
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 486 |
تعداد مقالات | 5,059 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,329,826 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,157,140 |
اثرکیفیت نور و سن نهال بر فعالیت آنتیاکسیدانی و برخی ویژگیهای بیوشیمیایی در انگور یاقوتی تحت تنش شوری در گلخانه | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 17 خرداد 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2025.30812.2156 | ||
نویسندگان | ||
مریم کشاورزی1؛ محمود اثنی عشری* 2 | ||
1گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
2استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا | ||
چکیده | ||
این مطالعه به صورت یک آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور بر پایه طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول کیفیت نور در5 سطح: قرمزکامل، آبیکامل، ترکیب نورهای قرمز و آبی با نسبتهای70 و 30 و مساوی50 درصد به صورت نوردهی در پایان روز و نور طبیعی گلخانه (شاهد)، فاکتور دوم هدایت الکتریکی ناشی از اضافه شدن کلریدسدیم به محلول غذایی در 4 سطح: 67/1 (تیمار شاهد)، 63/3، 05/6 و23/10 میلیزیمنس بر سانتیمتر و فاکتور سوم سن نهال در دو سطح 2 و 3 ساله بودند. نتایج نشان داد که ترکیب نورهای قرمز و آبی به نسبت مساوی و نور آبی کامل درحفظ آنتوسیانین و افزایش بیشتر آن در نهالهای سهساله مؤثر بودند، اما مقادیر در سایر ویژگیهای اندازهگیری شده در نهالهای دوساله بیشتر از نهالهای سهساله مشاهده شد. افزایش فنول و فلاونوئیدکل و فعالیت آنزیم پراکسیداز در تنش23/10 میلیزیمنس بر سانتیمتر در تیمار نور آبی کامل مشاهده شد. نور قرمز و آبی (50 و 50درصد) بیشترین و نور قرمز کامل کمترین تأثیر را در افزایش میزان پرولین و پروتئینهای محلول در شوری 23/10 میلیزیمنس بر سانتیمتر داشتند، درحالیکه نور قرمزکامل در افزایش میزان کربوهیدراتهای محلول، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز بیشترین تأثیر را نشان داد. با توجه به نتایج، استفاده از ترکیب نورهای قرمز و آبی در بهبود کیفیت رشد انگور رقم یاقوتی درگلخانه مؤثرتر از نورهای تکرنگ بود و همچنین با کاهش اثرات مضر شوری، ویژگیهای کمّی و کیفی شاخصهای مختلف را ارتقاء دادکه در نهایت به تحمل نهالهای انگور درمقابل تنش شوری منجر شد. | ||
کلیدواژهها | ||
’آنتوسیانین؛ کاتالاز؛ فنول؛ پروتئین‘ | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 0 |