
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 490 |
تعداد مقالات | 5,109 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,393,863 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,205,176 |
بررسی توان تحمل به شوری و خشکی جدایه¬های ریزوبیومی هم¬زیست عدس در شرایط دیم | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 6، دوره 2، شماره 1، خرداد 1389، صفحه 59-68 اصل مقاله (344.77 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
حسین¬علی علیخانی* 1؛ لیلا محمدی2 | ||
1دانشیار گروه مهندسی علوم خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
2کارشناس گروه مهندسی علوم خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
چکیده | ||
در این پژوهش 220 جدایهی ریزوبیومی از دو دشت عمده کشت دیم عدس یعنی دشت مغان و دشت کوهین نمونهبرداری و مورد آزمون قرار گرفت. با انجام آزمایشهای آزمایشگاهی و گلخانهای از صحت جنس، گونه و خلوص 184 سویه ریزوبیوم لگومینوزاروم بیووار ویسیه (Rlv) Rhizobium leguminosarum b.v. viciea (lenti) همزیست عدس اطمینان حاصل شد. در تست تحمل به شوری جدایههای ریزوبیومی همزیست عدس از محیط کشت YMA+ BTB و نمک NaCl در شوریهای 10، 20، 30، 40 و dS/m 50 انجام شد. از بین 184 سویهی ریزوبیومی همزیست عدس تعداد 101 سویه ریزوبیومی کاملا حساس (EC=10 dS/m) و تعداد 25 سویه بهعنوان خیلی متحمل و 10 سویه (8+2) بهعنوان سوپر استرینهای کاملا متحمل به شوری بودند. تعداد باکتریهای ریزوبیومی رشد یافته مربوط به دشت کوهین در شوریهای 10 تا 50 بهترتیب 55، 51، 50، 27 و 8+29 سویه بود در صورتی که در دشت مغان این اعداد به ترتیب برابر 46، 42، 21، 8 و2+6 بود، بهطور کلی باکتریهای ریزوبیومی دشت کوهین تحمل به شوری بیشتری نسبت به باکتریهای ریزوبیومی دشت مغان داشتند. در این پژوهش میزان تحمل به خشکی سویههای ریزوبیومی در محیط کشت PEG+ YMB انجام پذیرفت. در این آزمون میزان خشکی بر اساس دانستیهی نوری (O.D) سوسپانسیون باکتریایی تعیین گردید. میزان تحمل به خشکی باکتریهای ریزوبیومی در چهار سطح کاملا متحمل، متحمل، حساس و کاملا حساس بهترتیب برابر با O.D> 0.5، O.D=0.4-0.5، O.D=0.3-0.4, و O.D < 0.3 گروهبندی شد. از بین 10 سوپراسترین (سویههای کاملا متحمل) انتخاب شده در آزمون میزان تحمل به خشکی، باکتریهای برتر دشت مغان شامل 6 سویه؛ در صورتیکه باکتریهای برتر مربوط به دشت کوهین 2 سویه بود. در نهایت امید است که سوپراسترینهای انتخابی این مرحله از پژوهش از نظر تحمل به شوری و خشکی بتواند در مراحل بعدی طرح مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
خشکی؛ شوری؛ ریزوبیوم؛ سدیم کلراید- پلی اتیلن گلیکول | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,542 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,448 |