
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,290,885 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,354 |
تأثیر نانوسلنیوم و سلناتسدیم بر واکنشهای رشدی و بیوشیمیایی گیاه اسفناج (Spinacia oleracea L.) رقم ویروفلای در شرایط گلخانه | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 09 اردیبهشت 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2025.30036.2138 | ||
نویسندگان | ||
محمد قاسمی؛ منصوره شمیلی* ؛ عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی | ||
دانشگاه هرمزگان | ||
چکیده | ||
گیاهان، بهعنوان بهترین منبع سلنیوم، این عنصررا از خاک جذب میکنند. نانوذرات سلنیوم، بهعنوان نانوذرات پایدار، جهتاستفاده بهعنوان کود گیاهی معرفی شدهاند. باتوجه به نقش مفید سلنیوم درگیاهان، نیاز ضروری آن در بدنانسان و حیوانات و اثراتسمیآن در غلظتهای بالا، در تحقیقحاضر بررسی اثرات سلنیوم (به شکل بالک و نانو) بر خصیصههای رشدی و بیوشیمیایی اسفناج در شرایط گلخانه موردتوجه قرار گرفت. آزمایش در قالب طرحکاملاًتصادفی اجراشد. فاکتورها شامل محلولپاشی با نانوسلنیوم (پنج، 10 و 20 پیپیام)، سلناتسدیم (پنج، 10 و 20 میلیگرم درلیتر) و آبمقطر (گیاهانکنترل) بود. براساس یافتهها، افزایش سطوح هردو تیمار (تا 20 پیپیام و 20 میلیگرم برلیتر) موجب افزایش مادهخشک ریشه، طول اندامهوایی، تعدادبرگ، پرولین، فلاونوئید، فعالیت آنتیاکسیدان، آنزیم کاتالاز و پراکسیداز و کاهش نشتیونی و مالوندیآلدئید شد. باوجود افزایش در مادهخشک برگ، طولریشه و فنل در سطوح پایین نانوسلینوم (پنج و 10 پیپیام)، باافزایش سطوح اینتیمار، کاهش در صفاتمذکور مشاهده شد. البته تحت سطوح مختلف سلناتسدیم نیز روندی مشابه در مادهخشک برگ و فنل مشاهده شد. افزایش در سطوح سلناتسدیم (تا 20 میلیگرم برلیتر) نیز موجب کاهش طولریشه شد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنزیمهای آنتیاکسیدان؛ پرولین؛ فلاونوئید؛ فنل؛ مادهخشک | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 24 |