
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 490 |
تعداد مقالات | 5,109 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,394,042 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,205,181 |
بررسی عملکرد و شاخصهای سودمندی در الگوهای مختلف کشت مخلوط شوید (Anethun graveolens L.) و شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 2، دوره 8، شماره 1، خرداد 1395، صفحه 15-27 اصل مقاله (531.44 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22084/ppt.2016.1752 | ||
نویسندگان | ||
اسماعیل رضائی چیانه* 1؛ مهدی تاج بخش2؛ موسی جمالی3؛ مهدی قیاسی1 | ||
1استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
2استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
3مدرس دانشگاه پیام نور نقده، نقده، ایران | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی تاثیر الگوهای مختلف کشت بر اجزای عملکرد، عملکرد و کارآیی استفاده از زمین در الگوهای مختلف کشت مخلوط شوید و شنبلیله، آزمایشی در مزرعهای واقع در استان آذربایجان غربی- شهرستان نقده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 91- 1390 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل کشت مخلوط ردیفی (یک ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله)، کشت مخلوط نواری (دو ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله، سه ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله، دو ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید، سه ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید و دو ردیف شوید + دو ردیف شنبلیله) و کشت خالص هر دو گونه بود. الگوی کشت بر صفات مورد بررسی هر دو گونه اثر معنیدار (01/0p≤) داشت. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی شنبلیله از تیمار کشت خالص بهترتیب برابر با 940 و 3103 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد. نتایج در مورد گیاه شوید نشان داد که بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی شوید از کشت مخلوط نواری سه ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله بهترتیب برابر با 860 و 67/4816 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. درصد اسانس شوید (85/2 درصد) در تمامی تیمارهای کشت مخلوط بالاتر از تیمار کشت خالص (2 درصد) بود. بیشترین سودمندی براساس شاخصهای نسبت برابری زمین (90/1= LER) از الگوی کشت مخلوط دو ردیف شوید + دو ردیف شنبلیله و کاهش یا افزایش عملکرد واقعی کل (18/2AYL=) و سودمندی کشت مخلوط (28/1= IA) از الگوی کشت مخلوط سه ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید بهدست آمد که نشاندهنده افزایش سودمند زراعی کشت مخلوط نسبت به کشت خالص دو گونه دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
سودمندی کشت مخلوط؛ کاهش یا افزایش عملکرد واقعی کل؛ کشاورزی پایدار؛ کشت مخلوط ردیفی؛ نسبت برابری زمین | ||
مراجع | ||
احمدی، ا.، دباغ محمدی نسب، ع.، زهتاب سلماسی، س.، امینی، ر. و جانمحمدی، ح. 1389. ارزیابی عملکرد و شاخصهای سودمندی در کشت مخلوط جو و ماشک گل خوشهای. مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار. 4 (2): 87-77. اسلامیخلیلی، ف.، پیردشتی، ه. ا. و متقیان، آ. 1390. بررسی عملکرد جو و باقلا در تراکم و ترکیبهای مختلف کشت مخلوط از طریق شاخصهای رقابتی. نشریه بومشناسی کشاورزی. 3 (1):105-94. اصغری پور، م. ر. و خاتمیپور، م. 1392. بررسی تأثیر کود دامی بر عملکرد و کنترل علفهای هرز در کشت مخلوط ارزن دم روباهی و ماش. مجله به زراعی کشاورزی. 15 (1): 190-175. امید بیگی، ر. 1390. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد سوم، چاپ ششم، انتشارات آستان قدس رضوی. 397 صفحه. آینهبند، ا. 1386. اکولوژی بوم نظامهای کشاورزی. انتشارات دانشگاه شهید چمران. اهواز. 374 صفحه. بیگناه، ر.، رضوانی مقدم، پ. و جهان، م.1390. تأثیر کشت مخلوط گشنیز و شنبلیله بر برخی خصوصیات کمی و کیفی آنها. همایش ملی کشاورزی پایدار. دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین – پیشوا. پورامیر، ف.