
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,290,946 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,384 |
مقایسه عملکرد و اجزای عملکرد شش ژنوتیپ ریحان بنفش در استان اصفهان | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
دوره 15، شماره 1، شهریور 1402، صفحه 31-41 اصل مقاله (808.5 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2023.24652.2051 | ||
نویسندگان | ||
پیمان جعفری* 1؛ امیرهوشنگ جلالی2 | ||
1مربی پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران | ||
2استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران | ||
چکیده | ||
انواع ریحان بهویژه ریحان بنفش از نظر ویژگیهای آنتیاکسیدانی و تأمین ویتامینها موردتوجه پژوهشگران هستند. بهمنظور انتخاب ژنوتیپ برتر ریحان بنفش از نظر پتانسیل عملکرد و سازگاری با شرایط آبوهوایی منطقه اصفهان، شش ژنوتیپ ریحان (تودههای بومی دستگرد، اصفهان و قائمشهر و جمعیتهای پیشرفته مازندران، قائمشهر و دستگرد) در دو سال (1395 و 1396) با استفاده از طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه کبوتر آباد مورد ارزیابی قرار گرفتند. تأثیر سال و برهمکنش سال و ژنوتیپ بر صفات موردمطالعه معنیدار نبود اما ژنوتیپها از نظر عملکرد و وزن برگ (در سطح 5 درصد) و تعداد برگ (در سطح 1 درصد) تفاوت معنیدار نشان دادند. جمعیت پیشرفته ریحان بنفش دستگرد با عملکرد 22177 کیلوگرم در هکتار وزنتر، نسبت به توده دستگرد، توده قائمشهر و جمعیت پیشرفته ریحان بنفش مازندران افزایش عملکرد معنیدار داشت. وزن برگها از 756 گرم در مترمربع (در توده اصفهان) تا 1056 گرم در مترمربع (در جمعیت ریحان بنفش قائمشهر) نوسان داشت. تعداد برگ در هر بوتهی جمعیت ریحان بنفش دستگرد 26 عدد بود که بهطور معنیدار بیش از سایر ژنوتیپها تشخیص داده شد (بهاستثناء توده ریحان دستگرد). با توجه به نتایج این پژوهش جمعیت ریحان بنفش دستگرد، توده بومی اصفهان و جمعیت ریحان بنفش قائمشهر از نظر مصرف تازهخوری و ژنوتیپ مازندران از نظر عملکرد ماده خشک و اسانس تولیدی در واحد سطح جزء ژنوتیپهای برتر تشخیص داده شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ عملکرد ماده خشک؛ سطح برگ؛ چین | ||
مراجع | ||
Aghaye Noroozlo, Y., Souri, M. K. and Delshad, M. 2019. Effects of foliar application of glycine and glutamine amino acids on growth and quality of sweet basil. Advances in Horticultural Science, 33 (4): 495-501. Alemu, A. A., Garedew, W. and Gebre, A. 2018. Essential oil yield and yield components of basil (Ocimum basilicum L.) as affected by genotype and intrarow spacing at Jimma, SW Ethiopia. Acta Agrobotanica, 71 (3): 1743. Amoli, N. 2011. The 7th Congress of Horticultural Sciences of Iran, University of Technology, page 265. Amoli, N., Jalali.A.H, and Jafari, P. 2017. . Comparison of yield of twelve basil cultivars in two provinces: Isfahan and Mazandaran. Journal of Horticultural Science 31: 281-291. Badakhshan. F., Dehkordi, F., and Mortazavi, M. 2018. The effect of plant density and cultivar on morphological characteristics, yield and quality traits of basil (Ocimum basilicum L.) in hydroponic system. Journal of Horticultural Science 32: 263-272. Carovic-Stanko K., Salnovic A., Grdisa M., Liber Z., Kolak I. and Satovic Z. 2011. Efficiency of morphological trait descriptors in discrimination of Ocimum basilicum. Plant Biosystems, 12: 1-8. DeMasi, L., Siviero, P., Esposito, C., Castaldo, D., Siano, F. and Larrata, B. 2006. Assessment of agronomic, chemical and genetic variability in common basil. European Food Research and Technology, 223: 273-281. Ekren, S., Sönmez, Ç., Özçakal, E., Kurttaş, Y. S. K., Bayram, E. and Gürgülü, H. 2012. The effect of different irrigation water levels on yield and quality characteristics of purple basil (Ocimum basilicum L.). Agricultural water management, 109: 155-161. Fattahi, B., Arzani, K., Souri, M. K. and Barzegar, M. 2019. Effects of cadmium and lead on seed germination, morphological traits, and essential oil composition of sweet basil (Ocimum basilicum L.). Industrial Crops and Products, 138: 111584. Krüger, H., Wetzel, S. B. and Zeiger, B. 2002. The chemical variability of Ocimum species. Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants, 9 (4): 335-344. Mirzaei, M, and Omidbeigi. 2007. Cultivation study, adaptability and new types of active substances of purple basil, in northern climates. The 5th Congress of Horticultural Sciences of Iran, Shiraz, page 516. Moghadam, M., Omidbeigi, R., Salimi, A., and Naghavi, M. 2013. Investigating the morphological diversity of basil species (Ocimum spp.) indigenous to Iran. Journal of Horticultural Science 44: 227-243. Monfared, M., Soorestani, M., Zolfaghari, M., and Malekzadeh, M. 2018. Evaluation of the quantitative and qualitative characteristics of the essential oil of some basil plants (Ocimum basilicum L.) in the weather conditions of Ahvaz. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 34: 286-297. Mousavi Bazaz, A., Karimian Fariman, Z. and Bannayan, M. 2012. Modeling individual leaf area of basil (Ocimum basilicum) using different methods. International Journal of Plant Production, 5 (4): 439-448. Pingret, D., Fabiano-Tixier, A. S. and Chemat, F. 2014. An improved ultrasound Clevenger for extraction of essential oils. Food Analytical Methods, 7: 9-12. Pirbalouti, A. G. 2014. Diversity in chemical composition and yield of essential oil from two Iranian landraces of sweet basil, Genetika, 46: 419-426. Putievsky, E. and Galambosi, B. 1999. Production systems of sweet basil. Basil: The Genus Ocimum, 10: 39-65 Sifola, M. I. and Barbieri, G. 2006. Growth, yield and essential oil content of three cultivars of basil grown under different levels of nitrogen in the field. Scientia Horticulturae, 108: 408-413. Simon, J. E., Morales, M. R., Phippen, W. B., Vieira, R. F. and Hao, Z. 1999. Basil: a source of aroma compounds and a popular culinary and ornamental herb. Perspectives on New Crops and New Uses, 16: 499-505. Tahami, M. K., Jahan, M., Khalilzadeh, H. and Mehdizadeh, M. 2017. Plant growth promoting Rhizobacteria in an ecological cropping system: A study on basil (Ocimum basilicum L.) essential oil production. Industrial Crops and Products, 107: 97-104. Wierdak, R. N., Borowski, B. and Dzida, K. 2011. Yield and chemical composition of basil herb depending on cultivar and foliar feeding with nitrogen. Acta Scientiarum Polonorum: Hortorum Cultus, 10: 207-219. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 292 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 183 |