
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 493 |
تعداد مقالات | 5,140 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,467,182 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,245,371 |
وضعیت عملکرد و ویژگیهای کیفیت دانه در تعدادی از ژنوتیپهای برنج هیبرید و ردیابی ژنهای برگرداننده باروری از طریق نشانگرهای مولکولی SSR | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 19 مرداد 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2025.30662.2153 | ||
نویسندگان | ||
حمیده مهدیخانی hamideh* 1؛ قربانعلی نعمت زاده2؛ نادعلی باقری3؛ عمار افخمی قادی3 | ||
1ژنتیک و به نژادی - دانشکده علوم زراعی - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی -تهران - ایران | ||
2.ژنتیک و به نژادی - دانشکده علوم زراعی - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
3ژنتیک و به نژادی - دانشکده علوم زراعی - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
چکیده | ||
مقدمه: با توجه به افزایش روبه رشد جمعیت ایران و کاهش زمینهای زیرکشت و کمبود شدید آب بدون تردید باید تولید در واحد سطح افزایش یابد در نتیجه استفاده از روشهای نوین، جهت افزایش تولید برنج، ناگزیر است. فناوری برنج هیبرید با میزان 15 تا 25 درصد افزایش عملکرد موفقیت آمیز بوده است. این پژوهش با هدف ارزیابی 34 ژنوتیپ برنج و شناسایی ژنهای برگرداننده باروری Rf3 و Rf4 با استفاده از نشانگرهایSSR انجام شد.مواد و روشها: 34 ژنوتیپ برنج شامل هیبریدهای F1 حاصل از تلاقی لاینهای نرعقیم سیتوپلاسمی جلودار A و ندا A با 13 لاین موتانت و چهار لاین برگرداننده باروری خارجی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان در سالهای 1398-1399 کشت شدند. هیبریدهای برتر براساس عملکرد و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی دانه (میزان آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن، طول دانه بعد پخت، قوام ژل، اندازه و شکل دانه و عطر) انتخاب شدند. نشانگرهای RM 3148) SSR و (RM 171 برای شناسایی ژنهای Rf3 و Rf4 مورد استفاده قرار گرفتند.نتایج:هیبریدهای H27، H28، H29، H30 و H33 با تلاقی ارقامIR 68078-15-2-1-2-2-R ، IR 65622-151-1-2-2-2-R و NSIC RC 434 با لاینهای نرعقیم، بالاترین عملکرد و باروری را نشان دادند. هیبرید H33 به همراه رقم فجر، بهترین کیفیت دانه را از نظر طول دانه بعد پخت، میزان ری آمدن و عطر داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
برنج هیبرید؛ ژنهای برگرداننده باروری؛ نشانگرهای مولکولی؛ کیفیت پخت | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 0 |