، کوچکی، ع.، نصیری محلاتی، م. و قربانی، ر. 1389. ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد کنجد و نخود در کشت مخلوط سریهای جایگزینی. نشریه پژوهشهای زراعی ایران. 8 (5): 757 -747. جهان، م. 1383. بررسی جنبههای اکولوژیکی کشت مخلوط بابونه و همیشه بهار همراه با کود دامی. پایاننامه کارشناسیارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. جهانی کندری، م.، کوچکی، ع. ر. و نصیری محلاتی، م. 1387. بررسی ترکیبهای مختلف کشت مخلوط زیره سبز و عدس در سیستمهای کشاورزی کم نهاده. نشریه پژوهشهای زراعی ایران. دوره 6 (1): 78-67. حمز هئی، ج.، سیدی، م.، احمدوند، گ. و ابوطالبیان، م. ع. 1391. تأثیر کشت مخلوط افزایشی بر سرکوب علفهای هرز، عملکرد و اجزای عملکرد نخود و جو. مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 2 (3): 55-43. حمزهئی، ج. و سیدی، م. 1391. تعیین مناسبترین ترکیب کشت مخلوط گندم و کلزا براساس شاخصهای زراعی، عملکرد کل و شاخص نسبت برابری زمین. مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 2 (5): 130-109. رضائیچیانه، ا.، تاجبخش، م.، ولیزادگان، ا. و بنائی اصل، ف. 1392. بررسی الگوهای مختلف کشت مخلوط زیره سبز و عدس در کشت دوم. نشریه بومشناسی کشاورزی. 5 (4): 472-462. رضائیچیانه، ا.، خرمدل، س. و قرهچالی، پ. 1394. ارزیابی اثر کشت مخلوط تأخیری آفتابگردان و باقلا بر عملکرد و کارایی استفاده از زمین. مجله به زراعی کشاورزی. 17(1): 196-183. رضوانیمقدم، پ. و مرادی، ر. 1391. بررسی تاریخ کاشت، کود بیولوژیک و کشت مخلوط بر عملکرد و کمیت اسانس زیره سبز و شنبلیله. مجله علوم گیاهان زراعی. 43 (2): 230-217. شایگان، م.، مظاهری، د.، رحیمیان مشهدی، ح. و پیغمبری، س. ع. 1387. اثر تاریخ کاشت و کشت مخلوط ذرت و ارزن دمروباهی بر عملکرد دانه آنها و کنترل علفهای هرز. مجله علوم زراعی ایران. 1 (10): 46-31. علیزاده، ی.، کوچکی، ع. ر. و نصیری محلاتی، م. 1389. بررسی خصوصیات زراعی، عملکرد، اجزای عملکرد و پتانسیل کنترل علفهرز دو گیاه لوبیا و ریحان رویشی در شرایط کشت مخلوط. نشریه بومشناسی کشاورزی. 2 (3): 397- 383. قنبری، ا.، غدیری، ح.، غفاری مقدم، م. و صفری، م. 1389. بررسی کشت مخلوط ذرت و کدو و اثر آن بر کنترل علفهای هرز. مجله علوم زراعی گیاهان ایران. 41 (1): 55-43. کوچکی، ع. ر.، شباهنگ، ج.، خرم دل، س. و عظیمی، ر. 1392. بررسی تأثیر فاصله آبیاری و ترکیبهای کشت مخلوط مرزنجوش و زعفران بر خنک شدن بنهها بهمنظور کاهش اثرات نامطلوب تغییر اقلیم. نشریه پژوهشهای زراعی ایران. 11 (3): 400-390. کوچکی، ع. ر.، نصیری محلاتی، م.، خرم دل، س.، انورخواه، س.، ثابت تیموری، م. و سنجانی، س. 1389. مطالعه شاخصهای رشد شاهدانه و کنجد در دو نوع کشت مخلوط جایگزینی و افزایشی. نشریه بومشناسی کشاورزی. 2 (1): 40-30. کوچکی، ع.، شباهنگ، ج.، خرمدل، س. و غفوری، ا. 1391. بررسی اکولوژیک الگوهای مختلف کشت مخلوط ردیفی گاوزبان اروپایی و لوبیا. نشریه بومشناسی کشاورزی. 1 (2): 11-1. متقیان، آ.، پیردشتی، ه.، اکبرپور، و.، سراجپور، غ.، یعقوبی خانقاهی، م. و شریعتنژاد، س. 1392. بررسی عملکرد ریحان و کنجد در ترکیبهای مختلف کشت مخلوط از طریق شاخصهای رقابتی. نشریه بومشناسی کشاورزی. 5 (3): 254-243. ﻣﻈﺎﻫﺮی، د. 1377. زراﻋﺖ ﻣﺨﻠﻮط . اﻧﺘﺸﺎرات داﻧﺸﮕﺎه ﺗﻬﺮان. 262 صفحه. منصوری، ل.، جمشیدی، خ.، راستگو، م.، صبا، ج. و منصوری، ح.1392. تأثیر کشت مخلوط افزایشی ذرت و لوبیا بر عملکرد، اجزای عملکرد و کنترل علفهای هرز در شرایط اقلیمی زنجان. نشریه پژوهشهای زراعی ایران. 11 (3): 492- 483. میرهاشمی، س. م.، کوچکی، ع.، پارسا، م. و نصیری محلاتی، م. 1388. بررسی مزیت کشت مخلوط زنیان و شنبلیله در سطوح مختلف کود دامی و آرایش کاشت. نشریه پژوهشهای زراعی ایران. 7 (1): 269-259. Ahmad, W. R., Hassan, F. H., Ansar, M., Manaf, A. and Sher, A. 2013. Enhancing crop productivity through wheat (Triticum aestivum L.) fenugreek intercropping system. The Journal of Animal & Plant Sciences, 23 (1): 210-215.
