
تعداد نشریات | 22 |
تعداد شمارهها | 485 |
تعداد مقالات | 5,045 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,291,028 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,135,407 |
تولید پیازچه گیاه موسیر (Allium hirtifolium) در شرایط درون شیشه¬ای | ||
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی | ||
مقاله 7، دوره 1، شماره 2، آذر 1388، صفحه 65-73 اصل مقاله (183.32 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
حجت قهرمانی مجد1؛ فرشاد دشتی* 2؛ خسرو پیری3؛ محمد باقر یاری1 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
2استادیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
3دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی امکان تولید پیازچه گیاه موسیر در شرایط درون شیشهای این مطالعه در قالب دو آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و با 4 تکرار انجام شد. در آزمایش اول اثر NAA دو غلظت 5/0 و 1 میلیگرم در لیتر و BA با پنج غلظت صفر، 5/0،1 ، 2 و 3 میلیگرم در لیتر و در آزمایش دوم ساکارز در 4 غلظت 30،45 ،60و 90 گرم در لیتر و 2 نوع قند شکر معمولی و ساکارز خالص(9/99درصد) بر تولید پیازچه از ریز نمونههای صفحه پایگاهی موسیر در محیط کشت پایهMS مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در محیط کشتهای حاوی NAA ولی بدون BA هیچگونه پیازچهای تولید نگردید و نمونهها به سمت تولید کالوس پیش رفتند. بیشترین تعداد پیازچه(متوسط 65/4) در تیمار 2 میلی گرم در لیتر BA و 1 میلی گرم در لیتر NAA و کمترین آن از تیمار شاهد (بدون هورمون) بهدست آمد. درشتترین پیازچهها نیز در تیمار 3 میلیگرم در لیتر BA و 5/ 0NAA میلیگرم در لیتر تولید شدند. در آزمایش دوم اثر نوع قند و اثر متقابل نوع قند و سطوح مختلف قند بر تولید پیازچه معنیدار نبود. این امر مشخص میسازد که میتوان بهجای ساکارز از شکر معمولی استفاده نمود و هزینههای تولید را بهطور قابل ملاحظهای کاهش داد. با افزایش غلظت قند تا 60 گرم در لیتر تولید پیازچه ها افزایش یافت. کمترین تعداد پیازچه در تیمار 30 و 90 گرم در لیترقند به دست آمد. با افزایش غلظت قند قطر پیازچههای تولیدی نیز افزایش یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
موسیر؛ صفحه پایگاهی؛ کشت بافت؛ پیازچه | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,786 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,799 |