
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,290,945 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,384 |
بررسی اثر نوع بستهبندی و شرایط انبار بر کیفیت میوه خرما (.Phoenix dactylifera L)، رقم برحی | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 10، دوره 10، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 125-136 اصل مقاله (1.28 M) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2018.5070.1315 | ||
نویسندگان | ||
سیدمحمدحسن مرتضوی* 1؛ احمد مستعان2؛ عبدالامیر راهنما3؛ سلاله نجفی4؛ فاطمه عزیزالهی4 | ||
1دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
2استادیار گروه فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده خرما و میوهای گرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران | ||
3دانشیار گروه فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده خرما و میوهای گرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران | ||
4دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
چکیده | ||
میوه خرما به دلیل داشتن رطوبت کم و قند بالا ماندگاری بالایی دارد، ولی نوع بستهبندی و شرایط نگهداری میتواند بر کیفیت میوه موثر باشد. این آزمایش بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بهمنظور بررسی اثر نوع بستهبندی (در چهار سطح شامل شاهد، خلاء، دستچین در جعبه مقوایی و پرس شده) و دمای نگهداری (سردخانه و دمای اتاق) بر کیفیت ماندگاری میوه خرما، رقم برحی انجام شد. میوهها در مقاطع زمانی 0 (صفر)، 60، 120، 180 و 240 روز پس از نگهداری از نظر خصوصیات کیفی شامل کاهش وزن، تیرگی بافت، غلظت مواد جامد محلول، pH، اسیدیته، غلظت مواد فنولی و ظرفیت آنتیاکسیدانی تجزیه کیفی شدند. نتایج نشان داد که در بستهبندیهای وکیوم و پرس شده تغییرات کیفی میوه به حداقل رسید. برای میوه دستچین در جعبه مقوایی علاوه بر کاهش وزن یا جذب رطوبت قابلتوجه (بهترتیب در دمای اتاق و سردخانه)، پایداری و قوام جعبهها نیز تحت تأثیر قرار گرفت. غلظت مواد جامد محلول و pH عصاره تحت تأثیر نوع بستهبندی و دمای نگهداری قرار نگرفت ولی در طول 240 روز نگهداری دچار تغییرات قابلتوجهی شدند. طولانی شدن دوره نگهداری، سبب افزایش غلظت مواد فنولی و ظرفیت آنتیاکسیدانی و تیرهتر شدن رنگ عصاره شد ولی مقدار رطوبت میوه کاهش یافت. علیرغم عدم تأثیر معنیدار نوع بستهبندی بر عمده خصوصیات کیفی اندازهگیری شده، بیشتر آنها تحت تأثیر شرایط نگهداری بهطور معنیداری تغییر کردند و نگهداری در دمای ۷ درجه سانتیگراد توانست مانع از افزایش اسیدیته قابل تیتراسیون، تیرگی بافت و کاهش وزن گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
خلاء؛ مواد فنولی؛ مواد جامد محلول؛ ظرفیت آنتیاکسیدانی | ||
مراجع | ||
اشرفجهانی، آ. 1381. خرما، میوه زندگی. نشر علوم کشاورزی، 147 صفحه. عزیزالهی، ف.، مرتضوی، س. م. ح. و نجفی، س. 1390. بررسی تغییرات ترکیبات فنولیک و آنتیاکسیدانی چهار رقم خرما در مراحل مختلف نمو. خلاصه مقالات دومین کنگره ملی فیزیولوژی گیاهی ایران، صفحه 346. گسیلی، ع.، قاسمخانی، س. و موسیپور، س. 1385. بستهبندی صادراتی خرما. دفتر توسعه طراحی و ترویج امور بستهبندی. 43 صفحه. مرتضوی، س. م. ح. 1385. تغییرات فیزیکوشیمیایی در مراحل رشد و رسیدن میوه و تأثیر شرایط مختلف بستهبندی بر کیفیت و ماندگاری پس از برداشت خرما (.Phoenix dactylifera L)، رقم برحی. پایاننامه دکتری، دانشگاه تربیت مدرس، 146 صفحه. مرتضوی، س. م. ح.