Ayanoglu, F., Mert, A., Aslan, N. and Gurbuz, B. 2002. Seed yields, yield components and essential oil of selected coriander coriander (Coriandrum sativum L.) lines. Journal Herbs Spices Medicinal Plants, 9: 71-77.
Banik, P., Sasmal, T., Ghosal, P. K. and Bagchi, D. K. 2000. Evaluation of mustard (Brassica compestris var. Toria) and legume intercropping under 1:1 and 2:1 row- replacement series systems. Agronomy and Crop Sciences, 185: 9-14.
Carrubba, A., la Torre, R., Saiano, F. and Aiello, P. 2008. Sustainable production of fennel and dill by intercropping. Agronomy for Sustainable Development, 28: 247-256.
Gliessman, S. R. 1997. Agroecology: Ecological Processes in Sustainable Agriculture. Arbor Press, 357 pp.
Khadka, R., Joshi, S. and Chaudhary, R. B. 2013. Intercropping of chick pea and mustard on control of botrytis grey mold in western Terai, Nepal. Agronomy Journal of Nepal, 3: 89-96.
Kumar, A. and Singh, B. P. 2006. Effect of row ratio and phosphorus level on performance of chickpea (Cicer arientinum L.). Indian mustard (Brassica Juncea L.) intercropping. Indian Journal of Agronomy, 51: 100-102.
Maffei, J. and Mucciarelli, M. 2003. Essential oil yield in peipper mint-soybean strip-cropping. Field Crops Research, 84: 229-240.
Mohammadi, H., Pirdashti, H., Yazdani, M. and Abbasian, A. 2012. Changes of weed abundance and diversity in barley (Hordeum vulgare) and fenugreek (Trigonella foenum-graecum) intercropping. International Journal of Agronomy and Plant Production, 3: 788-793.
Prasad, R., Singh, R., Sing, S. and Pal, M. 2001. Studies on intercropping potato with fenugreek. Acta Agronomica Hungarica, 49 (2): 189-191.
Rajsawara Rao, R. B. R. 2002. Biomass yield, essential oil yield and essential oil composition of rose-scented geranium (Pelargonium species) as influenced by row Spacing and intercropping with cornmint (Mentha arvensis L. f. piperascens Malin. ex Holmes). Crop Products, 16: 133-144.
Shirzadi, M. H., Rezaei, S., Hemayati, S. S. and Abedid, M. 2011. Evaluation of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) and lentil (Lens culinaris Medikus) intercropping. Plant Ecophysiology, 3: 53-58.
Tosti, G. and Guiducci, M. 2010. Durum wheat–fababean temporary intercropping: Effects on nitrogen supply and wheat quality. European Journal of Agronomy, 33: 157-165.
Vandermeer, J. H. 1989. The Ecology of Intercropping, Cambridge. University Press, 297 pp.
Willey, R.W. 1990. Resource use in intercropping system. Agriculture Water Management, 17: 215-231.
Zhang, L., Van Der Werf, W., Bastiaans, L., Zhang, S., Li, B. and Spiertz, J. H. J. 2008. Light interception and utilization in relay intercrops of wheat and cotton. Field Crops Research, 107: 29-42. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,220 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,476 |