
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,290,919 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,370 |
اثر تاریخ کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد و پروتئین دانه ژنوتیپهای مختلف کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) در شرایط آبوهوایی جیرفت | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
دوره 15، شماره 1، شهریور 1402، صفحه 77-90 اصل مقاله (491.07 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2023.27449.2095 | ||
نویسندگان | ||
فرهاد امیری پاک1؛ بهاره پارسامطلق* 2؛ امان الله سلیمانی2؛ سیب گل خوشکام3 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران | ||
2استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران | ||
3مربی، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران | ||
چکیده | ||
کینوا گیاهی یکساله متعلق به خانواده تاجخروسیان با قدرت سازگاری بالا به شرایط محیطی نامطلوب، عملکرد قابلقبولی در محیطهای مختلف دارد. بهمنظور تعیین مناسبترین تاریخ کاشت و ژنوتیپ کینوا، آزمایشی بهصورت اسپلیتپلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعهی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت، در سال زراعی 99-1398 اجرا گردید. سه تاریخ کاشت اول شهریور، بیستم شهریور و دهم مهرماه، بهعنوان فاکتور اصلی، و ده ژنوتیپ مختلف کینوا شامل Red Carina، Titicaca، Giza1، Q12، Q18، Q21، Q22، Q26، Q29 و Q31، بهعنوان عامل فرعی، لحاظ شدند. نتایج نشان داد بیشترین مقدار صفات ارتفاع بوته (9/122 سانتیمتر)، تعداد پانیکول در بوته (18 عدد)، تعداد سنبله در پانیکول (1/12 عدد)، زیستتوده (9760 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (3/4243 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد پروتئین (3/374کیلوگرم در هکتار) مربوط به ژنوتیپ Q12 در تاریخ کاشت اول (1 شهریور) بود، ژنوتیپهای Q26 و Q29 برای بیشتر صفات موردبررسی ازجمله عملکرد دانه، با ژنوتیپ Q12 تفاوت معنیدار آماری نداشتند. بهطورکلی بهترتیب کاشت سه ژنوتیپهای Q12، Q26 و Q29، بهدلیل داشتن عملکرد بالاتر و ویژگیهای رشدی مطلوبتر، در تاریخ کاشت اول شهریور تحت شرایط مشابه این تحقیق قابل پیشنهاد است، هرچند که برای نتایج قطعیتر، تکرار تحقیق لازم و ضروری میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
درصد پروتئین؛ زیستتوده؛ صفات رشدی؛ کیفیت دانه | ||
مراجع | ||
Abdelazim Sayed, A. A. 2018. Chemical and technological evaluation of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) cultivated in Egypt. Journal of Acta Scientific Nutritional Health, 2 (7): 42-53. Angeli, V., Miguel Silva, P., Crispim Massuela, D., Waleed Khan, M., Hamar, A., Khajehei, F., Graeff-Hönninger, S. and Piatti, C. 2020. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): An Overview of the Potentials of the “Golden Grain” and Socio-Economic and Environmental Aspects of Its Cultivation and Marketization. Foods, 9 (2): 216. Bazile, D., Pulvento, C., Verniau, A., Al-Nusairi, M. S., Ba, D., Breidy, J., Hassan, L., Mohammed, M. I., Mambetov, O., Otambekova, M., Sepahvand, N. A., Shams, A., Souici, D., Miri, K. and Padulosi, S. 2016. Worldwide Evaluations of Quinoa: Preliminary Results from Post International Year of Quinoa FAO Projects in Nine Countries. Front. Plant Science, 7: 1-18. Bagheri, M. 2017. Quinoa cultivation. Research institute for breeding and production of seedlings and seeds. 15p. (In Persian). Bagheri, M., Anafjeh, Z., Keshavarz, S. and Foladi, B. 2021. Evaluation of quantitative and qualitative characteristics of new quinoa genotypes in spring cultivation at Karaj. Iranian Journal of Field Crops Research, 18 (4): 465-475. (In Persian). Bahrami, M. and Talebnejad, R. 2019. The effect of spring and autumn planting dates and low irrigation on the growth and yield of Chenopodium quinoa Willd. in Bajgah area of Fars province. The 15th National Conference on Irrigation and Evaporation Reduction. Kerman, Shahid Bahonar University of Kerman. (In Persian). Carrotero, R., Serrayo, R. A., Bnet, M. O., Perello A. E. and Miralles, D. J. 2010. Absorbed radiotion and radiation use efficiency as effected by foliar diseases in relation to their vertical position into the canopy in wheat. Field Crops Research, 916: 189-195. Casini, P. 2019. Seed yield of two new quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) breeding lines as affected by sowing date in Central Italy. Acta agriculturae Slovenica,113 (1): 51-62. Etaati, M., Ardakani, M. A., Bagheri, M., Paknejad F. and Golzardi, F. 2023. Grain yield adaptability and