| تعداد نشریات | 22 |
| تعداد شمارهها | 506 |
| تعداد مقالات | 5,311 |
| تعداد مشاهده مقاله | 10,076,669 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,722,349 |
نقش تغذیه در فرگشت زیستی و فرهنگی انسان | ||
| پژوهش های باستان شناسی ایران | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 01 آبان 1404 | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/nb.2025.31167.2786 | ||
| نویسنده | ||
| سمیه سامه سالاری* | ||
| گروه مردم شناسی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران | ||
| چکیده | ||
| تغذیه به عنوان یک نیروی تکاملی پویا، از طریق تعامل پیچیده ی عوامل ژنتیکی، محیطی و فرهنگی، منجر به تغییر ویژگی های آناتومیکی و پیدایش بیماری ها در جمعیت های انسانی شده است.پرسش اصلی این پژوهش آن است که چگونه گذار از شکار و گردآوری به کشاورزی و سپس به رژیمهای مدرن صنعتی، مسیر تکامل زیستی و فرهنگی انسان را شکل داده و چه پیامدهایی برای سلامت امروز بشر داشته است. روش پژوهش حاضر مبتنی بر مرور نظاممند مطالعات دیرینانسانشناسی، باستانشناسی و ژنتیکی است که شواهد مربوط به نوآوریهای فرهنگی (ابزارسازی، پختوپز، اهلیسازی گیاهان و حیوانات) و تغییرات ژنومی مرتبط با رژیم غذایی را گردآوری و تحلیل کرده است. نتایج نشان میدهد که درحالیکه انسانهای اولیه با رژیمهای غنی از پروتئین و کمکربوهیدرات سازگار بودند، گذار به کشاورزی و سپس به رژیمهای پرکالری و فرآوریشده صنعتی فشارهای انتخابی تازهای ایجاد کرد. این ناسازگاری میان تاریخ تکاملی و محیط تغذیهای جدید، در بروز بیماریهای مزمن نظیر چاقی، دیابت نوع ۲ و اختلالات قلبی در دوران معاصر نقش داشته است. با توجه به چالش های تطبیق جمعیت های انسانی با محیط های تغذیه ای متغیر کنونی، باسازی تاریخی رژیم های غذایی انسان در سیر تکامل، می تواند بینش های علمی و کاربردی در زمینه ی ارتقاء سلامت و مدیریت بحران های تغذیه ای آینده فراهم آورد. این ناسازگاری میان تاریخ تکاملی و محیط تغذیهای جدید، در بروز بیماریهای مزمن نظیر چاقی، دیابت نوع ۲ و اختلالات قلبی در دوران معاصر نقش داشته است. با توجه به چالش های تطبیق جمعیت های انسانی با محیط های تغذیه ای متغیر کنونی، باسازی تاریخی رژیم های غذایی انسان در سیر تکامل، می تواند بینش های علمی و کاربردی در زمینه ی ارتقاء سلامت و مدیریت بحران های تغذیه ای آینده فراهم آورد.ی تواند بینش های علمی و کاربردی در زمینه ی ارتقاء سلامت و مدیریت بحران های تغذیه ای آینده فراهم آورد. | ||
| کلیدواژهها | ||
| رژیم غذایی؛ فرگشت انسان؛ نوآوری های فرهنگی | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 9 |
||