
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 490 |
تعداد مقالات | 5,109 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,394,059 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,205,182 |
تأثیر آبیاری موضعی بر تغییرات فتوسنتز، تنفس و صفات کیفی گوجهفرنگی فرآوری | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 1، دوره 15، شماره 2، اسفند 1402، صفحه 1-12 اصل مقاله (1.17 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2023.17525.1886 | ||
نویسندگان | ||
مریم حقیقی* 1؛ حسین بهبودیان2 | ||
1دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران | ||
2استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه مسی، نیوزلند | ||
چکیده | ||
آزمایشی گلخانهای جهت بررسی تأثیر کاهش آبیاری موضعی بر فرایندهای فیزیولوژیکی و صفات کیفی گوجهفرنگی فرآوری (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Petopride) انجام شد. آزمایش بهصورت طرح کاملاً تصادفی با 2 تیمار، 6 تکرار و 4 گیاه در هر تکرار انجام شد و آبیاری موضعی یکطرفه با روش معمول مقایسه گردید. در روش آبیاری موضعی یکطرفه فقط یک سمت ریشه در هر دور آبیاری به میزان 2 لیتر (50 درصد ظرفیت زراعی) آبیاری میشد و تیمار شاهد شامل آبیاری هر دو طرف ریشه با 4 لیتر آب (100 درصد ظرفیت زراعی) بود. نتایج آزمایش نشان داد که بهطورکلی میزان تنفس، فتوسنتز و هدایت روزنهای در آبیاری موضعی یکطرفه کمتر از شاهد میباشد اما نسبت دیاکسیدکربن محفظه زیر سلولهای روزنه به هوا، هدایت مزوفیلی و کارآیی مصرف آب فتوسنتزی بهطورکلی تفاوت معنیداری نسبت به شاهد نداشت. محتوای آبی خاک در تیمار آبیاری موضعی یکطرفه نسبت به شاهد در تمام طول دوره رشد کمتر بود. کاهش میزان آب آبیاری باعث بهبود مواد جامد محلول (26 درصد) و قندهای گلوکز، فروکتوز و ساکارز در میوه گوجهفرنگی شد. همچنین آبیاری موضعی یکطرفه باعث افزایش رنگ (16/5 درصد) و کاهش محتوای آب میوه (2 درصد) گردید، عملکرد میوه (وزنتر) نیز در تیمار آبیاری موضعی یکطرفه در پایان آزمایش کمتر (42 درصد) از شاهد شد. بهطورکلی بهدلیل بهتر شدن کیفیت گوجهفرنگی جهت فرآوری تحت تیمار آبیاری موضعی استفاده از این روش در مناطق کم آب توصیه میشود. البته از آنجاییکه این آزمایش در شرایط گلخانهای برای جلوگیری از دخالت عوامل محیطی مانند باران صورت گرفت، انجام آزمایشات مزرعهای یعنی شرایطی که ریشه قدرت نفوذپذیری بیشتری دارد و شرایط محیطی اثرگذار میباشد لذا بررسی عملکرد در این شرایط توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
آبیاری موضعی یکطرفه؛ ساکارز؛ فتوسنتز؛ گلوکز | ||
مراجع | ||
Behboudian, M. H., Lawes, G. S. and Griffiths, K. M. 1994. The influence of water deficit on water relation, photosynthesis and fruit growth in Asian pears (Pyrus serotina Rehd.). Scientia Horticulturae, 60: 89-99. https://doi.org/10.1016/0304-4238(94)90064-7. Brecht, J. K., Locascio, S. J. and Bergsma, K. A. 1994. Water quantity affects quality of drip irrigated tomato fruit. Horticultural Science, 5: 450. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.29.5.450g. Dorji, K., Behboudian, M. H. and Zeghbe-Dominguez, J. A. 2005. Water relation growth, yield and fruit quality of hot pepper under deficit irrigation and partial rootzone drying. Science Horticulturae, 104: 137-149. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2004.08.015. Fisher, R. A., Rees, D., Sayre, K. D., Lu, Z. M., Candon, A. G. and Saavedra, A. L. 1998. Wheat yield progress associated with higher stomatal conductance and photosynthetic rate, and cooler canopies. Crop Science, 38: 1467-1475. https://doi.org/10.2135/cropsci1998.0011183X003800060011x. Giovannoni, J. 2001. Molecular biology of fruit maturation and ripening. Annual Review of Plant Physiology and Plant Molecular Biology, 52: 725-749. https://doi.org/10.1146/annurev.arplant.52.1.725. Golkar, F., Farahmand, A. and Fardad, H. 2008. Investigating the effect of irrigation water on yield and efficiency of water consumption in tomato. Journal of Water Engineering, 1: 13-20. (In Persian) Gross, K., Watada, A. E., Kang, M. S., Kim, S. D. and Lee, S. W. 1986. Biochemical change associate with the ripening of hot pepper fruit. Physiologia Plantarum, 66: 31-36. