اثر مصرف نانوکودهای پتاسیم و کلسیم بر محتوای اینولین در ارقام گیاه چیکوری (Cichorium intybus L.) | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 3، دوره 16، شماره 1، مرداد 1403، صفحه 35-50 اصل مقاله (1.26 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2024.28851.2121 | ||
نویسندگان | ||
پری طوسی* 1؛ مسعود اصفهانی2 | ||
1استادیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران. | ||
2استاد، گروه زراعت، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور تعیین اثر نانوکودهای پتاسیم و کلسیم بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه کاسنی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 32 تیمار و 3 تکرار در سال 1396-1395 در مؤسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) به اجرا درآمد. در این آزمایش فاکتور اول، هشت رقم چیکوری (تودههای بومی شمال ایران، کاشان، ارومیه، سیستان و بلوچستان، تیلدا، هیکور، اورکیس و اصلاح شده مجارستان) و فاکتور دوم مصرف نانوکودها (نانوکلاتپتاسیم، نانوکلاتمیکروکامل، نانوکلاتکلسیم با غلظت دو در هزار و یک تیمار شاهد صفر) بودند. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که رقم تیلدا با مصرف نانوکلاتکلسیم بیشترین عملکرد دانه (1462 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد ریشه (4114 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد بیولوژیک (7151 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد اینولین (559/7 کیلوگرم در هکتار) و میزان اینولین (13/60 درصد) را داشت. اکوتیپهای بومی سیستان و بلوچستان و بومی شمال ایران بدون مصرف نانوکود کمترین عملکرد دانه (461 کیلوگرم در هکتار) و کمترین میزان اینولین (7/06 درصد) را داشت. اکوتیپهای بومی شمال ایران، ارومیه، سیستان و بلوچستان و کاشان بدون مصرف نانوکودها کمترین عملکرد اینولین را داشتند. عملکرد دانه و اینولین در تیمار نانوکلاتپتاسیم در تمامی ارقام چیکوری نسبت به تیمار نانوکلاتمیکروکامل بیشتر بود. براساس نتایج این آزمایش بهنظر میرسد که باتوجه به عملکرد اینولین و ریشه و بالا بودن ارزش تغذیهای، دارویی و صنعتی اینولین، با استفاده از ژنوتیپ تیلدا و محلولپاشی نانوکودها میتوان در راستای دستیابی به منابع با ارزش جهت تولید تجاری اینولین در داخل کشور و کاهش مصرف کودهای شیمیایی گام برداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
رقم اورکیس؛ عملکرد ریشه؛ عملکرد دانه | ||
مراجع | ||
Alinejad, D. & Golli, H. (2016). Introduction to nanocomposites. Publication of image language. (In Persian). Amaducci, S. & Pritoni, G. (1998). Effect of harvest date and cultivar on (Cichorium intybus L.) yield components in north Italy. Industrial Crops and Products,7, 345-349. https://doi.org/10.1016/S0926-6690(97)00067-8 Angadi, S. V., Cufprth, H. W., Mc Conkey, B. B. & Gan, Y. (2003). Yield adjustment by canola grown at different plant population under semiarid conditions. Crop Sciences, 43, 1358-1360. https://doi.org/10.2135/cropsci2003.1358 Blitz, H. D., Schieberelr, P. & Grosch, W. (2009). Food chemistry. 4th edition. Springer, 950‐951. Briat, J. F., Curie, C. & Gaymard, F. (2007). Iron utilization and metabolism in plants. Current Opinion in Plant Biology,10, 276-282. https://doi.org/10.1016/j.pbi.2007.04.003 Chohura, P., Kolota, E. & Komosa, A. (2007). The Effect of Different Source of Iron on Nutritional Value of Greenhouse Tomato Fruit Grown in Peat Substrate. Vegetable Crops Research Bulletin, 67(-1),55-61. https://doi.org/10.2478/v10032-007-0030-8 Darjani, P., Hosseini Nezhad, M., Shorideh, H., Abdollahian-Noghabi, M., Kadkhodaee, R., Balandari, A. & Milani, E. (2016). Comparison of fructan yield of foreign cultivars and indigenous landrace of chicory and optimizing its extraction by response surface method (RSM). Research and Innovation in Food Science and Technology, 4(4), 343-354. (In Persian). https://doi.org/10.22101/JRIFST.2016.01.30.445 