stability of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) genotypes using different stability indices. Journal of Crop Ecophysiology, 17 (1): 1-14. (In Persian). Fazeli, F., Akbari, Gh. A., Naderi Arefi, M. A. and Benakashani, F. 2021. Response of different quinoa (Chenopodium quinoa) genotypes to planting date in terms of morphological traits, yield and yield components in Garmsar region. Iranian Journal of Field Crop Science, 52 (2): 41-49. (In Persian). Jacobsen, S. E., Mujica, A. and Jensen, C. R. 2003. The resistance of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) to adverse abiotic factors. Food Reviews International, 19 (1-2): 99-109. Karimi, M. M. and Siddique, H. M. 1999. Crop growth and relative growth rates of old and modern wheat cultivars. Australian Journal of Agricultural Research, 42: 13-20. Khanalizadegan, A., Madandoust, M., Mohajeri, F. and Bagheri, M. 2020. Effects of planting date on yield characteristics of Quinoa (Chenopodium quinoa Wild.). International Journal of Pharmaceutical and Phytopharmacological Research, 10 (1): 290-298. Khichar, M. L. and Niwas, R. 2006. Microclimatic profiles under different sowing environments in wheat. Journal of Agrometeorology, 8 (2): 201-209. Lovrien, R. and Matulis, D. 2005. Assays for total protein. Current Protocols in Microbiology, 00, A.3A.1–A.3A.14. Matiasevich, S. B., Castellion, M. L., Maldonado, S. B. and Buera. M. P. 2006. Waterdependent thermal transition in quinoa embroys. Thermochimica Acta, 448: 117-122. Nagib, S. R., Gahory, A. M. O. and Hassan, A. A. 2020. Productivity and quality of quinoa yield (chenopodium quinoa Willd.) as affected by planting date and plant spacings. Scientific Journal Flowers and Ornamental Plants, 7 (4): 541-548. Naneli, I. and Dokuyucu, T. 2017. Response of the quinoa genotypes to different locations by grain yield and yield components. International Journal of Agriculture Innovations and Research, 6 (3): 446-451. Parger, A., Munz, S., Nkebiwe, P. M., Mastand, B. and Graeff-Honninger, S. 2018. Yield and quality characteristics of different quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) cultivars grown under field conditions in southwestern Germany. Agronomy Journal, 8 (10): 1-19. Razzaghi, F., Ahmadi, S. H., Adolf, V. I., Jensen, C. R., Jacobsen, S. E. and Andersen, M. N. 2012. Water relations and transpiration of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) under salinity and soil drying. Journal of Agronomy and Crop Science, 197: 348-360. Rojas, W., Barriga, P. and Figueroa, H. 2003. Multivariate analysis of genetic diversity of Bolivian quinoa germplasm. Journal of Food Reveiws International, 9: 167-177. Saeidi, S. M., Siadat, S. A., Moshatati, A., Moradi –Telavat, M. and Sepahvand, N. A. 2019. Effect of sowing time and nitrogen fertilizer rates on growth, seed yield and nitrogen use efficiency of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) in Ahvaz. Iranian Journal of Crop Science, 21 (4): 354-366. (In Persian). Salehi, M. 2019. Comparison of yield and yield components of different quinoa lines in autumn rainfed cultivation in Gorgan city. Crop Prpduction, 13 (1): 17-30. (In Persian). Sarjamei, F., Khorasani, S. and Nezhad. N. 2014. Effect of planting methods and plant density, on morphological, phenological, yield and yield component of baby corn. Journal of Advance in Agriculture and Biology, 2 (1): 20-25. Siddiqi, E. H., Asraf, M. and Akram, N. A. 2007. Variation in seed germination and seedling growth in some diverse lines of safflower (Carthamus tinctorius L.) under salt stress. Pakistan Journal of Botany, 39 (6): 1937-1944. Temel, S. and Yolcu, S. 2020. The effect of different sowing time and harvesting stages on the herbage yield and quality of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Biology Turkish Journal of Field Crops, 25(1):41-49. Valencia-chamorro, S. A. 2004. Quinoa. Encyclopedia of Grain Science, Pp: 918-925. Vasconcelos, E. S., Echer, M., Marcia de, M., Kliemann, M. A. and Júnior, L. M. 2019. Selection and recommend of quinoa (Chenopodium quinoa) genotypes based on the yield genotypic adaptability and stability. Revista Ceres, 66 (2): 117-123. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 312 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 230 |