
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,291,062 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,422 |
تشخیص ژنهای کمی محتوای پروتئین و دمای ژلاتینی شدن دانه برنج در جمعیت رگههای نوترکیب عنبربو × سپیدرود | ||
دوفصلنامه فن آوری زیستی در کشاورزی | ||
مقاله 3، دوره 5، شماره 2، آذر 1393، صفحه 21-28 اصل مقاله (399.65 K) | ||
نوع مقاله: علمی - پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
حسین صبوری* 1؛ احمد رضا دادرس2؛ عاطفه صبوری3؛ مهناز کاتوزی4 | ||
1دانشیار گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس، گلستان | ||
2دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت | ||
3استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت | ||
4کارشناس ارشد زراعت و دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات داشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان | ||
چکیده | ||
شناسایی مکانهای ژنومی کنترلکننده صفات پیچیده، با در اختیار قرار دادن اطلاعات ژنتیکی مفید، امروزه بهعنوان مقدمه برنامههای اصلاحی انتخاب به کمک نشانگر یک راهکار کاربردی در اصلاح صفات پیچیده محسوب میگردد. در پژوهش حاضر از 96 لاین اینبرد نوترکیب حاصل از تلاقی ارقام عنبربو در سپیدرود بهعنوان یک جمعیت مکانیابی برای شناسایی QTLهای کنترلکننده دو صفت مهم مرتبط با کیفیت دانه شامل دمای ژلاتینیشدن و میزان پروتئین استفاده شد. نقشه پیوستگی با 387 نشانگر تشکیل شد که شامل 263 نشانگر AFLP و 124 نشانگر SSR بود. نتایج حاصل از تجزیه مکانیابی فاصلهای مرکب در کل پنج QTL برای دو صفت شناسایی نمود. در بین دو QTL شناسایی شده برای دمای ژلاتینیشدن، qGT-6در مجاورت ژن wxدر کروموزوم 6 ردیابی شد. با توجه به نقش آللهای والد عنبربو در هر دو QTL در بالابردن دمای ژلاتینیشدن، این QTLها میتوانند در بهبود این صفت بسیار کارآ باشند. برای پروتئین دانه نیز سه QTL شناسایی شد که با در نظر گرفتن اثر افزایشی مثبت qPR-1bو بیش از 13 درصد توجیه تغییرات فنوتیپی آن میتواند پس از اشباع نقشه در آن ناحیه ژنومی و در صورت تأیید نتایج، در برنامه انتخاب به کمک نشانگر در نظر گرفته شود. | ||
کلیدواژهها | ||
برنج؛ دمای ژلاتینیشدن؛ میزان پروتئین؛ مکانیابی | ||
مراجع | ||
Aluko, G. K. 2003. Genetic mapping of agronomic traits from the interspecific cross Oryza sativa (L.) and Oryzaglaberrima (Steud.) Ph. D. thesis of agronomy.Agricultural and Mechanical College.Louisiana State University, Baton Rouge. Louisiana. 33 pp.
Bao, J. S., Wu, Y. R., Hu, B., Wu, P., Cui, H. R. and Shu, Q. Y. 2002. QTL for rice grain quality based on a DH population derived from parents with similar apparent amylose content. Euphytica, 128: 317-324.
Basten, C. J., Weir, B. S. and Zeng, Z. B. 1997. QTL Cartographer: A reference manual and tutorial for QTL mapping: North Carolina State University USA. P. 163.
Chen, X., Temnykh, S., Xu, Y., Cho, Y. G. and McCouch, S. R. 1997. Development of a microsatellite framework map providing genome-wide coverage in rice (Oryza sativa L.). Theoritical and Applied Genetics, 95: 553-567.
Dong, Y., Tsuzuki, E., Dongzhi, L., Kamiunten, H., Terao, H., Matsuo, M. and Cheng, S. 2004. Molecular genetic mapping of quantitative trait loci for milling quality in rice (Oryza sativa L.). Cereal Science. 40: 109-114.
Fan, C. G., Yu, X. Q., Xing, Y. Z., Xu, C. G., Luo, L. J. and Zhang, Q. 2005.The main effects, epistatic effects and environmental interactions of QTLs on the cooking and eating quality of rice in doubled-haploid line population.Theoritical and Applied Genetics, 110: 1445-1452.
Fotokian, M., Ghareyazie, B. and Taleei, A. 2006. Study of microsatellite markers associated with grain quality in rice (Oryza sativa L.). Agricultural Science, 15(4): 129-140.
