
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 490 |
تعداد مقالات | 5,109 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,393,889 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,205,177 |
ارزیابی ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum L.) کشتشده در برخی مناطق استان سیستان و بلوچستان | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
دوره 17، شماره 1، خرداد 1404، صفحه 69-86 اصل مقاله (1.6 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2025.30042.2139 | ||
نویسندگان | ||
سمیه شهرکی نیا1؛ مهدی دهمرده* 2؛ حسین جهانتیغی3 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
2دانشیار، گروه زراعت، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
3دکتری علوم باغبانی، جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران | ||
چکیده | ||
این پژوهش با هدف ارزیابی کمّی و کیفی اسانس زیره سبز کشتشده در برخی مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان انجام گرفت. بدینمنظور، ابتدا بذر کشت شده از چهار مزرعه انتخابی در حوزه جغرافیایی شهرستانهای هدف شامل میرجاوه، زابل، تفتان و خاش برداشت شد. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب انجامشده و پس از اندازهگیری مقدار اسانس، جداسازی و شناسایی ترکیبات با استفاده از روشهای کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. براساس نتایج، بیشترین و کمترین درصد اسانس بهترتیب مربوط به زیره سبز مناطق تفتان (3/56) و زابل (2/44) بود. بهطورکلی تعداد 15 ترکیب فیتوشیمیایی در اسانس زیره کشتشده در مناطق مورد بررسی شناسایی شد. نتایج نشان داد که ترکیبات فیتوشیمیایی گاما-ترپینن (26/34 درصد)، گاما- ترپینن-7-آل (25/46 درصد) و بتا- پینن (18/59 درصد) بیش از 70 درصد از کل ترکیبات فیتوشیمیایی شناساییشده را تشکیل میدهند. نتایج بایپلات نشاندهنده تنوع گسترده بین این مناطق از نظر ترکیبات فیتوشیمیایی موجود در زیره سبز بود. بیشترین میزان مایرسین و آلفا- فلاندرن در ترکیبات اسانس زیره سبز منطقه خاش و بیشترین میزان پی- سیمن و کومین آلدهید در ترکیبات اسانس زیره سبز شهرستان زابل مشاهده شد. با توجهبه میزان اسانس استحصالی و نیز برخی ترکیبات ارزشمند اسانس نظیر مایرسین و آلفا- فلاندرن در زیره سبز کشتشده در مناطق تفتان و خاش، میتوان نتیجهگیری کرد، ارتفاع از سطح دریا تأثیر مثبتی در عملکرد کیفی این محصول دارد و مناطق مذکور برای تولید اقتصادی زیره سبز، مطلوبتر میباشند. | ||
کلیدواژهها | ||
آلفا-فلاندرن؛ اسانس؛ تفتان؛ متابولیتهای ثانویه؛ PCA | ||
مراجع | ||
Abbaszadeh, B., Layeghhaghighi, M., Faravani, M., Zeinali, H., Amiri Larijani, B., Roshan Sarvestani, V., Jalilian, N., Kudori, M.H., Goodarzi, Gh., Balaei, Zh., Sefidkon, F., Azimi, R., Naderi, B., Valizadeh, N. and Palooj, A. (2021). Evaluation of phytochemical diversity of cuminum cyminum L. essential oil components collected from different farms in Khorasan Razavi province. Technology of Medicinal and Aromatic Plants of Iran, 3(2): 15-30. (In Persian). https://doi.org/10.22092/mpt.2021.353802.1071 Adams, R. P. (1994). Identification of essential oil compenents by Gas chromatography/Mass spectroscopy. Allured publishing corporation, Illinoise. Allaq, A. A., Sidik, N. J., Abdul-Aziz, A. and Ahmed, I. A. (2020). Cumin (Cuminum cyminum L.): A review of its ethnopharmacology, phytochemistry. Biomedical Research and Therapy, 7(9): 4016-4021. https://doi.org/10.15419/bmrat.v7i9.634 Askari, F., Mirza, M., Golipour, M. and Qomi, S. F. (2019). Essential oil compositions of wild and cultivated Achillea millefolium L. subsp. elbursensis. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 35(1): 1-11. Bahrami, H., Armin, M., Jamimoeini, M. and Abhari, A. (2024). Yield and essential Oil Quality of Cumin (Cuminum cyminum L.) in Relation to Irrigation Regimes under Conventional and Organic Conditions. National Academy Science Letters, 47: 323-237. https://doi.org/10.1007/s40009-023-01276-1. Chaudhry, Z., Khera, R. A., Hanif, M. A., Ayub, M. A. and Sumrra, S.H. (2020). Cumin. In Medicinal plants of South Asia (pp. 165-178). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-102659-5.00013-6 Elyasi, R., Majdi, M., Krause, S.T., Kucukay, N., Azizi, A. and Degenhardt, J. (2022). Identification and functional characterization of a γ-terpinene synthase in Nigella sativa L (black cumin). Phytochemistry, 202, p.113290. