
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,291,039 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,411 |
مطالعه اثر پایه بر میزان هسپریدین و نارینجین میوه پنج رقم تجاری نارنگی | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 9، دوره 6، شماره 2، آذر 1393، صفحه 119-126 اصل مقاله (505.1 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی-پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
سیده معصومه آقاجانپور1؛ عظیم قاسم نژاد* 2؛ مازیار فقی نصیری3؛ مینو رستگار4 | ||
1فارغ التحصیل کارشناسیارشد گیاهان داروئی دانشگاه آزاداسلامی واحد ساوه، ساوه | ||
2استادیار گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان، گرگان | ||
3عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات مرکبات کشور، رامسر | ||
4کارشناس آزمایشگاه مرکزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی اثر پایه بر ترکیبات فلاونوئیدی (هسپریدین و نارینجین) آزمایشی در سال زراعی 89-90 در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار با استفاده از میوههای نارنگی پیج روی هشت پایه(نارنج، یوزو، بکرائی، شانگشا، سیتروملو، کلئوپاترا، پونسیروس و ترویر سیترنج) انجام شد. در آزمایش دیگر هسپریدین و نارینجین میوه ارقام نارنگی انشو، کلمانتین، بم، دنسی و مینئولاتانجلوی پیوند شده بر روی پایه سیترنج مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی اثرپایه بر کیفیت نارنگی پیج نتایج نشان داد که بیشترین میزان نارینجین (46/26 میلیگرم در 100 گرم وزنتر) در گوشت میوههای پیوند شده بر روی پایه پونسروس مشاهده شد. در مقابل بین میزان هسپریدین پوست در پایههای مختلف تفاوت معنیداری مشاهده نشد. نارینجین پوست و گوشت تحت تاثیر پایه اختلاف معنیداری نشان ندادند. در بررسی ارقام مشخص گردید که بیشترین هسپریدین پوست متعلق به رقم بم (2/15 میلیگرم) و در گوشت متعلق به نارنگی انشو (8/1 میلیگرم) بود. براساس نتایج بهدست آمده میتوان بیان داشت که پایه نه تنها بر خصوصیات مرفولوژیکی درخت و واکنش آن به شرایط محیطی مؤثر است، در خصوصیات تغذیه و دارویی میوه نارنگی نیز دخیل است. با توجه به نقش و اهمیتی که میوه و ترکیبات آنتیاکسیدانی آن از جمله هسپریدین و نارینجین در تغذیه دارند، براساس یافتههای این تحقیق نارنگی انشو در بررسی ارقام و پایه پونسیروس در بین هشت پایه نارنگی پیج قابلیت تولید کیفیترین میوه از نظر استخراج ترکیبات فلاونوئیدی (هسپریدین و نارینجین) را دارا میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
فلاونوئید؛ هسپریدین؛ نارینجین؛ پایه؛ رقم | ||
مراجع | ||
امیدبیگی، ر. و همتی، خ. 1384، بررسی تغییرات فلاونوئید هسپریدین طی نمو میوه نارنگی محلی، مجلهی علمی کشاورزی 28(1): 91-99. حیاتبخش، ع. 1376، تعیین مناسبترین پایه برای نارنگی پیج در شمال ایران، گزارش نهایی طرح تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات مرکبات کشور 4-24. فتاحیمقدم، ج.، حمیداوغلی، ی.، فتوحیقزوینی، ر.، قاسمنژاد، م. و بخشی، د. 1390.، ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و آنتیاکسیدانی پوست برخی ارقام تجاری مرکبات، نشریه علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی) 25 (2): 211-217. فقیهنصیری، م.، امیدبیگی، ر.، ابراهیمی، ی. و بشیریصدر، ز. ا. 1381، اثر زمان برداشت بر میزان هسپریدین در انواع مرکبات در شمال ایران. نهال و بذر 18: 306-315. قاسمنژاد، ع.، قاسمی، ی.، همتی، خ.، ابراهیمزاده، م.، قاسمی، ک. 1391. مطالعه اثر پایه و بافت میوه بر برخی خصوصیات بیوشیمیایی نارنگی پیج. مجله پژوهشهای تولید گیاهی، 19(3): 43-54. Abd Ghafar, M. F., Nagendra P. K., Kin Weng. K. and Ismail. A . 2010. Flavonoid, hesperidine, total phenolic contents and antioxidant activities from Citrus species. African Journal of Biotechnology, 9: 326-330.
Demonty, I., Yuguang Lin, Yvonne E. M. P., Zebregs, Mario A., Vermeer, Henk C. M., Van Der Knaap, Martin Ja¨ Kel. and Elke A. Trautwein. 2010. The citrus flavonoids hesperidin and naringin do not affect serum cholesterol in moderately hypercholesterolemic men and women1–3. The journal of nutrition, 140: 1615-1620.
Ebrahimzadeh, M. A., Pourmorad, F and Hafezi. S. 2008.Antioxidant Activities of Iranian Corn Silk. PharmaceuticAfrican Journal of Biotechnology, 9: 5212-5217
Ejaz, S., Ejaz, A., Matsuda, K. and Chae. W.L. 2006. limonoids as cancer chemopreventive agents, Journal of Science and food and agriculture, 86: 349-345.
Ghasemi, K., Ghasemi, Y. and Ebrahimzadeh. M. 2009. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of 13 Citrus species peel and tissues. Pak. J. Pharm, Sci 22: 277-281.
Kubota, N., Yakushiji, H., Nishiyama, N., Mimura, H. and Shimamura, 2001 . Phenolic contents and l-phenylalanine ammonia-lyase activity in peach fruit as affected by rootstocks. Journal of the Japanese Society for Horticultural Sciences, 70:151-15.
Levaj , B., Dragović-Uzelac,V., Bursać Kovačević, D. and Krasnići. N. 2009. Determination of flavonoids in pulp and peel of mandarin fruits. Agriculturae Conspectus Scientificus, 74: 221-225
Marten, S. 2007. Determination of naringin and hesperidin in fruit juices, HPLC. SMB. Osmometory, PP. 1-4.
Ortuno, A., Reynaldo, I., Lindon, A. Q., Porras. I. and Del Rio, J. L. 1997. Citrus cultivars with high flavonoid contents in the citrus. Scienta Horti culturae, 68: 231-236.
Peterson, J., Dwyer, J T., Beecher Gary, R., Bhagwat Seema, A., Gebhardt Susan, E., Haytowitz David, B., Holden and Joanne, M. 2006. Flavanones in oranges, tangerines (mandarins), tangors, and tangelos:a compilation and review of the data from the analytical literature. Journal of Food Composition and Analysis, 19: 66-73.
Rice-Evans, C., Miller, N. J., Blowell, P. G., Bramley, P. M. and Pridham. J. B. 1995. The relative antioxidant activities of plant-derived polyphenolic flavonoids, Free Radical Research, 22: 375-383.
Tumbas Vesna, T,. Cetković, Gordana S., Djilas Sonja, M., Canadanovic-Brunet, Jasna M., Vulic, Jelena J., Zeljko, K. and Mojca. S. 2010. Antioxidant activity of mandarin (citrus reticulata) peel. APTEFF, 41: 1-203.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5,185 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,418 |