، ارزانی، ک. و برزگر، م. 1385. تأثیر بستهبندی خلاء و شرایط اتمسفر تغییر یافته بر ماندگاری و کیفیت میوه خرما (.Phoenix dactylifera L)، رقم برحی. مجله علمی کشاورزی، 29: 125-137. Al-Farsi, M., Alasalvar, C., Morris, A., Baron, M. and Shahidi, F. 2005. Comparison of antioxidant activity, anthocyanins, carotenoids, and phenolics of three native fresh and sun-dried date (Phoenix dactylifera L.) varieties grown in Oman. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 7592-7599. Al-Mughrabi, M., Bacha, M. A. and Abdelrahman, A. O. 1995. Effect of storage temperature and duration on fruit quality of three pomegranate cultivars. Journal of King Saud University, Agricultural Sciences, 7: 239-248. Baloch, M. K., Saleem, S. A., Baloch, A. K. and Baloch, W. A. 2006. Impact of controlled atmosphere on the stability of Dhakki dates. Food Science and Technology, 39: 671-676. Barreveld, W. H. 1993. Date Palm Products. Agricultural Services Buletin No 101. 216 pp. F.A.O., Rome. Benzie, I. F. F. and Strain, J. J. 1996. Ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: the FRAP assay. Annual Biochemistry, 239: 70-76. Biglari, F., Alkarkhi, F. M. and Easa, M. A. 2009. Cluster analysis of antioxidant compounds in dates (Pheonix dactylifera): Effect of long term cold storage. Journal of Agricultural Food Chemistry, 107: 1636-1641. Chamara, D., Illeperuma, K. and Galappatty, P. T. 2000. Effect of modified atmosphere and ethylene absorbers on extension of storage life of Kolikuttu banana at ambient temperature. Fruits (Paris), 55 (6): 381-388. Coley, P. D. 1986. Costs and benefits of defense by tannins in a Neotropical tree. Oecologia, 70: 238-241. Dowson, V. H. W. and Aten, A. 1962. Dates: Handling, Processing and Packing. FAO Agricultural Development Paper 72: 392 pp. F.A.O., Rome. FAO. 2013. www.fao.org. FAO statistics. Garcia-Alonso, M., Pascual-Teresa, S. D., Santos-Buelga, C. and Rivas-Gonzalo, J. C. 2004. Evaluation of the antioxidant properties of fruits. Food Chemistry, 84 (1): 13-18. Glasner, B., Botes, A., Zaid, A. and Emmens, J. 2002 Date harvesting, packinghouse management and marketing aspects. In: Zaid, A. (Ed.) Date palm cultivation. FAO Plant Production and Protection Paper: 156: 237-267. Kader, A. A. and Hussein, A. M. 2009. Harvesting and post harvest handling of dates. International Center for Agricultural Research in the Dry Areas, pp: 1-15. Mortazavi, S. M. H., Arzani, K. and Barzegar, M. 2010. Analysis of sugars and organic acids contents of date palm (Phoenix dactylifera L.) Barhee during fruit development. Acta Horticulturea, 882: 793-801. Salari, R., Karazhiyan, H. and Mortazavi, S. A. 2008. Study the effect of different packaging films on physicochemical properties of different Iranian date during storage. American-Eurasian Journal of Agricultural and Environment Sciences, 3: 485-491. Slinkard, K. and Singleton, V. L. 1977. Total phenol analyses: automation and comparison with manual methods. American Journal of Enology and Viticulture, 28: 49-55. Zaid, A. 1983. Date palm cultivation, FAO, Rome, p 300. Zeuthen, P. and Sorensen, L. B. 2003. Food preservation techniques. CRC Press. 217 p. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 947 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 540 |