
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,290,885 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,354 |
ارزیابی ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum L.) کشت شده در برخی مناطق استان سیستان و بلوچستان | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 09 اردیبهشت 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2025.30042.2139 | ||
نویسندگان | ||
سمیه شهرکی نیا1؛ مهدی دهمرده* 2؛ حسین جهانتیغی3 | ||
1دانشگاه زابل | ||
2دانشکده کشاورزی گروه زراعت | ||
3جهاد کشاورزی زاهدان | ||
چکیده | ||
این پژوهش با هدف ارزیابی کمّی و کیفی اسانس زیره سبز کشتشده در برخی مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان انجام گرفت. بدین منظور، ابتدا بذور کشت شده از چهار مزرعه انتخابی در حوزه جغرافیایی شهرستانهای هدف شامل میرجاوه، زابل، تفتان و خاش برداشت شد. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب انجام شده و پس از اندازهگیری مقدار اسانس، جداسازی و شناسایی ترکیبات با استفاده از روشهای کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. بر اساس نتایج، بیشترین و کمترین درصد اسانس بهترتیب مربوط به زیره سبز مناطق تفتان (56/3) و زابل (44/2) بود. بهطور کلی تعداد 15 ترکیب فیتوشیمیایی در اسانس زیره کشتشده در مناطق مورد بررسی شناسایی شد. نتایج نشان داد که ترکیبات فیتوشیمیایی گاما-ترپینن (34/26 درصد)، گاما-ترپینن-7-آل (46/25 درصد) و بتا-پینن (59/18 درصد) بیش از 70 درصد از کل ترکیبات فیتوشیمیایی شناساییشده را تشکیل میدهند. نتایج بایپلات نشاندهنده تنوع گسترده بین این مناطق ازنظر ترکیبات فیتوشیمیایی موجود در زیره سبز بود. بیشترین میزان مایرسین و آلفا-فلاندرن در ترکیبات اسانس زیره سبز منطقه خاش و بیشترین میزان پی- سیمن و کومین آلدهید در ترکیبات اسانس زیره سبز شهرستان زابل مشاهده شد. با توجه به میزان اسانس استحصالی و نیز برخی ترکیبات ارزشمند اسانس نظیر مایرسین و آلفا-فلاندرن در زیره سبز کشتشده در مناطق تفتان و خاش، میتوان نتیجهگیری کرد، ارتفاع از سطح دریا تاثیر مثبتی در عملکرد کیفی این محصول دارد و مناطق مذکور برای تولید اقتصادی زیره سبز، مطلوبتر می-باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
آلفا-فلاندرن؛ اسانس؛ تفتان؛ متابولیتهای ثانویه؛ PCA | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 18 |