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.1986.tb01227.x. Hsiao, T. C. 1990. Plant atmosphere interaction evapotranspiration and irrigation scheduling. Acta Horticulturae, 278: 55-66. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1990.278.3. Keramer, P. J. 1983. Water Relation of Plants. Academic press, London, pp. 264. Kitano, M., Yokomukaro, F. and Eguchi, H. 1996. Interactive dynamic of fruit and stem growth in tomato plants as affected by root water condition relation with sucrose translocation. Biotronics, 25: 75-84. May, D. M. and Gonzales, J. 1999. Major California processing tomato cultivars respond differently in yield and fruit quality to various levels of moisture stress. Acta Horticulturae, 487: 525-529. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1999.487.87. Nourmahnad, N., Emamzadei, M., Ghorbani, B. and Mohamdkhani, A. 2010. Effects of deficit irrigation management on water use efficiency and some physiologic and phenologic properties of tomato (Lycopersicon esculentum). Journal of Water and Soil Science, 13: 1-11. http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-1182-fa.html. (In Persian) Sairam, R. K. and Saxena, D. C. 2000. Oxidative stress and antioxidant in wheat genotypes: possible mechanism of water stress tolerance. Agronomy and Crop Science, 184: 55-61. https://doi.org/10.1046/j.1439-037x.2000.00358.x. Santos, D. L., Coelho, E. F., Cunha, F. F., Donato, S. L. R., Bernado W. P., Rodrigues, W. P. and Campostrini, E. 2021. Partial root-zone drying in field-grown papaya: Gas exchange, yield, and water use efficiency. Agricultural Water Management, 243: 106421. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2020.106421. Sarai Tabrizi, M., Babazadeh, H., Parsinejad, M. and Modares Sanavi, S. 2010. Improving soybean water use efficiency using partial root drying. Journal of Water and Soil Science, 14: 1-14. http://jstnar.iut.ac.ir/article-1-1219-fa.html. (In Persian) Serrano, M., Martinez-Madrid, M. C., Riquelm, F. and Romojaro, F. 1995. Endogenous level of polyamines and abscisic acid in pepper fruit during growth and ripening. Physiologia Plantarum, 95: 73-76. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.1995.tb00810.x. Villavicencio, L. E., Blankenship, S. M., Sanders, D. C. and Swallow, W. H. 2001. Ethylene and carbon dioxide concentration in attached fruits of pepper cultivars during ripening. Science Horticulturae, 91: 17-24. https://doi.org/10.1016/S0304-4238(01)00249-7. Young, T. E., Juvic, J. A. and Sollivan, J. G. 1993. Accumulation of the component of total solids in ripening fruit of tomato. American Society Horticultural Science, 118: 268-292. https://doi.org/10.21273/JASHS.118.2.286. Zeghbe, J. A., Behboudian, M. H. and Clothier, B. E. 2004. Partial rootzone drying is a feasible option for irrigating processing tomatoes. Agricultural Water Managment, 68: 195-206. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2004.04.002. Zeghbe, J. A. and Behboudian, M. H. 2006. Relations, photosynthesis and fruit growth in Asian pears (Pyrus serotina Rehd.). Science Horticulture, 60: 89-99. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 252 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 341 |