Das, R. P., Kiley, J. & Segal, M. (2004). Integration of photosynthetic protein molecular complexes in solid-state. Electronic Devices. Nano Letters, 4(6), 1079 -1083. https://doi.org/10.1021/nl049579f Foroghi Manesh, F., Habibi, H. & Nougabi, M. A. (2013). Effects of Plant Density and Harvest Time on Root Yield and Quality of Chicory (Cichorium intybus L.). Iranian Journal of Field Crop Science, 44(3), 529-537. (In Persian). https://doi.org/10.22059/ijfcs.2013.35869 Hosseini Nezhad, M., Nahardani, M. & Elhami Rad, A. H. (2012). Characterization of inulin extract from Iranian native chicory in comparison with some other sources. Research and Innovation in Food Science and Technology, 1(1), 39-46. (In Persian). https://doi.org/10.22101/JRIFST.2012.05.21.114 Franck, A. (2002). Technological functionality of inulin and oligofructose. British Journal of Nutrition, 87, 287-291. https://doi.org/10.1079/BJNBJN/2002550 Hong, F., Zhou, J., Liu, C., Yang, F., Wu, C., Zheng, L. & Yang, P. (2005). Effect of nano-Tio2 on photochemical reaction of chloroplasts of spinach. Biologycal Trace Element Research, 105, 269-276. https://doi.org/10.1385/BTER:105:1-3:269 Pandey, A. C., Sanjay, S. S. & Yadav, R. S. (2010). Application of ZnO nanoparticles in influencing the growth rate of Cicer arietinum L. Journal of Experimental Nanoscience, 5, 488-497. https://doi.org/10.1080/17458081003649648 Paseephol, T., Small, D. & Sherkat, F. (2007). Process optimisation for fractionating Jerusalem artichoke fructans with ethanol using response surface methodology. Journal of Food Chemistry. 104, 73–80. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.10.078 Pedersen, P. & Lauer, J. G. 2004. Response of soybean yield components to management system and planting date. Journal of Agronomy, 96,1372–1381. https://doi.org/10.2134/agronj2004.1372 Prasad, T., Sudhakar, P., Sreenivasulu, Y., Latha, P., Munaswamy, V., Raja Reddy, K., Sreeprasad, T. S., Sajanlal, P. R. & Pradeep, T. (2012). Effect of nanoscales Zinc Oxide on the germination, growth and yield of peanut. Journal of Plant Nutrition, 35, 905-927. https://doi.org/10.1080/01904167.2012.663443 Roberfroid, M. B. (2005). Inulin-type fructans: Functional Food Ingredients. New York: CRC Press. https://doi.org/10.1201/9780203504932 Saedi, F., Mosavi Nik, S. M. & Rahimian Boger, A. R. (2017). Effects of different fertilizers on the morphophysiological characteristics of chicory under drought stress. Journal of Crops Improvement, 19(1), 119-132. (In Persian). https://doi.org/10.22059/jci.2017.60402 Sofi, M., Alizadeh, A. & Mousavi Goljahi, S. A. (2012). Investigating the therapeutic properties of the technological application and the method of extracting inulin from the medicinal plant chicory (Cichorium intybus L.). The first national conference of medicinal plants and sustainable agriculture, (In Persian). 9-10 Oct. 2012. Hamedan, Iran. Tavan, T., Niakan, M. & Nourinia, A. A. (2014). The effect of nanopotassium fertilizer on growth factors, photosynthetic system and protein content of wheat plant (Triticum aestivum L.) variety N8019. Iranian Journal of Plant Ecophysiology Research, 9(3), 61-71. (In Persian). https://doi.org/20.1001.1.76712423.1393.9.35.7.4 Torabian, S. & zahedi, M. (2013). Effects of Foliar Application of Common and Nano-sized of Iron Sulphate on the Growth of Sunflower Cultivars under Salinity. Iranian Journal of Field Crop Science, 44(1), 109-118. (In Persian). https://doi.org/10.22059/ijfcs.2013.30488 Tavakli, S. (2013). Medicinal plants. Rozbahan Publications. 264 Pp. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5,025 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 254 |