
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,291,017 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,403 |
تأثیر مرحله برداشت میوه بر مقدار و ترکیب اصلی در اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare) بومی همدان | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 1، دوره 4، شماره 2، آذر 1391، صفحه 1-9 اصل مقاله (461.21 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
رضا شاه¬حسینی1؛ محمّد دولتی1؛ فاطمه سفیدکُن2؛ علی عزیزی* 3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت¬ مدرس، تهران | ||
2استاد شیمی آلی (فیتوشیمی)، موسسه تحقیقات جنگل¬ها و مراتع کشور، پیکان شهر، تهران | ||
3استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
چکیده | ||
انتخاب مرحله و زمان مناسب برداشت در یک منطقه خاص با توجه به گونه گیاه دارویی و اندام حاوی اسانس میتواند یکی از عــوامل مهم و تأثیرگذار بر کیفیّت و کمیّت اسانس باشد. در پژوهش حاضر، بهترین مرحله برداشت در پرورش گیاه رازیانه Foeniculum vulgare، توده بومی همدان که از رایجترین تودههای در حال کشت و کار ایران میباشد، مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در یک سال زراعی انجام پذیرفت. میوهها در دو مرحله واکسیشدن و رسیدگی کامل برداشت شد و پس از خشکشدن در سایه، اسانس آن به روش تقطیر گردشی با دستگاه کلونجر استخراج گردید و بازده اسانس به روش وزنی-وزنی اندازهگیری شد. پس از ارزیابی کمیّت اسانس، کیفیّت آن با استفاده از دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC-MS) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مرحله رشدی میوه هنگام برداشت، اثر معــنیداری بر مقدار اسانس در میوه رازیانه دارد. بهطوریکه که بیشترین درصد اسانس در وزن خشک (43/3%)، مربوط به مرحله واکسی میوه بود. نتایج حاصل از شناسایی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس نیز نشان داد که بیشترین جزء اسانس در هر دو مرحله برداشت آنتول است که مقدار آن حدود 76% برآورد شد. این یافته حاکی از آن است که درصد ترکیبات تشکیلدهنده اسانس تحت تاثیر مرحله برداشت قرار نمیگیرد ولی بهطورکلی در مرحله واکسیشدن میوه، این اندام دارای مقدار اسانس بیشتری نسبت به مرحله رسیدگی کامل میوه است. | ||
کلیدواژهها | ||
رازیانه؛ مرحله برداشت؛ اسانس؛ کمیّت؛ ترکیب اصلی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,555 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,081 |