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2022.113290 Ghasemi Pirbalouti, A.G., Hashemi, M. and Ghahfarokhi, F.T. (2013) Essential oil and chemical compositions of wild and cultivated Thymus daenensis Celak and Thymus vulgaris L. Industrial Crops and Products, 48:43–48. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.04.004. Gholami, S.G., Hassani, A., Hassanpouraghdam, M. B., Meshkatalsadat, M. and Pirzad, A. (2012) Essential oil content and composition of Thymus migricus Klokov & Desj-Shost. Affected by plant growth stage and wild habitat altitude. Romanian Biotechnology Letters, 17 (1):6982–6988. https://www.researchgate.net/publication/233842876 Habibi, H., Mazaheri, D. M., Hosseini, N.C., Fakhr-Tabatabaee, M.R.M. and Bigdeli, M. (2006) Effect of altitude on essential oil and components in wild thyme (Thymus kotschyanus Boiss) Taleghan region. Iran Pajouhesh Sazandegi, 73:2–10 (In Persian) Haghir Ebrahimabadi, A. H., Hatami, M., Karimzadeh, A. and Ghorbanpour, M. (2018). Effect of mycorrhizal fungi and biophosphor fertilizer on growth features, yield and yield components, and essential oil constituents in Cuminum cyminum L. Journal of Medicinal Plants, 17(66): 74-90. http://dorl.net/dor/20.1001.1.2717204.2018.17.66.3.1 Haghirsadat, B. B. F., Vahidi, A., Sabor, M. H., Azimzade, M., Kalantar, S. M. and Sharafdini, M. (2011). Evaluation of active components and antioxidant properties of essential oil of cumin (Cuminum cyminum L.) native Yazd province. Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, 19(4): 472-481. (In Persian) Hashemi Moghaddam, H., Jafari, A. A., Sefidkon, F. and Kalate Jari, S. (2023). Influence of climatic factors on essential oil content and composition of 20 populations of Nepeta binaludensis Jamzad from Iran. Applied Biological Chemistry, 66(2): 1-10. https://doi.org/10.1186/s13765-022-00750-6 Hashemian, N., Pirbalouti, A. G., Hashemi, M., Golparvar, A. and Hamedi, B. (2013). Diversity in chemical composition and antibacterial activity of essential oils of cumin (Cuminum cyminum L.) diverse from northeast of Iran. Australian Journal of Crop Science, 7(11): 1752-1760. https://search.informit.org/doi/10.3316/informit.644964223146210 Hasimi, N., Tolan, V., Kizil, S. and Kilinc, E. (2014). Anason (Pimpinella anisum L.) ve kimyon (Cuminum cyminum) tohumlarının uçucu yağ içeriği, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi. Journal of Agricultural Sciences, 20(1): 19-26. https://doi.org/10.15832/tbd.99197 Karik, U., Demirbolat, I., Toluk, Ö. and Kartal, M. (2021). Comparative study on yields, chemical compositions, antioxidant and antimicrobial activities of cumin (Cuminum cyminum L.) seed essential oils from different geographic origins. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 24(4): 724-735. https://doi.org/10.1080/0972060X.2021.1983472 Karimi Afshar, A., Baghizadeh, A. and Mohammadi-Nejad, G. (2021). Screening of Iranian Cumin (Cuminum cyminum L.) ecotypes under normal moisture and drought conditions using tolerance indices. Journal of Ethno-Pharmaceutical Products, 2(1): 17-22. Karousou, R., Koureas, D.N. and Kokkini, S. (2005) Essential oil composition is related to the natural habitats: Coridothymus capitatus and Satureja thymbra in NATURA 2000 sites of Crete. Phytochemistry, 66:2668–2673. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2005.09.020 Khadivi-Khub, A., Salehi-Arjmand, H. and Hadian, J. (2014) Morphological and phytochemical variation of Satureja bachtiarica populations from Iran. Industrial Crops and Products, 54:257–265. