pulegium L., Phytochemistry Letters, 10, 233-244. https://doi.org/10.1016/j.phytol.2014.03.007 Bouyahya, A., Abrini, J., Dakka, N., & Bakri, Y. (2019). Essential oils of Origanum compactum increase membrane permeability, disturb cell membrane integrity, and suppress quorum-sensing phenotype in bacteria. Journal of Pharmaceutical Analysis, 9, 301-311. https://doi.org/10.1016/j.jpha.2019.03.001 Fitzgerald M, Heinrich M., & Booker A. (2020). Medicinal Plant Analysis: A Historical and Regional Discussion of Emergent Complex Techniques. Frontiers In Pharmacology, 10, 1480. https://doi.org/10.3389/fphar.2019.01480 Ghaffari, Z., & Saeedi, K. (2014). Evaluation of essential oil changes of mint plant (Mentha longifolia L.) under different drying treatments, In: Proceedings of 2nd national conference on agriculture and sustainable natural resources Mehr Arvand Educational Institute, pp: 1-7 Khadivi-Khub, A., H. Salehi-Arjmand, K. Movahedi., & Hadian,J. (2015). Molecular and morphological variability of Satureja bachtiarica in Iran. Plant Systematics and Evolution, 301(1), 77-93. https://doi.org/10.1007/s10341-015-0247-5 Moghtader, M. (2009). Chemical composition of the essential oil of (Teucrium polium Boiss.) from Iran. Journal Agaric and Environ. Science, 5(6), 843-846. http://www.idosi.org/aejaes/jaes5(6)/18.pdf Rahimi, Y., Taleei, A., & Ranjbar, M. (2017). Changes in the expression of key genes involved in the biosynthesis of menthol and menthofuran in Mentha piperita L. under drought stress. Acta Physiologiae Plantarum, 39(9), 203. https://doi.org/10.1007/s11738-017-2502-x Razzazi N, Jafari A, Khodarahmpour Z., & Sadat Sh. (2021). Phytochemical comparison of essential oils in five species of Stachys L. in Khorramabad agronomic conditions. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 9(3), 1-15. (In Persian) Doi: 10.30495/ejmp.2022.1951911.1679 Sadat, N., & Ladan Moghadam, A.R. (2019). Effect of salicylic acid foliar application on control of NaCl salt salinity on some morphological, physiological traits and growth of peppermint mint (Mentha piperita). Cellular and Molecular Plant Biology Journal, 13(3), 31-43. (In Persian) Doi: 10.30495/iper.2022.690261 Seif Sahandi, M., Naghdi Badi, H., Mehrafarin A, Khalighi-Sigaroodi F., & Sharifi, M. (2019). Changes in Essential Oil Content and Composition of Peppermint (Mentha piperita L.) in Responses to Nitrogen Application. Iranian | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 223 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 176 |