
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,290,895 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,361 |
تأثیر کلریدکلسیم و اسانسهای مورخوش، مریم گلی و گل راعی بر کنترل کپک خاکستری توتفرنگی (Fragaria ananasa) | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 11، دوره 9، شماره 2، آذر 1396، صفحه 129-141 اصل مقاله (963.46 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2017.2240 | ||
نویسندگان | ||
سولماز طهماسبی1؛ سمیه رستگار* 2؛ عبدالمجید میرزا علیان دستجردی2؛ بیژن کاووسی3 | ||
1دانشجوی کارشناسیارشد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس | ||
2استادیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس | ||
3استادیار بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، ﻣﺮﻛﺰ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﻛﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﻴﻌﻲ استان فارس، زرقان، ایران | ||
چکیده | ||
این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. اسانس گیاهان مریمگلی، گل راعی و مورخوش، در دو سطح 250 و 500 میکرولیتر در لیتر و کلریدکلسیم (2 و 4 درصد) روی میوههای توتفرنگی رقم گاویوتا که در اسپور قارچ بوتریتیس سینرا غوطهور شده بودند استفاده شد و سپس در دمای 1±4 درجه سانتیگراد و بهمدت 16 روز نگهداری شدند. درصد پوسیدگی، pH، درصد کاهش وزن، درصد مواد جامد محلول، اسیدیته کل (میلیگرم در 100 میلیلیتر)، سفتی بافت، رنگ و تغییرات ویتامین ث اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که اسانسها و کلریدکلسیم اثر معنیداری بر پوسیدگی میوه داشتند. پوسیدگی در میوههای تیمار شده بهجز مریمگلی (500 میکرولیتر در لیتر) بهطور کامل کنترل شد. کمترین درصد کاهش وزن در کلریدکلسیم 4 درصد و بیشترین درصد کاهش وزن در تیمار اسانس مریمگلی 500 میکرولیتر در لیتر مشاهده شد. سفتی بهطور معنیداری در میوههای تیمار شده بیشتر از شاهد بود. کلریدکلسیم (2 و 4 درصد) و دو سطح 250 و 500 میکرولیتر در لیتر مریمگلی بیشترین سفتی را نشان دادند. کمترین میزان مواد جامد محلول در شاهد مشاهده شد. میوههای تیمار شده با کلریدکلسیم (2 و 4 درصد) و دو سطح 250 و500 میکرولیتر در لیتر اسانس مورخوش بهطور معنیداری محتوای ویتامین ث بیشتری نشان دادند. بهطورکلی میوهها در همه تیمارها بهجز 250 میکرولیتر در لیتر مورخوش، رنگ بهتری نسبت به شاهد نشان دادند. این تحقیق نشان داد که کلریدکلسیم و اسانس گیاهان دارویی فوق در کنترل و حفظ کیفیت پس از برداشت توتفرنگی بهمدت 16 روز مؤثر بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
کیفیت میوه؛ پوسیدگی میوه؛ ویتامین ث؛ سفتی بافت | ||
مراجع | ||
اثنیعشری، م. و زکایی خسروشاهی، م. ر. 1390. فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت. انتشارات دانشگاه بوعلی سینا. 660 صفحه. اصغری مرجانلو، ا. و مستوفی، ی. 1387. تأثیر اسانس ریحان بر کنترل پوسیدگی خاکستری توتفرنگی. فصلنامه گیاهان دارویی، 4: 139-131. بخشی خانیکی، غ. ر. و لاری یزدی، ح. 1388. بررسی ترکیبات تشکیلدهنده اسانس دو گونه مریمگلی Salvia macrosiphonو Salvia limbata. مجله زیستشناسی، 4: 42-33. بهداد، م.، اعتمادی، ن.، بهداد، ا. و زینلی، ح. 1392. بررسی اثر ضدقارچی اسانس چند گیاه دارویی در کنترل قارچ Rhizopus stolonifer عامل پوسیدگی نرم روی میوه توتفرنگی. فصلنامة تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 2: 411-399. بهنامیان، م. و مسیحا، س. 1381. توتفرنگی. انتشارات ستوده، تبریز. 120 صفحه. حسنزاده، ح. و ابوطالبی، ع. 1391. تأثیر اسانس میخک هندی و رزماری، پوترسین، قارچکش تیابندازول و تیمار آب گرم بر افزایش عمر پس از برداشت میوه انبه (رقم لانگرا). فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت فرآوردههای باغی، 3: 114-107. عروجعلیان، ف. و کرمانشاهی روحا، ک. 1389. بررسی خواص فیتوشیمیایی و ضدباکتری اسانس بومادران شیرازی .Achillea eriophora DC به روش میکرودایلوشن (ریز رقت). نشریه علوم باغبانی، 24: 115-109. علیخانی، م.