
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,290,938 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,379 |
بررسی فنولوژی و تعیین شاخص برداشت برخی از ارقام زیتون در منطقه سرپلذهاب | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
دوره 12، شماره 2، آذر 1399، صفحه 53-63 اصل مقاله (190.48 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2019.14734.1771 | ||
نویسندگان | ||
عیسی ارجی* 1؛ داریوش هوشمند2؛ رحمت اله غلامی3 | ||
1دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
2استادیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران | ||
3استادیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی فنولوژی برخی از ارقام تجارتی زیتون آزمایشی با 7 رقم زیتون در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در کلکسیون ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو از سال 1386 تا 1388 روی درختانی که در سال 1379 کاشته شده بودند به اجرا درآمد. ارقام زیتون شامل روغنی، زرد، شنگه، ماری، سویلانا، بلیدی و کرونایکی بودند. بهمنظور تعیین مراحل فنولوژیکی ارقام از اسفند 1385 از هر رقم تعداد 6 درخت انتخاب و مراحل مختلف فنولوژیکی در بازدیدهای هر سه روز یکبار مورد ثبت قرار گرفت. نتایج بررسیها نشان داد که مراحل فنولوژی ارقام زیتون بسته به شرایط آب و هوایی در سالهای موردبررسی متفاوت بود. مراحل مختلف شروع فعالیت رشدی، ظهور گلآذین، تورم گل، بازشدن گل، تمام گل، ریزش گلبرگ، مرحله تشکیل میوه، بزرگ شدن میوه، سخت شدن هسته، شروع تغییر رنگ و شاخص رسیدن میوه در سالهای مورد آزمایش بسته به سال متفاوت بود، بهطوریکه در برخی سالها زودتر و یا دیرتر اتفاق افتادند. شاخص برداشت برای رقم بلیدی بین 3 تا 5/3 در اوایل آذر، رقم روغنی بین 3/3 تا 4 اواسط آبان، رقم زرد بین 2/3 تا 4 دهه آخر آبان، رقم کرونایکی 45/2 تا 86/2 و سویلانا 68/2 تا 43/3 در اواسط آذر باید برداشت شوند. ازاینرو برداشت ارقام متفاوت بود و برخی از ارقام دیررس و برخی زودرس بودند بهطوریکه مناسب برداشت برای روغن نبودند. بر اساس نتایج بهترین زمان برداشت برای ارقام متفاوت و بسته به رقم از اواسط آبان تا اواسط آذرماه بود. | ||
کلیدواژهها | ||
گلدهی؛ زودرسی؛ دیررسی؛ رسیدن میوه | ||
مراجع | ||
ارجی، ع. 1389. گزارش نهایی بررسی فنولوژی ارقام زیتون در استان کرمانشاه. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه. 46 صفحه. محمدی، ح.، زینانلو، ع. ا. و روشن، ع. ع. 1385. مدلسازی سازگاری دمایی زیتون (.Olea europaea L) در ایران. پژوهشهای جغرافیایی، 64: 37-51. Bartolucci, P. and Dhakal, B. R. 1999. Prospects for olive growing in Nepal. Department of Agriculture, Fruit Development Division Olive Production Development Project, TCP/NEP/6713. Bignami, C., Natali, S., Menna, C. and Peruzzi, G. 1994. Growth and phenology of some olive cultivars in Central Italy. Acta Horticulturae, 358: 106-109. Bindi, M., Fibbi, L., Gozzini, B., Orlandini, S. and Miglietta, F. 1996. Modelling the impact of future climate scenarios on yield and yield variability of grapevine. Inter-Research, 7 (3): 213-224. Cesarccio, C., Canu, A., Pellizzavo, G. and Sirca, C. 2006. A detailed description of flowering stage involve tree relation to side tree crown exposure. Proceedings of 17th Conference on Biometeorology and Aerobiology, 21-24 May. The Ohio State University. Chandler, W. H. 1958. Evergreen Orchards. 2nd ed. LEA and FEBIGER. Philadelphia. pp. 229-247. Dag, A., Harlev, G., Lavee, Sh., Zipori, I. and Kerem, Z. 2014. Optimizing olive harvest time under hot climatic conditions of Jordan Valley. European Journal of Lipid Science and Technology, 116: 169-176. Dag, A., Kerem, Z., Yogev, N., Zipori, I., Lavee, Sh. and Ben-David, E. 2011. Influence of time of harvest and maturity index on olive oil yield and quality. Scientia Horticulturae, 127: 358-366. Duchêne, E. and Schneider, C. 2005. Grapevine and climatic changes: a glance at the situation in Alsace. Agronomy for Sustainable Development, 25: 93-99. Fontana, G., Drago, A., Ferrigno, G., Motisi, A. and Zerilli, V. 2006. Development and calibration of an olive phenological model in relation to air temperature. Olivebioteq, 1: 377-383. Galán, C., García-Mozo, H., Vázquez, L., Ruiz, L., Díaz de la Guardia, C. and Trigo, M. M. 2005. Heat requirement for the onset of the Olea europaea L. pollen season in several sites in Andalusia and the effect of the expected future climate change. International Journal of Biometeorology, 49: 184-188. Osborne, C. P., Chuine, I., Viner, D. and Woodward, F. I. 2000. Olive phenology as a sensitive indicator of future climatic warming in the Mediterranean. Plant, Cell and Environment, 23: 701-710. Sadras, V. O. and Connor, D. J. 1991. Physiological basis of the response of harvest index to the fraction of water transpired after anthesis. A simple model to estimate harvest index for determinate species. Field Crops Research, 26: 227-239. Schwartz, M. D. 2013. Phenology: an integrative environmental science. Second Edition Dordrecht, The Netherland. 610p. Vossen, P. 2005. Olive oil maturity index, Cesonoma.ucdavis.edu/hortic/pdf/. Wolfe, D. W., Schwartz, M. D., Lakso, A. N., Otsuki, Y., Pool, R. M. and Shaulis, N. J. 2005. Climate change and shifts in spring phenology of three horticultural woody perennials in northeastern USA. International Journal of Biometeorology, 49: 303-309. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 333 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 304 |