
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,290,913 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,367 |
برآورد پارامترهای ژنتیکی عملکرد میوه در زیتون (Olea europaea L.) | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 6، دوره 12، شماره 1، خرداد 1399، صفحه 77-83 اصل مقاله (280.56 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کوتاه پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2019.16575.1849 | ||
نویسندگان | ||
امیر عباس تقی زاده* 1؛ علی اصغر زینانلو2؛ رقیه امینیان3؛ رحیم قره شیخ بیات4؛ راحله خادمیان3 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی، قزوین، ایران | ||
2دانشیار، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
3استادیار، گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی، قزوین، ایران | ||
4استادیار، پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
این تحقیق بهمنظور تفکیک واریانس صفت عملکرد به اجزاء آن و تعیین وراثتپذیری این صفت در زیتون انجام شده است. بدین منظور از 105 رقم و ژنوتیپ کشت شده در ایستگاه تحقیقاتی طارم متعلق به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان طی پنج سال باغی، از سال 1393تا 1397 استفاده شد. طرح پایهی این آزمایش، بلوکهای کامل تصادفی بود که با وارد کردن اثر زمان (سال) در مدل، در نهایت دادهها بر اساس طرح کرتهای خرد شده در زمان، تجزیه و مورد تحلیل قرار گرفت و سپس براساس امید ریاضی هر یک از اجزاء، پارامترهای ژنتیکی مربوط به صفت بهدست آمد. میزان عملکرد محصول در پنج سال باغی موردمطالعه دارای تفاوت قابل ملاحظهایی بود بهطوری که بیشترین عملکرد در سال هفتم مطالعه به مقدار 32/32 کیلوگرم به ازای هر درخت بهدست آمد. مقدار جزء ژنتیکی صفت عملکرد 81/40 محاسبه گردید، که کوچک بودن این مقدار نشان از تأثیر بالای محیط بر این صفت دارد. مقدار وراثتپذیری خصوصی این صفت 44/53 تخمین زده شد، که با توجه به کمّی بودن ماهیت صفت، این برآورد قابل توجه است. بر این اساس و بر مبنای شاخص تنوع بالای مشاهده شده، یکی از روشهای مناسب اصلاحی برای صفت عملکرد در زیتون میتواند، در نهایت، انجام عمل "انتخاب" در میان ژنوتیپهای برتر، از میان کل ژنوتیپهای بررسی شده باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
شاخص تنوع؛ وراثتپذیری صفات؛ تفکیک واریانس؛ انتخاب؛ ژنوتیپهای برتر | ||
مراجع | ||
Daoyu, Z., Lawes, G. S. and Gordon, I. L. 2002. Estimates of genetic variability and heritability for vegetative and reproductive characters of kiwifruit (Actinidia deliciosa). Euphytica, Dordrecht, 124 (1): 93-98. Falconer, D. S. 1989. Introduction to quantitative genetics. 3rd. ed. Essex: Longman Scientific and Technical, 389p. FAO. 2016. FAO Land and plant nutrition management service. Available online at: http://www.fao.org/ag/agl/agll/spush/. Accessed 20 may 2016. Farshadfar, E. 2015. Genotype and Environment Interaction In Plant Breeding. Razi University Publications, 531 pp. Hardner, C., Winks, C., Stephenson, R. and Gallagher, E. 2001. Genetic parameters for nut and kernel traits in macadamia. Euphytica, Dordrecht, 117 (1): 151-161. Hosseini-Mazinani, M., Torkzaban, B. and Arab, J. 2012. Iranian olive catalogue Morphological and molecular characterization of Iranian olive germplasm. National Institute of Genetic Engineering and Biotechnology, Tehran. IRIMO.2017. Islamic Republic of Iran Meteorological Organization at: https://www.irimo.ir/. Accessed 16 Sep 2017. Lavee, S. 1996. World Olive Encyclopedia. International Olive Oil Council Principal de Verger. 154p. Machado, G. M. E., Regazzi, A. J., Viana, J. M. S., Cruz, C. D. and Granate, M. J. 2002. Estimação de parâmetros genéticos de uma população amazônica de cupuaçuzeiro (Theobroma grandiflorum (Willd ex Spreng) Schum). Revista Ceres, Viçosa, 49 (281): 13-17. Mohammadi, H. and Vakili, D. 2007. Olive (Planting, Protection, Harvest and Processing). Ndaye Sabz Shomal Publication, Rasht, Iran. 214 pp. Torkzaban, B., Ataei, S., Saboora, A., Azimi, M. and Hosseini-Mazinani, M. 2010. Study of variation of some unknown olive genotypes in collection of Tarom Research Station in Iran, applying morphological markers. Iranian Journal of Biology, 4 (23): 520-531. Vencovsky, R. and Barriga, P. 1992. Genética biométrica no fitomelhoramento. Ribeirão Preto: Sociedade Brasileira de Genética, 486p. Yazdi-samadi, B., Rezaei, A. and Valyzadeh, M. 2005. Statistical Designs in Agricultural Research. Tehran University Publications, 764 pp. Zeinanloo, A., Shahsavari, A., Mohammadi, A. and Naghavi, M. R. 2009. Variance component and heritability of some fruit characters in olive (Olea europaea L.). Scientia Horticulturae, 123: 68-72. Zeinanloo, A. A., Mirzaei, A. A., Nodoshan, H. and Arab, J. 2009. Investigation of the adaptability to olive (Olea europaea L.) growing regions of Iran according to chilling requirements. Olivae, 111: 19-26. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 610 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 35 |