، شریفانی، م.، عزیزی، م.، موسویزاده، ج. و رحیمی، م. 1388. افزایش عمر انباری و حفظ کیفیت میوه توتفرنگی با استفاده از پوشش خوراکی موسیلاژ و اسانس آویشن. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 16 (2): 9-1. رنجبر، ح.، فرزانه، م.، میرجلیلی، م. و شریفی، ر. 1387. اثر ضدقارچی چند اسانس گیاهی بر بیماریهای پس از برداشت میوه توتفرنگی. پژوهشهای سازندگی در امور زراعت و باغبانی، 21 (4): 60-54. گودرزی، فرزاد. 1387. اثر پس از برداشت املاح کلسیم بر کیفیت و ماندگاری توتفرنگی. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 48: 240-131. مرشدلو، م.، عبادی، ع.، فتاحیمقدم، م. و یزدانی، د. 1391. بررسی اجزای تشکیلدهنده اسانس سه گونه گیاه گل راعی (Hypericum spp.) در ایران. فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، 11 (2): 31-23. مدرس، ب.، رامین، ع. و قبادی، سیروس. 1393. اثر 1- متیل سیکلو پروپن (1-MCP ) بر عمر انبارمانی و قفسهای میوه توتفرنگی رقم کاماروسا. مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، 4 (11): 267-253. مجروحی، ع. 1387. بررسی تغییرات کمی و کیفی ترکیبات شیمیایی اسانس برگ گیاه دارویی مورخوش (Zhumeria majdae) در مراحل مختلف رشد. مجله گیاهان دارویی، 29: 113-107. Asghari Marjanlo, A., Mostofi, Y., Shoeibi, S. and Fattahi, M. 2009. Effect of cumin essential oil on postharvest decay and some quality factors of strawberry. Journal of Medicinal Plants, 8: 25-43. AOAC. 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15th edn. Arlington, VA: Association Official Analytical Chemists, Washington, DC. Defera, D. J. Zigas, B. N. and Polission, M. G. 2002. The effectiveness of plant essential oils on the growth of Botrytis cinerea, Fusarium spp. and Clavibater michiganensis subsp. Michiganensis. Crop Protection, 22: 39-44. Hernández-Munoz, P., Almenar, E. Ocio, M. J. and Gavara, R. 2006. Effect of calcium dips and chitosan coatings on postharvest life of strawberries (Fragaria × ananassa). Postharvest Biology and Technology, 39: 247-253. Pek, Z., Helyes, L. and Lugasi, A. 2010. Color changes and antioxidant content of vine and postharvest ripened tomato Fruits. Horticultural Science, 45: 466-468. Plotto, A., Roberts, R. G. and Roberts, D. D. 2003. Evaluation of plant essential oils as natural postharvest disease control of tomato (Lycopersicon esculentum), Acta Horticulture, 628: 737-745. Shahi, M., Rastegar, S. and Hassanzadeh Khankahdani, H. 2015. Effects of essential oil and calcium chloride on quantitative and qualitative features ziziphus mauritiana during storage. The International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 5: 25-31. Singh, R., Sharma, R. R. and Tyagi, S. K. 2007. Preharvest foilar application of calcium and boron influences physiological disorders, fruit yield and quality of strawberry. Scientia Horticulturae, 112: 215-220. Shaymaa, M., Raafat, M. I., Aly, A. Z. and Tohamy, M. R. A. 2012. Safety control of strawberry fruits gary mold fungus by plant volatile oil. Zagazig Journal of Agricultural Research, 39 (2): 181-187 Tripathi, P., Dubey, N. K. and Shukla, A. K. 2008. Use of some essential oils as postharvest botanical fungicides in the management of grey mould of grapes caused by Botrytis cinerea. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24: 39-46. Zhu, S. and Zhou, J. 2007. Effect of nitric oxide on ethylene production in strawberry fruit during storage. Food Chemistry, 100: 1517-1522. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 853 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 477 |