
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,290,908 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,365 |
تأثیر نانوتیوبهای کربن چندجداره و تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی مرزه رشینگری در شرایط کشت درون شیشهای | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 4، دوره 10، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 47-58 اصل مقاله (880.52 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2018.6849.1395 | ||
نویسندگان | ||
حسن اسماعیلی1؛ جواد هادیان* 2؛ محمدحسین میرجلیلی2؛ حسن رضادوست3 | ||
1دانشآموخته کارشناسیارشد، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران | ||
2دانشیار، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران | ||
3استادیار گروه فیتوشیمی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر نانوتیوبهای کربن چندجداره و تنش شوری بر گیاه دارویی مرزه رشینگری، آزمایشی براساس فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در شرایط درونشیشهای در آزمایشگاه بیوتکنولوژی پژوهشکده گیاهان دارویی دانشگاه شهید بهشتی در سال 1392 انجام شد. عامل اول غلظتهای صفر، 50، 100 و 200 میکروگرم بر میلیلیتر نانوتیوب کربن و عامل دوم غلظتهای صفر، 50، 100 و 200 میلیمولار نمک (کلرید سدیم) بود. تعداد ریشه و شاخه، طول ریشه و شاخه و وزنتر و خشک اندام هوایی و مقدار رزمارینیک اسید و کافئیک اسید اندازهگیری شد. با افزایش غلظت نمک از صفر تا 200 میلیمولار، کاهش معناداری در میانگین وزنتر اندام هوایی، تعداد ریشه و شاخه، طول ریشه و شاخه گیاه مشاهده شد. در بین غلظتهای مختلف نانوتیوب کربن، فقط غلظت 100 میکروگرم بر میلیلیتر باعث افزایش معناداری در وزن خشک اندام هوایی گردید. نانوتیوب کربن تعداد و طول ریشه، تعداد شاخه و وزنتر اندام هوایی را تحت تنش شوری بهبود بخشید. با افزایش غلظت نمک، متابولیتهای رزمارینیک اسید و کافئیک اسید افزایش یافتند. از طرف دیگر هنگامیکه نانوتیوبها به محیطکشت حاوی نمک اضافه گردیدند کاهش معناداری در مقدار رزمارینیک اسید و کافئیک اسید مشاهده شد که نشان داد نانوتیوبهای کربنی باعث بهبود وضعیت تنش برای گیاه شدند و واکنش متابولیتی گیاه به تنش را کاهش دادند. | ||
کلیدواژهها | ||
نانومواد؛ رزمارینیک اسید؛ خصوصیات رشد؛ اسیدهای فنلی | ||
مراجع | ||
آریان، ز. 1392. بررسی تأثیر تنش شوری بر رشد و نمو، عملکرد، مواد مؤثره و پارامترهای فیزیولوژیکی دو گونه مرزه Satureja rechingeri و Satureja khuzistanica. پایاننامه کارشناسیارشد، دانشگاه تهران، 154 صفحه. Al-Amira, H. and Cracker, L. E. 2007. In vitro selection for stress tolerant spearmint. Issues in New Crops and New Uses, 306-310. Ali, R. M. and Abbas, H. M. 2003. Response of salt stressed barley seedlings to phenyl urea. Plant Soil and Environment, 49 (4): 158-162. Brachet, J. and Cosson, L. 1986. Changes in the total alkaloid content of Datura innoxia Mill subjected to salt stress. Journal of Experimental Botany, 37: 650-656. Hadian, J., Esmaeili, H., Nadjafi, F. and Khadivi-Khub, A. 2014. Essential oil characterization of Satureja rechingeri in Iran. Industrial Crops and Products, 61: 403-409. Hendawy, S. F. and Khalid, Kh. A. 2005. Response of sage (Salvia officinalis L.) plants to zinc application under different salinity levels. Journal of Applied Sciences Research, 1: 147-155. Jamzad, Z. 1996. Satureja rechingeri (Labiatae) – a new species from Iran. Naturhistoriches Museum Wien, 98: 75-77. Kaldenholff, R. and Fischer, M. 2006. Aquaporins in Plants. Acta Physiologica, 187: 169-176. Khodakovskaya, M., Dervishi, E., Mahmood, M., Xu, Y., Li, Z. R., Watanabe, F. and Biris A. S. 2009. Carbon nanotubes are able to penetrate plant seed coat and dramatically affect seed germination and plant growth. ACS Nano, 3 (10): 3221-3227. Khodakovskaya, M. V., De Silva, K., Biris A. S., Dervishi, E. and Villagarcia, H. 2012. Carbon nanotubes induce growth enhancement of tobacco cells. ACS Nano, 6 (3): 2128-35. Maurel, C. 2007. Plant Aquaporins Novel Functions and Regulation Properties. FEBS Letters, 581: 2227-2236. Meloni, D. A., Oliva, M. A., Martinez, C. A. and Cambraia, J. 2003. Photosynthesis and activity of superoxide dismutase, peroxidase and gluthatione reductase in cotten under salt stress. Environmental and Experimental Botany, 49: 69-76. Mirsa, A. and Strivastava, N. K. 2000. Influence of water stress on Japanese mint Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants, 7: 51-58. Mohammad, M., Shibli, R., Ajlouni, M. and Nimri,L. 1998. Tomato root and shoot responses to salt stress under different levels of phosphorus nutrition. Journal of Plant Nutrition, 21 (8): 1667-1680. Murashige, T. and Skoog, F. 1962. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco cultures. Plant Physiology, 15: 473. Najafi, F., Khavari-Nejad, R. A. and Siah Ali, M. 2010. The Effects of Salt Stress on Certain Physiological Parameters in Summer Savory (Satureja hortensis L.) Plants. Journal of Stress Physiology and Biochemistry, 6: 13-21. Parida, A. K. and Das, A. B. 2002. Effect of NaCl stress on nitrogen and phosphorous metabolism in a true mangrove Bruguriera parviflora grown under hydroponic culture. Journal of Plant Physiology, 161: 921-928. Philip, G. C., Keith, B., Masa, I. and Zettl, A. 2000. Extreme oxygen sensitivity of electronic properties of carbon nanotubes. Science, 287 (5459): 1801-1804. Reich, E. and Schibli, A. 2006. High-Performance Thin-Layer Chromatography for the Analysis of Medicinal Plants. Thieme Medical Publishers, New York, 197 pp. Shao, H. B., Chu, L. Y. and Jaleel, C. A. 2008. Water-deficit stress-induced anatomical changes in higher plants. Comptes Rendus Biologies, 331 (3): 215-25. Slinkard, K. and Singleton, V. L. 1977. Total phenol analysis: Automation and comparison with manual methods. American Journal of Enology and Viticulture, 28: 49-55. Tripathi, S. H., Sonkar, S. K. and Sarkar, S. 2011. Growth stimulation of gram (Cicer arietinum) plant by water soluble carbon nanotubes. Nanoscale, 3 (3): 1176-1181. Wang, X., Han, H., Liu, X., Gu, X., Chen, K. and Lu, D. 2012. Multi-walled carbon nanotubes can enhance root elongation of wheat (Triticum aestivum) plants. Journal of Nanoparticle Reserarch, 14: 841-851. Zhishen, J., Mengcheng, T. and Jianming, W. 1999. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chemistry, 64 (4): 555-559.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 451 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 385 |