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2014.01.039 Kofidis, G. and Bosabalidis, A. M. (2008) Effects of altitude and season on glandular hairs and leaf structural traits of Nepeta nuda L. Botanical Studies, 49: 363–372. Koohsari, S., Sheikholeslami, M. A., Parvardeh, S., Ghafghazi, S., Samadi, S., Poul, Y. K., Pouriran, R. and Amiri, S. (2020). Antinociceptive and antineuropathic effects of cuminaldehyde, the major constituent of Cuminum cyminum seeds: Possible mechanisms of action. Journal of ethnopharmacology, 255: 112786. https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.112786 Korinek, M., Handoussa, H., Tsai, Y.H., Chen, Y. Y., Chen, M. H., Chiou, Z. W., Fang, Y., Chang, F. R., Yen, C. H., Hsieh, C. F. and Chen, B. H. (2021). Anti-inflammatory and antimicrobial volatile oils: Fennel and cumin inhibit neutrophilic inflammation via regulating calcium and MAPKs. Frontiers in pharmacology, 12: 674095. https://doi.org/10.3389/fphar.2021.674095 Layegh Haghighi, M., Hassanpour Asil, M., Abbaszadeh. B., Sefidkon, F. and Matinizadeh, M. (2017) Investigation of altitude on morphological traits and essential oil composition of Nepeta pogonosperma Jamzad and Assadi from Alamut region. Journal of Medicinal plants and By-Products, 6(1):35–40. https://doi.org/10.22092/jmpb.2017.113148 Mandal, M. and Mandal, S. (2016). Cumin (Cuminum cyminum L.) oils. In essential oils in food preservation, flavor and safety (pp. 377-383). Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-416641-7.00042-0 Moghaddam, M. and Pirbalouti, A.G. (2017). Agro-morphological and phytochemical diversity of Iranian Cuminum cyminum accessions. Industrial crops and products, 99: 205-213. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2017.02.003 Mohammadghasemi, M., Karim, M. H., Dahmardeh, M. and Ghasemi, A. (2021). The prospect of investment in medicinal plants at sistan region1. Journal of Medicinal plants and By-product, 10(2): 127-132. https://doi.org/10.22092/jmpb.2021.342441.1195 Mughal, S. S. (2022). A review on potential antioxidant effects of Cumin (Cuminum cyminum), phytochemical Profile and its uses. Authorea Preprints, 2: 54-63. https://doi.org/10.22541/au.166401164.45578619/v1 Nirmala, M. J., Durai, L., Rao, K. A. and Nagarajan, R. (2020). Ultrasonic nanoemulsification of cuminum cyminum essential oil and its applications in medicine. International journal of nanomedicine, 1: 795-807. https://doi.org/10.2147/IJN.S230893 Nollet, L.M. (2023). Terpenes and Terpenoids Containing Food Spices. In Analysis of Food Spices (pp. 19-28). CRC Press. Priya, E. S., Selvan, P. S. and Yavanarajan, A. (2015). Chemotypic variation in clove oil and lemongrass oil obtained from three different geographical locations of India. Journal of Pharmacognosy and Natural Products, 1(102): 2472-2492. https://doi.org/10.4172/2472-0992.1000102 Ravi, R., Prakash, M. and Bhat, K.K. (2013). Characterization of aroma active compounds of cumin (Cuminum cyminum L.) by GC-MS, E-Nose, and sensory techniques. International Journal of Food Properties, 16: 1048-1058. https://doi.org/10.1080/10942912.2011.576356 Singh, R. P., Gangadharappa, H.V. and Mruthunjaya, K. (2017). Cuminum cyminum–A popular spice: An updated review. Pharmacognosy journal, 9(3): 245-253. https://doi.org/10.5530/pj.2017.3.51 Srinivasan, K. (2022). Anti-inflammatory influences of culinary spices and their bioactives. Food Reviews International, 38: 1-17. https://doi.org/10.1080/87559129.2020.1839761 Surendran, S., Qassadi, F., Surendran, G., Lilley, D. and Heinrich, M. (2021). Myrcene-what are the potential health benefits of this flavouring and aroma agent. Frontiers in nutrition, 8: 1-14. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.699666 Thangaleela, S., Sivamaruthi, B. S., Kesika, P., Tiyajamorn, T., Bharathi, M. and Chaiyasut, C. (2022). A narrative review on the bioactivity and health benefits of alpha-phellandrene. Scientia Pharmaceutica, 90: 57-63. https://doi.org/10.3390/scipharm90040057 Torras, J., Grau, M. D., López, J.F. and De Las, H. F. X. C. (2007) Analysis of essential oils from chemotypes of Thymus vulgaris in Catalonia. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87:2327–2333. https://doi.org/10.1002/jsfa.2995 Vokou, D., Kokkini, S. and Bessiere, J. M. (1993) Geographic variation of Greek oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum) essential oils. Biochemical Systematics and Ecology, 21(2):287–295. https://doi.org/10.1016/0305-1978 (93)90047-U | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 39 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 6 |