Fowler, B. D., Brydon, J. and Baker, R. J. 1989. Nitrogen fertilization of no till winter wheat and rye. II: Influence of grain protein. Agronomy Journal, 81: 72-77.
Guo, Y., Mu, P., Liu, J., Lu, Y. and Li, Z. 2007. QTL mapping and Q×E interactions of grain cooking and nutrient qualities in rice under upland and lowland environments. Journal of Genetics and Genomics, 34(5): 420-428.
He, P., Li, S. G., Qian, Q., Ma, Y. Q., Li, J. Z., Wang, W. M., Chen, Y. and Zhu, L. H. 1999. Genetic analysis of rice grain quality.Theoritical and Applied Genetics, 98: 502-508.
Lanceras, J. C., Huang, Z. L., Naivikul, O., Vanavichit, A., Ruanjaichon, V. and Tragoonrung, S. 2000. Mapping of genes for cooking and eating qualities in Thai Jasmine rice (KDML105). DNA Research, 7: 93-101.
Little, R. R., Hilder, G. B., Dawson, E. H. and Elsie, H. 1958. Differential effect of dilute alkali on 25 varieties of milled white rice. Cereal Chemestry, 35: 111-126.
Juliano, B. O. 1971. A simplified assay for milled-rice amylose. Cereal Science Today, 16: 334-338.
Manly, K. F. and Olson, J. M. 1999. Overview of QTL mapping software and introduction to Map Manager QTX. Mammalian Genome, 10: 327-334.
McCouch, S. R., Teytelman, L., Xu, Y. B., Lobos, K. B., Clare, K., Walton, M., Fu, B., Maghirang, R., Li, Z. K., Xing, Y. Z., Zhang, Q. F., Kono, I., Yano, M., Fjellstrom, R., DeClerck, G., Schneider, D., Cartinhour, S., Ware, D. and Stein, L. 2002. Development and mapping of 2240 new SSR markers for rice (Oryza sativa L.). DNA Research, 9: 199-207.
Sabouri, H. 2009. QTL detection of rice grain quality traits by microsatellite markers using an indica rice (Oryza sativa L.) combination. Journal of Genetics, 88: 81-85.
Sabouri, A, Rabiei, B., Toorchi, M., Aharizad, S. and Moumeni. 2012. Mapping quantitative trait loci associated with cooking qualities in Iranian rice cultivar, Australian Journal of Crop Science, 6(5): 808-814.
SaghaiMaroof, M. A., Biyashev, R. M., Yang, G. P., Zhang, Q. and Allard, R. W. 1994. Extraordinarily polymorphic microsatellite DNA in barely: species diversity, chromosomal locations, and population dynamics. Proceeding National Academy of Science USA, 91: 5466-5570.
Shi-Yong, S., Wei, H. and Hong-Xuan, L. 2006. Identification of QTLs for cooking and eating quality of rice grain. Rice Science, 13: 161-169.
Tan, Y. F., Sun, M., Xing, Y. Z., Hua, J. P., Sun, X. L., Zhang, Q. F. and Corke, H. 2001. Mapping quantitative trait loci for milling quality, protein content and color characteristics of rice using a recombinant inbred line population derived from an elite rice hybrid. Theoritical and Applied Genetics. 103: 1037-1045.
Tan, T. F., Xing, Y. Z., Li, J. X., Xu, S. B., Xu, C. G. and Zhang, Q. 2000. Genetic bases of appearance quality of rice grain in Shanyou 63, an elite rice hybrid. Theoritical and Applied Genetics, 101: 823-829.
Temnykh, S., Park, W. D., Ayres, N., Cartinhour, S., Hauck, N., Lipovich, L., Cho, Y. G., Ishii, T. and McCouch, S.R. 2000. Mapping and genome organization of microsatellite sequences in rice (Oryza sativa L.). Theoritical and Applied Genetics, 100: 697-712.
Tian, R., Jiang, G. H., Shen, L. H., Wang, L. Q. and He, Y. Q. 2005. Mapping quantitative trait loci underlying the cooking and eating quality of rice using a DH population. Molecular Breeding, 15: 117-124.
Zhang, W., Bi, J., Chen, L., Zheng, L., Ji, S., Xia, Y., Xie, K., Zhao, Z., Wang, Y., Liu, L., Jiang, L. and Wan, J. 2008. QTL mapping for crude protein and protein fraction contents in rice (Oryza sativa L.). Journal of Cereal Science, 48: 539-547.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,527 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,153 |